onsdag 3 februari 2010

Svensk-polskt utspel om kärnvapnen i norra Europa

Utrikesminister Carl Bildt har med sin polske kollega gjort ett uppseendeväckande utspel om en reduktion av kärnvapnen i norra Europa. I särskilt fokus ställer Sveriges och Polens utrikesministrar de taktiska kärnvapnen i de ryska länen Kaliningrad och Murmansk.

Detta har nu rapporterats i stora amerikanska, ryska (redan översatt till svenska), finlandssvenska, norska och franska medier.

Svenska artiklar i ämnet lyser än så länge med sin frånvaro, mig veterligen. Men det vore ju helt obegripligt om det inte står något om detta i morgondagens tidningar - det här är ju bara för stort för att kunna förbigås med tystnad.

P.S. 4/2: Jag hade delvis fel om svenska mediers rapportering - TT gjorde sitt jobb, som synes av denna notis, men den regionala aspekten, dvs. att det handlar om de taktiska kärnvapnen i Murmansk och Kaliningrad, föll bort dvs. detta har ännu, mig veterligen, inte tagits upp i svenska medier.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Konstigt nog finns det ingen översättning på svenska av denna viktiga artikel. Inte ens på UD:s hemsida. Klickar man på Carl Bildt på sidan får man dessutom fram artikeln bara om man letar under "Artiklar" i vänsterspalten. Är det meningen att alla andra utom svenska folket skall få reda på vad vår utrikesminister tycker? Är övriga regeringen orienterad?

Erminaz

Torbjörn J sa...

Mycket intressant och det verkar som även Sergej Lavrov kommenterat det hela. Får se vilka som i Sverige blir först med att rapportera om det.

http://rt.com/Politics/2010-02-02/sweden-poland-nuclear-weapons.html