måndag 25 april 2011

Putins agenda i Stockholm

Den norska dokumentärserien "Kall kapplöpning" sammanfattar de senaste årens säkerhetspolitiska utveckling i Arktis.

Sverige blir om två veckor ordförande i Arktiska rådet för en period av två år. Imorgon anländer premiärminister Vladimir Putin i Stockholm för att diskutera Arktis.

De mer konkreta samtalsämnen som regeringens hemsida nämner är "samarbetet i Östersjöregionen och Arktiska rådet". Om drygt två veckor råkar Sverige ta över ordförandeskapet i just Arktiska rådet.

Denna blogg har vid flera tillfällen tagit upp hur Norge sedan några år tydligt och öppet flyttat säkerhetspolitisk fokusering norrut och som en konsekvens ifjol flyttade sitt operativa högkvarter till ett fjäll ovanför polcirkeln.

För den som vill ta del av den norska och i viss mån även ryska synen på Arktis vill jag starkt rekommendera dokumentärfilmsserien "Kall kapplöpning" som skildrar både den ökande militära övningsverksamheten och upprustningen i norr. Det enda dåliga med denna serie är att man som svensk tydligen måste ha norsk TV för att få se den (när den går i repris), eller besöka Norge där den säljs i vanliga bokaffärer som köp-DVD. Det senare sättet var det enda möjliga för mig. Jag har aldrig tidigare sett en så välgjord, saklig men samtidigt gripande dokumentär om Arktis i klimatförändringarnas och säkerhetspolitikens tecken.

För att något men inte helt byta ämne rekommenderar jag denna nyliga artikel på engelska från rysk stats-TV om rysk militär syn på Rysslands totala säkerhetsutmaning. Intressant med synen på "Stora oredans" betydelse. Man bör dock ha i åtanke att generalen ifråga representerar den äldsta generationen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Apropå, "Kaldt Kappløp", så finns den att köpa på www.dvdhuset.no:

http://www.dvdhuset.no/bildochljud/Kaldt+Kappl%F8p+DVD.html?VareID=574630