onsdag 30 december 2009

Svenskar får pisk

Rysk hårdrock förklarar allt! Skämt åsido säger väl ändå populärkultur något om stämningarna i ett land? Jag vill därför avsluta 2009 års bloggande med tips om några musikvideos.

Det finns samband mellan ett lands politik och de kulturella stämningar som råder i landet. Inte enkla och tydliga - men dock finns de. Vad snackar jag om? För att förstå 1980-talets USA är det inte fel att fundera lite kring Rambo-filmerna och "Top Gun".

Alisa är absolut en av Rysslands mest långlivade hårdrockgrupper. Gruppen föddes 1983 och är still going strong. Deras sound är ännu rätt mycket 80-tal men budskapen de framför nuförtiden skiljer sig markant från deras inledande rebell- och skandalperiod. Det som gäller sen tiotalet år är patriotism och den ryskortodoxa kyrkan.

År 2003 släppte Alisa låten "Nebo slavjan", alltså "Slavernas himmel". En blodig och medryckande sak om att försvara Ryssland mot inkräktare, med massor av referenser till rysk historia. Det hela blir lite övertydligt i musikvideon där man ömsom ser sångaren Konstantin Kinchev posera framför ryska flottans kryssflagga (Andreaskors heter det egentligen), ömsom Segerparaden 1945 och ett nutida örlogsfartyg. Det hela inleds med scener ur 1930-tals filmen "Alexander Nevskij" om prinsen (senare även helgonet) som var så duktig på att slå ihjäl svenska och tyska urfascister. Se själv här.

Visst är det bra, i alla fall rent tekniskt?

Att döma av nutida referenser kom låten helt rätt och är ännu mycket populär. Sånt märks även på Youtube genom antalet covers. Jag vill alldeles särskilt rekommendera denna variant från ifjol, framförd av Fedorino gorje, en kvinnlig kör inom folkrock. Klockrent.

Den här "svenska", inofficiella varianten borde du också se. Vad är det då som är svenskt? Jo, i höstas sammanfogade någon händig person Fedorino-varianten med stridsscener från den senaste filmen om Alexander Nevskij, släppt ifjol under den ryska titeln "Alexander. Striden vid Neva" (känner ej till om den har nått Sverige ännu). Som synes handlar de visade scenerna om svenskar som får pisk. De svenska krigarna extra tydligt markerade genom blå-gula kläder och en sköld med tre kronor.

Har du läst så här pass långt vill du nog även se och höra hur käcka ryska soldater sjunger låten under marsch.

Blev du lite deppad av att se svenskarna krossas av Nevskij rekommenderas slutligen även kanonrullen SWEDISH WARFARE. Obs att de första sekunderna är lite mörka men sen...

GOTT NYTT ÅR!!!

Inga kommentarer: