måndag 21 december 2009

Finland inte längre på Zjirinovskijs karta

Finland är inte längre med i emblemet för Rysslands tredje mest populära parti. Å andra sidan stoltserar samma parti nu med en inflytelserik italiensk vän.

I emblemet för Rysslands Liberaldemokratiska parti (LDPR) under Vladimir Zjirinovskij har fram till nu Finland, liksom Polen och andra f.d. ryska områden, figurerat i partiets emblem: en sköld med en falk över ett Storryssland.

Man kan se och läsa om det fram till härom veckan gällande partiemblemet på denna faktasida om ryska symboler.

På min egen bild här ovanför - som jag tog i samband med att jag intervjuade Zjirinovskij 1993 - syns sydvästra Finland längst uppe till höger.

Inga nordiska medier har ännu rapporat att LDPR vid sitt 20-årsjubileum härom veckan antog ett nytt emblem, nu utan Finland och andra numera självständiga stater. Vid samma tillfälle fick partiet även en ny hymn som framgår av samma länk. Att Zjirinovskij omvaldes till partiordförande var inte precis oväntat eftersom det inte existerade några andra kandidater.

Vladimir Zjirinovskij, som förutom partiledare även är vicetalman för den ryska duman och överste i ryska armén, fick vid det senaste presidentvalet (2008), ett större förtroende än vid det förra. Han erhöll 9,4% av rösterna och blev därmed trea i valet efter den kommunistiske presidentkandidaten Zjuganov. I Finland minns man dock antagligen ännu att Zjirinovskijs parti i mitten av 1990-talet var Rysslands största mätt i antalet erhållna röster i tekniskt sett hyfsade val.

Om borttagandet av Finland ur partiemblemet nu kommer att förbättra finska folkets förtroende för rysk politik återstår att se.

En egentligen kanske mer allvarlig aspekt av Zjirinovskij-partiets 20-årsjubileum var vilka utländska gäster som hedrade evenemanget med sin närvaro. Den italienske EU-parlamentarikern Roberto Fiore var bland dessa. Fiore är dömd för att ha bistått fascistiska terrorister, han tog över Alessandra Mussolinis (Benito M:s barnbarn) plats i EU-parlamentet med mera. Om Fiores närvaro på Zjirinovskijs 20-årsfest kan man för närvarande läsa längst upp på hemsidan för Roberto Fiores parti.

Förresten uppträdde Fiore i Sverige härom året och han leder också en europeisk sammanslutning av nationalistiska och högerextrema partier: Europeiska Nationella Fronten.

Vill man veta vilka ordnar och medaljer som Vladimir Putin och andra har förärat Zjirinovskij med kan man klicka på medaljsymbolerna (ribborna) i den högra "lådan" på Wikipedias gedigna ryska hemsida om mannen och fenomenet Zjirinovskij. Wikipedia ska man iakta viss försiktighet med men sidans uppgifter om de ordnar som Putin dekorerat Zjirinovskij med är korrekta - det framgår av en lång rad andra källor. Sidans bilder av Putin med Zjirinovskij samt Medvedev och Zjirinovskij är inte heller falsifikat.

Inga kommentarer: