torsdag 19 augusti 2010

"THE RUSSIANS ARE BACK"

BBC sände igår ett reportage om Rysslands ökande militära aktivitet i luften och under vattnet samt i agentvärlden. Slutklämmen sammanfattar reportaget mycket bra: "THE RUSSIANS ARE BACK".

Men är de verkligen "back"? Står inte stora delar av Ryssland i lågor och har inte landet särskilt allvarliga problem med folkhälsan, miljön och ekonomins fixering vid råvaruexport?


Denna typ av atomattackubåt heter på ryska Sjtjuka-B, dvs. "Gäddan-B", men benämns inom Nato istället för "Akula", vilket är ryska för haj.

Bränderna kommer att bemästras, det är bara en tidsfråga. Men de andra problemen då, kräver de inte att Kreml prioriterar om, prioriterar "rätt"? Det kan man tycka. Icke desto mindre kan man konstatera att senast idag meddelades det att Rysslands senaste atomubåt sätts på prov och att man snarast kommer att skaffa sig fyra toppmoderna amfibieattackfartyg, dvs. av Mistral-typ.

Svenska medier rapporterar i stort sett inte om dessa "ologiska" prioriteringar. Ingen Stockholmsredaktion har så vitt jag vet ens nämnt den förestående mer än sextioprocentiga höjningen av försvarsbudgeten.

I Storbritannien har alltså medierna kommit längre. Man berättar om vad som händer och satsningarna på Mistral och annat (som Ryssland helt öppet upplyser om) och ställer sen också logiskt befogade frågor, som i gårdagens långa BBC-reportage. Inte minst då frågan: varför? Varför agerar Kreml på detta sätt? Varför skickar Kreml fram allt fler Gäddor/Akulor? Svar lämnas av olika företrädare - tyvärr inga ryska eftersom de avstått - som kan sammanfattas: nationell stolthet och en önskan att åter spela en stor roll på världsscenen, att verkligen räknas, bli "reckoned with".

En knäckfråga BBC inte tog upp i sitt senaste ryska reportage är: funkar det även? Har Ryssland mer att säga till om pga de nya musklerna? Kommer Rysslands tyngd i världen att öka i takt med att militären får de nya stealthplanen, ekranoplanen, ubåtarna, hangarfartygen, luftlandsättningsfordonen etc?

Sist men inte minst vill jag påstå att signaturen Chefsingenjörens mest läsvärda inlägg hittills är "Den svarta svanen" .

3 kommentarer:

niva01 sa...

Vilket sammanträffande att BBC sänder den här dokumentären några dagar efter rykten om att deras regering planerar att skära ner kraftigt på britternas försvar.

Lars Gyllenhaal sa...

Bäste Ingemar,

De brittiska försvarsnedskärningarna offentliggjordes den 12 augusti men produktionen av detta radioprogram inleddes redan före sommaren. Jag fick denna uppgift nyss, från programledare Petter Hennessy. Jag tror på hans besked, dels pga hur det framfördes, dels pga att det framgår av programmet att det är mycket jobb bakom. Har själv jobbat med radio och vet hur mycket mer jobb det är än vad man kan tro.

Lyssna på hela programmet. Även om inga ryska företrädare ville framträda/kommentera har BBC själva ställt frågor av ett slag man hade kunnat förvänta sig av ryska myndighetspersoner.

Mvh,

Lars

niva01 sa...

God kväll.

Jag menade inte att programledaren var politiskt köpt. Men han måste ha fått ett tips från någon. Förmodligen någon inom det brittiska flygvapnet och denne person kan mycket väl ha fått nyss om dom kommande nedskärningarna innan dom blev offentligjorda. Även om brittiska regeringen håller hårt på information om framtida budgetar så måste dom ha pratat med några officerare om vad som måste prioriteras under eventuella nedskärningar. Därefter la någon officer ihop ett och ett och tipsade en journalist om ryssarnas beteende och vikten av ett starkt flygvapen för att kunna möta ett aggressivare ryssland.

För övrigt gillade jag reportaget och tyckte det var väldigt seriöst utfört. Sådana reportage produceras dessvärre inte av svensk public service.

Mvh, Ingemar