måndag 12 augusti 2013

Fattar vi hur duktiga de är?

USA har just tackat ja till att tävla i Rysslands "stridsvagns-OS" nästa år. Här ett klipp från den pågående stridsvagnstävlingen.

Kina vann och "Team America" kom på plats 22 vid senaste "OS i specialoperationer". USA:s försvarsminister har dock just tackat ja till en rysk inbjudan att delta i Rysslands OS för stridsvagnar nästa år.

Förlagan till nästa års moderna tornerspel pågår just, se klippet ovan. Tyskland och Italien har även inbjudits. Det är oklart för mig om fler västländer fått en inbjudan, någon läsare som vet mer?

Olika staters specialförband möts allt oftare inom internationella mästerskap, senast var det Warrior Competition i Jordanien. Där fanns inte något lag från Rysslands militär, bara några ryska livvakter baserade i London (några dock sannolikt med spetsnaz-bakgrund). Kinesiska staten hade dock skickat två lag, från deras paramilitära specialstyrkor. Intressant nog placerade sig dessa lag som första och andra lag medan däremot "Team America" (officiellt listade som IDS, USA) kom på plats 22. Nu kom visserligen två andra USA-lag före "Team America", men bara på plats 20 och 21. För den som vill läsa ett mycket underhållande reportage om årets Warrior Competition rekommenderar jag varmt Josh Eells artikel.

Klipp från årets Warrior Competition.

För övrigt har jag ur senaste Pennan & Svärdet just beställt Anna-Lena Lauréns I bergen finns inga herrar. Boken handlar om dagens Kaukasien och inte minst augustikriget 2008. En annan bok i nya Pennan har jag redan och vill rekommendera, Lova att du kommer tillbaka av Orlando Figes. Snacka om stark kärlek...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jaja, när det blir OS för militära genderförband så skall vi nog vinna.

jimmys tankar sa...

Även Tyskland och Italien ska ha fått inbjudan.

Anonym sa...

Att Kina mfl har slagkraftigs specialförband förvånar inte. Däremot ska man nog inte dra för stora växlar på en tävling som den här. De deltagande soecialförbandrn är knappast de man av hävd antar är de främsta. Dessa är antagligen inte möjliga att avdela gör en tävling som denna, samtidigt som de inte ska exponeras. Att de inte vill utsättas för möjligheten att komma två ska inte heller ringaktas.

Lars Gyllenhaal sa...

Jag blev i alla fall förvånad av den starka kinesiska insatsen. Att USA, Ryssland och UK inte skickat sina bästa lag till tävlingen framgår - särskilt av sajterna jag länkar till. Rätt intressant är dock att veteraner från amerikanska SF fanns med och att ett lag från USMC hamnade i botten. Hmmm...
Mvh,
Lars

Anonym sa...

Skidskytte med stridsvagn

http://www.vk.se/952618/skidskytte-med-stridsvagn

Kanske nått för våra pansarförband.