tisdag 13 augusti 2013

Utökad värnplikt och infokrig

Kortfilm om grundutbildningen för eliten av de norska värnpliktiga, fallskjermjegerne.

Mycket har skrivits i bloggvärlden om hur förhållandevis litet som rapporterats i Sverige kring den största övningen sedan 1967, den enorma snabbinsatsövning som skedde nu i somras i centrala och östra militärområdena i Ryssland. Minst lika anmärkningsvärd är väl dock tystnaden kring att vårt mesta grannland utökar värnplikten.

Det är ju inte bara så att Norge inför könsneutral värnplikt, man fortsätter även med ambitionen att förlänga värnplikten på vissa ställen, med flera månader. Här ett färskt norskt reportage från förbandet som först prövar detta, Norges gränsjägare.

I dagarna är det också fem år sedan Georgienkriget 2008 och var finns analyserna av detta i svensk press? Den engelsktalande kan tack och lov ta del av denna högintressanta estniska analys av det kriget, med särskilt intressanta avsnitt om informationsoperationer och att Georgien trots allt lyckades bra med en sak, stridssjukvården. Bara tre procent av de georgiska sårade avled av sina skador enligt analysen. Låter nästan för bra för att vara sant, eller?

För den som vill veta mer om cyberkrigföringen före och under augustikriget 2008 rekommenderar jag starkt Internets mörka sidor av Roland Heickerö.

P.S.
Ja, jag vet, i dagens mycket läsvärda SvD-ledare "Inte så munter bild av försvaret" nämns i alla fall Georgienkriget.

5 kommentarer:

TRIDENT sa...

Ja, vad vet de dumma norrmännen.....

...,och bara för att värnplikten fungerar i Norge så behöver den ju inte fungera här...

... och bara för att länder som Holland misslyckats med
att det vi just infört så behöver vi ju inte misslyckas...

Vi är ju svenskar och då behöver man inte ta till sig andras erfarenheter....

Det är dessutom tragikomiskt att inblandade i nuvarande personalförsörjningssystem påstår attan tagit till sig både norska och holländska erfarenheter....

Må ansvar utkrävas och huvud rulla!

L L sa...

Två mycket intressanta aspekter; dels det norska, dels fd estniske FöM genomgång. Hoppas dett får en stor spridning. Sånt här får man sällan läsa i media.

Strilsäker sa...

Var det inte tal om att förlänga denna utbildning redan för 1-2 år sedan? Men det kanske bara var just talk och inte walk the walk?

adde sa...

Mindre snack, mera action
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=5se0YS0mzfc (med engelsk text)

specialjägarbataljonen i Utti skolar värnpliktiga fallskärmsjägare och specialjägare (kontraktssoldater).

Lv-Specoff sa...

Jag tycker inte att det är särskilt konstigt att ryssland övar som dom gjorde under påsken.

I vintras övade 25% av de svenska luftvärnsförbanden skarpskjutning. Man sköt då också ganska mycket jämnfört med tidigare år.

Att en av våra östersjö grannar vill testa våra gränser efter att vi har spännt musklerna (även om våra muskler inte är särskilt starka) är väl inte så konstigt.

Vi har idag fyra faktiska luftvärns kompaniers. Organiserade i två bataljoner tillsammans med stödfunktioner. Att ett av dom skjuter en stor mängd skarpa robotar och att Hawk systemet faktiskt genomgått en stor uppgradering är ju självklart något som ryssen vill pröva.

Länk till artikel om skjutningen jag pratar om:
http://www.forsvarsmakten.se/sv/Aktuellt/Nyhetsarkiv/I-Sverige/Luftvarnsregementet-Lv-6/26170/Lyckad-skjutning-for-Robot-97-kompaniet/