tisdag 20 september 2011

Pansaresset som inte dög

Denna Tiger bevaras i pansarmuséet i Kubinka utanför Moskva. Kurt Knispel var vagnchef på flera Tigrar.

Krigshistoriens framgångsrikaste pansarsoldat såg inte "arisk" ut och tillhörde inte Waffen-SS utan den vanliga tyska armén. Att han därför inte fick någon större medial uppmärksamhet i Tredje riket är förståeligt, men än idag har han tydligen utseendet emot sig.

Som jag nyligen skrev i artikelserien krigsmyter fick pansaressen ur Waffen-SS betydligt mer uppmärksamhet än fältväbel Kurt Knispel, som tillhörde Heer, den vanliga armén. Han föddes dessutom i Tjeckoslovakien. Paradexemplet ur Waffen-SS var och är Michael Wittmann. Kulten kring Wittmann försvann 1945 men återuppstod någon gång på 1980-talet.

Det finns ett rekordpopulärt dataspel, World of Tanks, som nu kör en reklamkampanj över nätet som man har svårt att missa om man är ute och surfar i militära ämnen. Det bisarra med reklamen är att man använder sig av Kurt Knispels namn men illustrerar honom med en bild av ett SS-pansaress, Karl Brommann.

Spelet är enligt vad jag förstår till stor del utvecklat i Belarus (Vitryssland), som det här färska och högintressanta blogginlägget handlar om.

Inga kommentarer: