fredag 22 juni 2012

Norska polistrupper i Dalarna

De norska och även danska polistrupperna i Sverige 1943-45 hedrades under veterandagen i Furudal.

Härom veckan var jag i Dalarna på Norska veteranmuséet för att föreläsa kring min bok Tyskar och allierade i Sverige. I området utbildades flera tusen norska "polistrupper", som vid krigsslutet hade både luftvärnskanoner och artilleri...

Här kommer några bilder från besöket och en rekommendation att besöka Norsk veteranmuseum i Furudal, som det heter.

Notera "vapnet" i mitten som under övningar simulerade en kulspruta. Tillhör Skepplanda hemvärns- och kulturförening som deltog i veterandagen.


Medlem av Skepplanda hemvärns- och kulturförening uppvisar den första hemvärnsuniformen.

Vad är detta? Hann inte fråga men antar att det var för ryggtransport av mjölk eller vatten.

För den som vill veta mer om de två norska militärförläggningarna intill Furudal 1944-1945 rekommenderar jag boken Ore i andra världskrigets skugga av Göran von Knorring.

På min engelska blogg berättar jag nu om att minnesmärket i Jämtland till minne av ett amerikanskt specialförband har renoverats. Förbandets fallskärmsfällning över Lien 1945 är en liten men intressant detalj i svensk historia 1939-45.

Slutligen, ha en skön sommar! Ev. kommer enstaka blogginlägg i juli. Vi får se...

1 kommentar:

vonadler sa...

Jag är väldigt sent ute inser jag, men "ryggsäckstermosen" är för transport av varm mat (oftast soppa eller något grytliknande) från fältköket till truppen i frontlinjen. Ordonnanser bar maten i dylika tingestar för att männen längst fram skulle kunna få åtminstone ett varmt mål mat om dagen, då erfarenheter från första världskriget visade att stridskapaciteten var betydligt bättre hos trupp som fick varm mat, särskilt på vintern.