tisdag 25 maj 2010

Svensk tungviktare om Kremls väg

Flera böcker om dagens Ryssland har på senare tid getts ut på svenska. DN har idag därför en mycket läsvärd trippelrecension. Vilken av dessa tre böcker som är mest läsvärd vågar jag inte säga eftersom jag bara läst en av dem, men det är nog den viktigaste i alla fall.

Stig Fredrikson är inte för inte känd som SVT:s "Mr. Ryssland". Som få på SVT har han bevakat Ryssland under flera decennier och hans analyser är alltid genomtänkta och tänkvärda, även om han kan vara lite väl diplomatisk ibland.

Fredrikson är mer än journalist - många ryssar, svenskar och andra står i evig tacksamhetsskuld till honom för hans riskabla arbete med att hjälpa Alexander Solzjenitsyn under sovjetisk tid, han var bland annat Alexanders kurir.

Stig Fredriksons nya bok har en intetsägande titel: Daterat Moskva, men en bättre undertitel: Rysslands väg leder bort. Omslagsbilden är amatörmässig och mörk, ansiktet är mest i skugga. Tack och lov är bokens innehåll av bättre klass.

Några enorma aha-upplevelser får man väl inte av att ta del av Fredriksons syn på dagens Ryssland. Men det är dock en läsvärd och i mitt tycke rättvis bild han målar upp. För den som inte är så bekant med Ryssland skulle jag tro att hela boken känns riktigt välbehövlig. Dessutom är den lättläst.

Har man följt landet en tid får man ändå behållning av Daterat Moskva av två skäl. För det första är Stig Fredrikson den han är, en svensk tungviktare vad gäller att forma vår bild av landet. Det är helt enkelt givande att ta del av hur Fredrikson har kommit fram till sin rätt pessimistiska bild av dagens och morgondagens Ryssland. För det andra måste det han skriver om Alexander Solzjenitsyn vara ett väsentligt bidrag till förståelsen av denna på många sätt ännu inflytelserika ryska personlighet (han avled 2008).

Fredrikson erkänner rakt upp och ner hur han under Solzjenitsyns sista period alltmer gled ifrån honom på flera plan, trots deras djupa vänskap. Ända till slutet respekterade de dock varandra. Det är rörande att ta del av deras sista möte.

Daterat Moskva ingår i SMB:s boksortiment.

Inga kommentarer: