tisdag 11 september 2012

Den röda trådens ursprung

Invid Marinmuseum i Karlskrona byggs det nu frenetiskt för att kapsla in ubåten HMS "Neptun".

Jag lovade berätta vad jag sysslade med under sensommaren och svaret är att jag oväntat stötte på den röda trådens ursprung i Karlskrona.


Lite annat gjorde vi också, för första gången besökte vi Legoland. Men det faller utanför ramarna för denna blogg. Familjesemestern slutade dock väldigt militärt och tjusigt med den årliga Marinbaschefens konsert, som förutom den duktiga Marinens Musikkår ståtade med den mångsidiga sångerskan Åsa Fång, skrämmande bra på att sjunga som Monica Zetterlund.

Intill konsertlokalen låg något jag skam till sägenes aldrig tidigare hört talas om och som jag nu gärna vill sprida kunskapen om, nämligen Repslagarbanan. Den är Sveriges längsta träbyggnad och det är helt enkelt en säregen upplevelse att gå omkring i den. Dessutom kan man lära sig märkliga saker om marinhistoria och bevingade ord i den, som att ursprunget till uttrycket "den röda tråden" kommer från den brittiska marinens tågvirke, alltså rep. Royal Navy lät en röd tråd ingå inuti dess rep för att det skulle bli ointressant att stjäla dem. Detta snappades upp av Goethe. Från tyskan, som vi tidigare tog så stort intryck av, fick vi alltså denna egentligen brittiska innovation. När jag nu är hemma har jag fått detta bekräftat genom Bevingade ord (1985) av Pelle Holm.

Men till det kanske mest märkliga med det svenska uttrycket är att vi egentligen kanske borde säga den blåa tråden, eftersom man i svenska flottan valde att inte använda röd utan just blå tråd för att liksom Royal Navy skydda sina rep. Nästa gång du hör någon säga "den röda tråden" kan du alltså - med klar risk för att stämplas som besserwisser - påpeka att uttrycket är militärhistoriskt och att vi i Sverige skulle kunna säga "den blåa tråden".

Lämpligt nog sammanföll vår vistelse i Karlskrona även med att HMS Neptun, känd från U-137-krisen, anlände till Marinmuseum och vi fick se de första spadtagen kring den för att bygga en ny museibyggnad, som givetvis kommer att fokusera på ubåtar. Klart blir det 2014.

Sist men inte minst vill jag uppmana dig att i dessa dagar särskilt spana in blogglistan här intill. Problemen med Prio-systemet har så att säga fått sällskap. Senast har ÖB själv gått ut med ett budskap via den försvarsbloggare som flest läser, signaturen Wiseman. Är du inte själv involverad i Försvarsmakten men känner någon inom den föreslår jag att du visar den eller de personerna ditt stöd. Visa att du bryr dig.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,
Jag råkade se inlägget om "den röda tråden" av en slump och jag påstår att den etymologiska härledningen till flottans tågvirke är en myt (eller konstruerad förklaring).

Jag hävdar att bruket av uttrycket "den röda tråden" snarare kommer från den grekiska mytologin och kung Theseus navigering ut ur Minotaurens labyrint på Kreta (vilket han gjorde med just en röd tråd). Kunskapen om grekisk mytologi kanske inte är fullt spridd och erkänd som den var förr, därav tror jag att man "missat" den mer självklara kopplingen.

Kopplingen till tågvirke känns också långsökt då uttrycket inte alls finns i det engelska språket, där det borde ha funnits för att kunna spridas som en anglicism till svenskan till svenskan. Det känns inte trovärdigt att brittiskt tågvirke direkt har influerat ett uttryck i det svenska språket. I sådana fall borde "blå tråd" vara ett rimligare uttryck men det har vi ju heller aldrig använt i Sverige.

MVH
~Jason Martin

Lars Gyllenhaal sa...

Notera vad som står ovan om att det inte kommer från engelskan utan från tyskan (Goethe).

Mvh,

Lars

Unknown sa...

Även Goethe inräknad så är kopplingen till tågvirket långsökt, haltande och ologiskt. "Att följa den röda tråden".... hur ska man kunna koppla det uttrycket till tågvirket? Är nog mer benägen att hålla med om Jasons förklaring... Sry

Mvh
Patrik Dufweke