onsdag 30 mars 2022

Stalins och Putins vinterkrig

Denna sovjetiska T-26 stridsvagn träffades av eld från svenska frivilliga i mars 1940. Bilden togs av min farfars bror Gunnar Gyllenhaal, en av de över åtta tusen i Svenska frivilligkåren under Stalins vinterkrig mot Finland 1939-40. Under fotot har han skrivit "Träffbilden av Boforskanonen är ganska god". Det är mars 2022 och händelsen känns inte längre så avlägsen. Men det finns både likheter och skillnader mellan Stalins och Putins vinterkrig. 

Den vidrigaste likheten mellan de två krigen har nu fått mig att återuppta bloggandet, som jag nästan lagt ner (Twitter i all ära men nu behöver jag skriva en lite längre text utan att dela upp den i flera Twitter-inlägg). Vilken likhet tänker jag på? Jo, de tyvärr trovärdiga uppgifterna om att Putin låtit bomba civila med brandbomber. Det gjorde även Stalin i Finland. Men den typ av brandbomber som nu är aktuell är någon form av termitammunition. Vad innebär sådan ammunition? Jo, dess värme är så pass extrem att den bränner igenom metall. Vi pratar alltså om en form av extrema brandbomber, kända från Putins krigande i Syrien. Som om det inte räckte med att bomba civila och till och med sjukhus - jag har nu tappat räkningen vad gäller antalet vårdinrättningar som har bombats och beskjutits av ryska styrkor.

En till likhet mellan vinterkrigen är att den ukrainska sidan rätt ofta verkar använda finsk mottitaktik”, dvs skära av de vägfokuserade (vägbundna) invaderande kolonnerna i segment och sedan omringa och nedkämpa dem. 

Vad gäller Stalins tro att han skulle kunna pracka på Finland en ny "folkregering", ledd av hans marionett Otto Ville Kuusinen, så matchas den illusionen rätt bra av Putins djupa villfarelse att han med lätthet skulle kunna "pansar-installera" en ny "ukrainsk" regering. 

Men den största likheten är nog den avgörande, den att Ukrainas motståndsvilja, liksom en gång Finlands, har överträffat angriparens, liksom hela världens, förväntningar.

Skillnaderna är givetvis stora vad gäller vapnen. Robotar och drönare fanns helt enkelt inte i det första vinterkriget. Ett krig i informationsarenan bedrevs redan då men flygblad och radionyheter var småpotatis i jämförelse med dagens möjligheter att blixtsnabbt sprida även rörliga bilder direkt från slagfältet.

En till skillnad är att de ryska styrkorna angrep från två länder, från Ryssland och Belarus. Det märkligaste med Belarus och Putins vinterkrig är dock att järnvägsarbetarna i Belarus förefaller kunna bjuda ett effektivt motstånd mot kriget. 

En skillnad mellan vinterkrigen förklarar varför så många överraskades av att Putin för en månad sedan satte igång en fullskalig offensiv. Jo, 1939 var kunskapen om ideologin i Kreml rätt god och spridd men idag känner här ännu bara få till exempelvis den ovanligt inflytelserika boken Geopolitikens grunder med avsnitt som "Den finska frågan".

Nu verkar en hel del tyckare hysa förhoppningar om att detta krig, liksom vinterkriget mot Finland, ska bli kort. Skulle mot min förmodan en vapenvila snart inträda så är det dock säkrast att ändå inte hysa några större förhoppningar. Låt oss helt enkelt avvakta med att hoppas och istället, med större allvar, både hjälpa Ukraina och förbereda vårt eget land för svårare tider. Vi borde mer intensivt stärka både det militära och civila försvaret och i mycket högre grad se på våra matproducenter som en del av totalförsvaret och verkligen beakta deras allt större svårigheter. För att allt som behöver göras ska kunna ske också med en ny hastighet tror jag statens högsta representanter behöver inse att staten inte räcker till. Både det privata näringslivet och diverse frivilligorganisationer behöver bjudas in i högre grad. Laget behöver bli både vassare, större och mindre stelbent.

1 kommentar:

Lukas Anna sa...

Först höll jag inte med min vän om att använda kärleksförtrollnings charm för att få tillbaka min ex kärleksman, tills för bara några dagar sedan läste jag blogginlägg online från en kvinna som heter Anna som bor i Stockholm, hon delade med sig av sitt verkliga liv vittnesbörd om hur Oduduwa kärleksförtrollning hjälpte henne att få tillbaka sin före detta kärlekspartner hem inom två dagar, med hjälp av en talismanring med kärlekstrollformel. Senare samma dag delade jag min relationskris till en annan av mina vänner som vi båda arbetar tillsammans på samma jobbkontor, hon rådde mig att hellre kontakta samma oduduwa via e-post för att kommunicera med honom för en snabb lösning för att få hem min kärleksman. Jag var redo att göra vad som helst bara för att få min kärleksman tillbaka till mig och vår underbara unga pojke Felix, han är bara 6 år gammal och jag vill att han ska växa upp med att båda hans föräldrar bor tillsammans som en lycklig familj
Jag tog mod till mig och jag skickar ett e-postmeddelande till oduduwa via e-postmeddelandet som jag kommer att posta här för alla som vill hitta samma lösning som jag fick för bara några dagar sedan. Bara några sekunder senare fick jag ett svar från Oduduwa e-post, han försäkrade mig att han kommer att hjälpa mig att ta hem honom innan helgen, jag gav det bara ett försök och tror att saker kommer att fungera till mitt bästa. Igår fick jag ett telefonsamtal från min kärleksman, han ringde för att kolla upp mig och han bad om ursäkt för att han lämnat mig och ungen så länge. Och han lovar att återvända hem nästa dag, när jag är här och skriver det här meddelandet här på bloggen, jag sitter mitt framför min kärleksman, vi är båda tillbaka tillsammans i kärlek mer än någonsin tidigare. Jag är så glad idag och jag känner mig gynnad av att ha kommit i kontakt med Oduduwa kärleksförtrollning är verklig och fungerar snabbt utan några biverkningar. Jag gav det ett försök och jag följde noga allt han sa åt mig att göra. Kärleksförtrollningsböner besvaras, det fungerar för mig och jag tror att det kommer att fungera för dig också.
Ge det ett försök idag, få gratis onlinekonsultation och kommunicera med Oduduwa via hans kontaktperson nedan;
(dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)