söndag 16 januari 2011

"Dålig signal till Finland och hela EU"

Finlands statsminister Mari Kiviniemi tycker att att det ryska förbudet att sälja mark i gränsområdet till utlänningar ger en dålig signal till Finland och hela EU. Den finska riksdagens talman Sauli Niinistö kallar det ryska beslutet "besynnerligt".

Det här är reaktioner från annars mycket diplomatiska grannar, särskilt vad gäller Ryssland. Personligen är jag rätt förvånad av Kiviniemis starka reaktion och skulle gärna vilja få kommentarer från bloggläsare i Finland som tagit del av fler uttalanden av henne och andra finska politiker.

Tydligen kräver dock svenska medier något mer för att rapportera om detta. Eller har jag missat något?

Men, kanske det egentligen är bra att nyheten (ännu) inte har nått Sverige? För, som Staffan Dopping idag påpekar, har svenska medier svårt att skriva något om säkerhetspolitiska problem med Ryssland utan att det blir extremt förenklat eller förvanskat.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det officiella Finlands svaga reaktion på det nya ryska utspelet är patetiskt. Den allmänna åsikten i Finland börjar alltmer luta mot att man på ansvarigt håll borde sluta med den ensidiga "mjukisdiplomatin" gentemot Ryssland som inte har för någon vart. På andra sidan gränsen hittar man alltid på nya byråkratiska märkvärdigheter. En ny bok skriven av Rysslandexperten Arto Luukkanen, "Finland i Ryssland ficka", sätter tummen på dessa ömma punkter.
Ryssarna har sedan många år fått köpa mark snart sagt varsomhelst i Finland. Speciellt har de ryska köpen naturligtvis koncentrerats till östra Finland. Där gnuggar naturligtvis markägarna sina händer av förtjusning utan att desto mera reflektera över vilka följderna eventuellt kan bli i framtiden - efter oss syndafallet! Det har spekulerats om en rysk konspiration, men att bevisa något är naturligtvis vanskligt.
Från rysk sida är det nu fråga om en nytolkning av ett gammalt förbud, som har en viss relevans i andra ändan av riket, d.v.s. vid den kinesiska gränsen, där man är livrädd för ökat kinesiskt inflytande. Men sunt bondförnuft säger väl att i det finsk-ryska fallet borde det råda en balans i rättigheterna. Får inte finska medborgare köpa mark i Ryssland så skall motsvarande princip också tillämpas i Finland. Men genom de finska myndigheternas slappa attityd verkar det tyvärr som om tåget i detta fall redan gått. En betydande skärpning i den finska politiken gentemot Ryssland är alltså av nöden.

Anonym sa...

Det jag funderar på är den rättsprocess som minst ett par hundra finska medborgare i de mer nordöstra delarna drev för att få tillbaka sina egendomar som förverkades i och med fredsavtalet med Sovjet. Dock läste jag inte den helsidesartikel som fanns i Argumenti Nedeli för ett par år sen. Jag tror att finnarna bet lite i gräset. Men kan det vara så att ryssarna inte vill ha en massa processer där utlänningar tar mark från ryssar. Jag tvivlar på att nationalister och ultra-nationalister skulle tycka det vore spännande och kulturberikande.

Men jag har inte hört att ukrainare skulle vara förbjudna att äga egendom på ryska sidan vid rysk-ukrainska gränsen?? Hur är det med litauer och Litauen etc.

Anonym sa...

Kanske är hon orolig för att hon i ett svagt ögonblick lovat Ryssland lite för mycket...

/IngeS