onsdag 8 maj 2013

Zapad och jägarchefen

Senaste ryska höjdarklippet visar ett nytt spetsnazförband direkt under försvarsministern. Viss mtrl har amerikanskt och danskt (?) camomönster.

Huvudsyftet med den kommande storövningen "Zapad-2013" ("Väst-2013") blir enligt estniska försvarsexperter att "hålla Nato-förstärkningar borta från regionen". Tre verktyg nämns för detta: luftvärnssystem, ryska baltflottan och markrobotar.

Dessa uppgifter har på något sätt missats i den senaste vågen av svensk säkerhetsdebatt. Lite trist, eftersom nästa drag i Östersjön kanske borde vara viktigare än att "Sverige har tappat ansiktet". Andra uppgifter som svenska medier hittills (rätta mig om jag har fel) inte tagit upp är denna om Zapad-2013 och Öresund (svårt tro på den, men att Öresund tas upp - vad innebär det?) och etableringen av en första rysk flygbas i Vitryssland/Belarus med start i år.

Rysk TV om etableringen av rysk flygbas i Vitryssland/Belarus med start i år plus överföring av mer luftvärn. Klippet har engelsk textning, som dock behöver aktiveras under bilden.

Sist men inte minst vill jag uppmärksamma att det finns en ny högintressant blogg i listan till höger, Jägarchefen.

4 kommentarer:

J Schindler sa...

Russian MoD is sending new camo to the forces (looks very NATO-like in cut and camo patterns), SOF units are supposed to get it first, I think that's what this is. Not 100% certain but a best guess!

Johannes sa...

Jag ser bara olika ryska mönster. Uniformerna för öken har varit ute hos gränsbevakning underställd FSB i flera år och även synts på en del övningar med armén och VDV. Fallskärmarna saknar jag beteckningen på men det är också en ny skärm som visats upp på mässor och övningar en del. Selarna är de sedan flera år utdelade 6Sh112 i "Sifra" eller digital flora som den kallas. Hjälmen är dock amerikansk, en Ops-Core FAST Base Jump Military Helmet. Den har synts en del på FSB Alfa och andra lyxförband som köper in sin egen utrustning. De brukar köpa skydd och utrustning från ryska företag som Fort, Survival Corps och SSO/Sposn, men just hjälmar och vapenoptik verkar populärt att importera.

Lars Gyllenhaal sa...

Hej Johannes, synnerligen intressant feedback från dig. Fascinerande med de amerikanska hjälmarna. Med mönstren menade jag dock inte tygets/uniformernas tillverkningsland utan vad mönstren ser ut som. Jag får nog skriva ett till inlägg om detta klipp.
Mvh,
Lars

Johannes sa...

Det finns en hel del att säga om olika ryska camouflagemönster. Förutom Sifra och det nya ökenmönstret finns ju en mängd kommersiellt framtagna mönster som antingen är kopior av andra länders mönster eller helt egna. Där har Sposn/SSO (http://sso-mil.ru/) leget i framkant länge. Deras produkter har varit mycket populära både inom militären, FSB, inrikesministeriet och alla andra myndigheter med väpnade grenar. Deras mönster har varit kopior fram till de senaste åren när de tagit fram några egna. ANA (http://ana.spb.ru/) har vad jag sett inte lyckats få ut något eget på bred front. Splav (http://www.splav.ru/) har gjort en del försök men jag har inte sett något slå igenom på bred front. Survival Corps (http://www.srvv.org/) egna mönster SURPAT har till liten del används av FSB men verkar mycket populärt hos den nya federala anti-drogstyrkan GROM (icke att förväxla med det polska specialförbandet med samma namn). Modoks (http://modox.ru/) har nått vissa framgångar inom MVD med sin kopia av SSO/Sposn mönster Izlom som Modoks kallar Skol. Äldre och/eller mindre företag som Reks Design, Bloc-Post har jag inte tagit upp, men de är inte aktuella när det gäller mönster idag, även om Reks var lite mer tongivande förr. Under krigen i Tjetjenien var de absolut uppe där med ANA, Splav och SSO/Sposn som en av de stora. Fort fokuserar enkom på skyddsutrustning utom deras enfärgade Pythonoveraller som FSB ofta bär. Jag är lite av en nörd på dessa sakerna, ursäkta min urspårning. :)