måndag 31 januari 2011

Finsk Top Gun!?

En finsk Brewster. Den finska hakkorsbeteckningen (blå på vit botten) infördes redan 1918 på grund av att det var bomärket för den svensk som skänkte Finland dess första flygplan, Eric von Rosen.

All internationell statistik om luftsegrar visar att tyska, finska och japanska piloter var i en klass för sig under andra världskriget. Även om man räknar bort ett antal plan som skryt och liknande kom ingen amerikansk pilot ens i närheten.

Jag kom att tänka på varför inte "Top Gun" egentligen handlade om en finsk pilot när jag nyligen kollade på några av de finska kortfilmer som signaturen Brezjnev lagt upp på sin blogg. Filmerna är genomgående mycket sevärda och finskt tystlåtna, dvs. man behöver inte förstå finska för att få ut något av dem.

Om finska piloter vill jag framför allt rekommendera boken Luftkriget över Finland (2008) av Joppe Karhunen. Inte minst därför att Finlands nog främste flyghistoriker Carl-Fredrik Geust har bearbetat och faktagranskat 2008 års upplaga.

UPPDATERING 1/2: Bloggaren "Brezjnev" har samlat länkar till sevärda finska krigsfilmer.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Joppe Karhunens böcker är allmänt att rekomendera. Förutom att Karhunen kunde skriva, så visste han vad han skrev om, veteran från Vinterkriget, Mannerheimriddare samt totalt 31,5 segrar i luften.

Anonym sa...

På tal om finska piloter gavs under 2005 ut en nyutgåva av Jorma Sarvantos flygarminnen från 1941 "Stridsflygare under Karelens himmel". Boken är kompletterad med foton ur Sarvantos eget fotoalbum samt ett extra kapitel om flygplanstyper han flugit bl.a. Fokker XXI, Brewster Buffalo(finns foton när han är i Trollhättan för provflygning av planen, SAAB monterade planen som flögs till Finland av finska piloter) mfl.

Hursomhelst Sorvanto är känd för att ha skjutit ned sex ryska bombplan typ DB3 på fyra minuter januari 1940 med sin Fokker XXI.