måndag 7 juni 2010

CIA och US Army på LSD

Den mest underhållande och samtidigt allvarliga bok jag läst är The Men Who Stare at Goats av den brittiske journalisten Jon Ronson. Filmatiseringen av boken har nyligen visats på svenska biografer och nu finns den på DVD. Jag säger: se gärna filmen, men boken måste du bara läsa.

Sedan några månader finns boken även i svensk översättning: Män som stirrar på getter. Jag kan inte uttala mig om översättningen men på originalspråket har jag läst boken flera gånger. Alla som liksom undertecknad är småbarnsförälder vet att man normalt sett inte läser om någon bok i denna fas av livet. Men med Ronsons bok gjorde jag ett undantag.

Följande Youtube-film lyckas rätt OK sammanfatta verkligheten bakom boken/filmen:Tyvärr hade jag inte möjlighet att se filmen på bio men igår fick jag tag på den på DVD och såg den i ett svep, vilket också inte är så vanligt numera ;-)

Kort sagt är det en "based on", alltså baserad-på-film. Det är en massa påhittade händelser efter ungefär första tredjedelen. Tyvärr är en del saker, särskilt slutet, så pass utflippade (läs LSD), att många som ser filmen men inte har läst boken kanske känner att de inte behöver läsa boken. Men det bör man verkligen.

Det är mycket Jedikrigare och Star Wars överhuvudtaget i filmen. Det var inte lika mycket av det i boken. Dock nog ofrånkomligt med tanke på vem som spelar Jon Ronson i filmen (hint: "You can't win, Darth. If you strike me down, I shall become more powerful than you can possibly imagine.").

En fråga till läsekretsen, finns det fler stora svenska recensioner av boken än denna DN-bloggrecension? (jag menar recensioner i större svenska medier och obs att jag inte efterlyser filmrecensioner)

2 kommentarer:

STAGECOACH sa...

Vad exakt var det du tyckte var så bra med boken? Jag såg filmen, men slog inte klackarna i taket av förtjusning. Nyfiken är jag på vad som fångade ditt intresse.

Lars Gyllenhaal sa...

Hej,

Som sagt är filmen sevärd men det är boken som jag betecknar som "ett måste". Förutom att den är skriven på ett underhållande sätt så dokumenterar den riktigt häpnadsväckande grejer. Jag kan inte gå i god för att allt är 100% korrekt men en del saker har jag tagit mig tid att kolla upp. Det skulle räcka med att 20% av boken överenstämmer med vad CIA och US Army pysslat med, men jag tror med anledning av ovan och andra recensenter att det mesta i boken stämmer.