måndag 23 april 2012

Högaktuellt om Falklandskriget av svensk

En av de bandvagn 206 som finns på Falklandsöarna i nutid. Bilden togs härom året av bloggläsaren Carl Pettersson.

Idag släpptes Brännpunkt Sydatlanten, en helt nyskriven svensk bok om Falklandskriget av Richard Areschoug. Den behandlar även svenska vapen i kriget och är full av relevanta bilder och kartor.

Jag fick härom dagen ett förhandsexemplar av boken och kan berätta att den innehåller en fin bild av en bandvagn 202 under kriget, och det är inte samma bild som jag tidigare tog upp. Striden i Grytviken då en marinsoldat med ett svenskt granatgevär svårt skadade en argentinsk korvett finns även med, och sätts av Areschoug i sitt sammanhang.

Falklandskrigets alla flygplan och en hel del av infanteriutrustningen illustreras i färg. Vartenda fartyg beskrivs. Areschoug kommer även in på krigets efterspel i nutiden. Som de flesta av denna bloggs läsare vet pågår det i denna stund ett både politiskt och militärt spel om Falklandsöarnas framtid och Areschoug tar även upp det.


En av många otäcka påminnelser i nutiden om 1982 års Falklandskrig. Blir det ett nytt? Även denna togs av bloggläsaren Carl Pettersson.

Slutligen vill jag flagga för premieboken som denna månad handlar om krigsplaner som aldrig blev av, alltså planer på våghalsiga operationer och mer eller mindre vansinniga vapen, som stridsvagnen Maus. Omslaget kanske mest ser ut som en affisch för en Hollywoodfilm men......texten är inte alls något strunt utan tvärtom nya rön baserade på en lång rad tidigare topphemliga dokument. Förutom fina foton ingår även en mängd perfekt avfotograferade dokument som gör att man kan se de exakta formuleringarna i original.

Det fanns gott om ambitiösa operationer och vapen som jag aldrig hört talas om och en del som jag alltid önskat veta mer om, inte minst operation "Unthinkable", Churchills vision av ett tredje världskrig redan 1945, inklusive en del återupplivade tyska förband på allierad sida.

Andra världskriget - hemliga krigsplaner som aldrig blev av är inte bara en spännande bok utan den ger underlag för livfull debatt om både tyska och allierade planer. Bokens svaghet är att några av kapitlen är lite väl korta, man vill helt enkelt ha mer kött på benen. Men jag tycker att detta delvis uppvägs av de många originaldokumenten. Hursomhaver mycket prisvärd. Priset inom SMB, eftersom det är en premiebok, är 98 kronor.

Sist men inte minst, tack Carl för de nutida bilderna från Falklandsöarna.

P.S. 24/4:
Flygplanstypen i den fejkade omslagsbilden ovan fanns i verkligheten och flög till och med. Den hette Junkers Ju 287. Någon som vet om det finns några rester av detta plan bevarade någonstans?

Inga kommentarer: