tisdag 21 februari 2012

Större vinterövningar okända i Sverige


31. VDV-brigaden i Uljanovsks län på vinterövning för några dagar sedan. I slutet syns fyrhjulingar och ultralätta terrängbilar.

Den senaste ryska varningen om Arktis är ännu inte rapporterad av svenska medier. Lika okända är ännu flera nyliga och kommande vinterövningar i både öst och väst. Detta trots att övningarna är i en skala som inte förekommit på många år.

Återtagande av flygfält vintertid var temat för 106. VDV-divisionens nyliga övning i Tula län:


Från vinterövningen i Tula 13-17 februari.

"Arctic Ram", den ännu pågående vinterövningen i Kanada som enligt den kanadensiska armén är "den största och mest komplexa arméledda övningen någonsin i arktiska Kanada" har fått stor medial uppmärksamhet i Kanada men är även den orapporterad i Sverige (utom av denna blogg då). I storlek - något över 1500 pers - kan "Arctic Ram" inte mäta sig med övningen i Tula men är ändå intressant ur svensk synvinkel med tanke på att den sätts i samband med rysk utveckling och att Sverige är ordförandeland i Arktiska rådet. Dessutom genomförs övningen i mycket svenskliknande (norrländska) trakter:En av Kanadas tidningar samlar sina reportage om övningen på denna sida.

4 kommentarer:

Joakim von Braun sa...

De senaste årens stora militärövningar i Ryssland parat med Putins löften om en enorm upprustning måste leda till en omprövning av Sveriges försvarsbeslut. Vi måste börja förändra vårt försvar nu. När Ryssland står färdigrustat är det för sent att påbörja en svensk förstärkning.

Anonym sa...

Då är det tur att åtminstone du Lars tipsar om utländska artiklar som tar upp dessa händelser. Utan denna blogg vore min kunskapsnivå på en helt annan, betydligt lägre nivå. Något som officiella Sverige vill verkar det som?

Bra jobbat!

Jocke sa...

Och snart är det dags för Cold Response 12... Men den känner vi ju iaf till då vi är med i den ;)

2114 Janson sa...

Läge att damma av Boden ? . Då kan vi hålla linjen en dag i alla fall.
Ut för stupet med flaggan i topp.