lördag 16 juli 2011

Arktiska brigaderna på DN:s förstasida

Dagens DN har "arktiska brigader" som de första orden i dagens huvudstory, "Hård kamp om Arktis", och tar även upp flytten av Norges viktigaste högkvarter och förmåga norrut (inuti DN är rubriken istället: "Kampen hårdnar om Arktis rikedomar").

Några läsarkommentarer under artikeln gör mig riktigt besviken på läsförmågan hos vissa av DN:s läsare. De klagar över att de inte förstår hur Sverige skulle beröras av utvecklingen i Arktis. Ändå skriver DN om att Sverige sedan nyligen är ordförande i Arktiska rådet. Detta står dock i slutet av artikeln - det kanske var för mycket begärt att läsa till slutet?

En annan sak i slutet väcker min uppmärksamhet rejält: den tidigare franske premiärministerns dystra syn på Arktiska rådets (dvs. nu i hög grad Sveriges) ovilja att "vidröra de problem som finns".

Positivt dock att problematiken nu kommer upp till den mediala ytan (om än i sommarhettan då debatten är på sparlåga). SVT kommer enl uppgift också att ta tag i ämnet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Sverige borde dra nytta av den fördel som ett land med ingen yttre kust mot Arktis innebär i förhandlingarna med CLCS. Agera som neutral mellanhand och ta upp känsliga diskussioner, oberoende, till dagordningen. Sverige har på så sätt ett unikt förhållande i motsats till övriga medlemmar av Arktiska rådet. Och som resultat, förhoppningsvis kunna föra frågan om tillgångar i riktning mot en mer öppet och tydligt tillvägagångssätt under sitt ordförandeskap. Dagens vapenskrammel oroar.