lördag 23 juni 2012

Skarpskyttar, avhopp och uppgiften

Svenska försvarets PSG 90, på engelska L96A1 AW. Om någon undrar vad AW står för är det Arctic Warfare.

Hade inte tänkt blogga mer på ett tag men två siffror grep tag i mig under dagens läsning. En alarmerande och en imponerande.

I Officerstidningen nummer 5/2012 läser jag att drygt 40 (fyrtio!) procent av den första kullen med specialistofficerare på Livgardet har sett sig tvungna att hoppa av och bli civila...

I Tidningen Hemvärnet 3/2012 (artikeln ej online) finns en bra artikel om insatskompaniernas skarpskyttar och deras PSG 90 (se videon ovan med prickskyttar ur flygvapnet). Vad jag fäste mig vid i den var att de två intervjuade skarpskyttarna (anonyma) berättar för tidningens reporter att de tillsammans lagt ut 50 000 kronor ur egen ficka - alltså en god månadslön var - för att komplettera vapnen med den utrustning de anser vapnen behöver matchas med, som avståndsmätare, vindmätare och GPS. Detta eftersom soldaterna ifråga tar sina befattningar på stort allvar men hemvärnet har inte denna materiel.

Nu må dessa två soldater kanske ha ett stort sportsligt skytteintresse (framgår ej, men gissar det). Därmed skulle man kunna "bortförklara" en del av deras utlägg. Men icke desto mindre tror jag en stor del av deras beslut att öppna plånboken handlar om något större än de själva. Vad? En stor hängivenhet till landets försvar som jag fått uppleva starka prov på inte bara inom hemvärnet utan även inom Försvarsutbildarna och det "vanliga" försvaret.

Det är nog denna hängivenhet och lojalitet med uppdraget samt en rad konkreta personer - några döda, några ännu högst levande - som gör att jag personligen finner det meningsfullt att fortsätta syssla med försvarsfrågor och vara med i hemvärnet och Försvarsutbildarna. Det må regna märkliga beslut, okunskap och försvarspolitisk nonchalans över svenskt försvar... uppgiften att värna vårt land i kris och krig kvarstår dock.
9 kommentarer:

Anonym sa...

Hv-folk som köper egna prylar till sina vapen...nu igen...vem skriver BOA för detta?
Vems försäkring betalar när deras avståndsmätare skadar någons ögon?

AVBRYT!

Anonym sa...

Tänk om våra politiker också kunde visade en stor hängivenhet till vårt försvar...

Anonym sa...

Hej, älskar din blogg. Jag är oerhört militärintresserad och kan inte få nog att läsa om det. Har även precis läst Midvintermörker ett inte helt otroligt scenario om hur Ryssland anfaller Sverige..

Jag hoppas att du fortsätter skriva din intressanta blogg, läser den dagligen. Du har alltid intressanta inlägg om såväl historiska som nutida militära händelser.

Tack igen för din blogg, lycka till med den nya boken! Den blir såklart ett självklart val för mig att läsa när den väl kommer ut :)

Mvh,
Niklas

Anonym sa...

Väldigt trevligt att dessa skyttar tar sin uppgift på allvar. Dock är det sorgligt ledarskap som inte tar ansvar för egenförskaffad mtrl. Antingen får den inte nyttjas då BOA saknas, eller så behövs den verkligen och då borde chefen f*n göra allt som står i dennes makt att mtrl får användas och då betalas av kronan.

För övrigt är "skarpskyttar" med repetergevär i skyttegrp "hål-i-huvudet"! Dagens hv-melodi är bara för dåligt! I den övriga militära världen är skarpskytt just en skarpskytt, dvs en skytt som är lite bättre och har lite bättre vapen. Men, bekämpar mål inom samma eldområde och som i 99,9 % av fallen har ett automatvapen!! Effekten i hv-skyttegrp är istället att den nu avlövats med en ak-skytt. Repetergevär ska istället användas av prickskytt, som force-multiplier/understödssystem.

Nej, hela soppan beror nog på att någon med bristande systemförståelse sprang på en hög psg90 som blivit över och raskt tänkt att "de här måste vi göra något kul med!?".

Lt Koskela

Anonym sa...

Soldaterna i artikeln är utbildade prickskyttar.

Anonym sa...

Själv anser jag att man INTE behöver komplettera skarpskyttematerielen på Hv nivå. I regel skjuter vapnet bättre än skytten kan prestera på aktuella stridsavstånd. Att "komplettera bort" bristande kompetens med hi tech materiel är ingen bra lösning.

A. Ohlsson
C S2 47/P7

J sa...

Precis, en skarpskytt behöver minst ett halvautomatiskt vapen för att understödja skyttegruppens strid! Det är helt andra förutsättningar än vad som gäller för en prickskytt.

Måste hålla med om den egeninskaffade materielen också. Antingen behövs den inte, och då ska den bort för att inte ta upp onödig plats bland utrustningen, eller så är det en skandal och oerhört dåligt skött ledarskap (och inte bara på den politiska nivån, utan från närmsta chef och uppåt) att de inte ser till att den görs tillgänglig.

Anonym sa...

Jag ser fram emot nr 4/2012 av Tidningen Hemvärnet.
Jag förutsätter nämligen att RiksHvCh där reder ut begrepp som BOA och Systemsäkethet med sin personal.
Jag gissar nämligen att han inte vill ta ev uppkommna skador pga egen inköpt (vapen-)materiel med sin personliga försäkring.
Ej heller att han har tid att skriva SäkI så att denna omfattar även mtrl som ej inköpts genom FMV.

Vad är annars nästa steg...
"Vi fick inte ut så mycket sprängdeg som vi ville ha, Gyllenhaal, kan du springa fram och kolla varför den vi kokat ihop själva inte detonerat ännu..."

AVBRYT!

/TP

Anonym sa...

Tack Lars!

Jag är en av de skarpskyttar som artikeln belyser, B2.

Jag håller med samtliga kommentarer i bloggen och kan inget annat än att instämma.

Problemet i vår anskaffning av icke tilldelad materiel ligger i just konflikten av val av vapen för skarpskyttar inom HV.

Prickskyttegevär utan prickskyttar
Skarpskyttar utan skarpskyttegevär.

Logiken saknas. Jag och B1 är utbildade under Södra Skånska Gruppens regi där vi erhöll en båge - PRICKSKYTT.

Döm av vår förvåning då vi får reda på att vi ej har detta vapensystem tilldelat och att vi kommer att tas ifrån dessa vapen då dessa ej kommer att ingå i Bevakningsförbandens beväpning.

Vad göras?