torsdag 16 maj 2013

Spetsnaz med holografiska sikten

Detta nya klipp med SSO-spetsnaz släpptes idag av den ryska militära TV-kanalen Zvezda.

Att försvarsministeriets direktunderställda SSO-spetsnaz kan bära amerikanska hjälmar och uniformer har redan visats. Men i det nya klippet om dem syns en till sak lite tydligare.

Klippet ovan är enligt Zvezda inspelat i Kaukasus, inte så långt från Elbrus. Som en läsare av föregående inlägg vänligt påpekat (tack, CA) ser det ut som holografiska sikten från amerikanska EOTech. Är de inte från EOTech så liknar de dessa. Har själv aldrig testat holografiskt sikte och undrar just om det är så fantastiskt som reklamen påstår.

4 kommentarer:

Johannes sa...

Nu kommer jag med mer nördkunskap. :)

Eotech 55x och sikten från svenska Aimpoint är absolut vanligast. Dock förekommer en del annat, bland annat Elcan, Trijicon Reflex och ACOG. Har sett något enstaka ryskt sikte, men inom inrikestrupperna och FSB har ovan gällt länge. När det gäller väpnade styrkorna har jag nog aldrig sett ett reflexsikte mer än hos några skuggiga förband, gissningsvis från 45:e VDV, i Sydossetien/Georgien 2008. Där brukar 1P29 regera, vilket är en kopia av SUIT, britternas föregångare till SUSAT.

Dock kul att se modern utrustning utanför FSB och MVD.

Det är ganska trevligt att skjuta med reflexsikte, även om jag har mer erfarenhet av Aimpoint. Dock blir siktlinjen något hög på AK med sidoräls. Väldigt intuitivt att skjuta på kortare avstånd.

Johannes sa...

Jag kan även rekommendera bloggarna Hard Ingushetia och k_a_r_d_e_n samt tidningen Bratishka. Mycket bra källor för att se utrustning som används av specialförband inom inrikesministeriet och FSB.

Lars Gyllenhaal sa...

Stort tack Johannes! Vilka ryska enheter har enl dig Aimpoint? Väldigt spännande info. Vilka belägg för det har du sett, någon bild i Bratisjka eller något på webben? F.ö. kan man köpa Bratisjka i en del ryska kiosker, som du säkert vet men inte alla känner till. Mvh, Lars

Johan Qvarfordt sa...

Ytterst märkligt hur dom har lagt på ljudeffekter på klippet.