onsdag 20 maj 2020

Sven Sjöberg stupade för exakt 80 år sedan

Sven Sjöberg från Piteå sköts ihjäl av ett tyskt sjöflygplan den 20 maj 1940.

Det mediala intresset att uppmärksamma Sven Sjöbergs offer (död) för nu exakt 80 år sen ser inte direkt överväldigande ut. Därför känns det bra att här kunna skriva några rader om denna händelse - som i viss mån är unik för Sverige under andra världskriget.

Sven Sjöberg från Piteå var en av många inkallade värnpliktiga uppe vid gränsavsnittet mot Narvik under det att striderna där pågick som värst under april-juni 1940. Hans tillhörde en pansarvärnsgrupp som var avdelad till skidlöparbataljonen (från 1943 jägarbataljonen) vid Norrbottens regemente (I 19). Han råkade befinna sig på perrongen för Vassijaure järnvägsstation när eldgivning uppstod mellan svenskt luftvärn grupperat kring stationen och ett tyskt sjöflygplan av typen Dornier Do 26.

Gammalt urklipp från okänd tidning som visar Sven Sjöberg som soldat vid I 19.

Allt började med att det tyska sjöflygplanet flög över malmbanan vid Vassijaure, minst sex kilometer från gränsen, varför det var luftvärnets plikt att markera för tyskarna att de kränkt gränsen. Vid Vassijaure järnvägsstation stod vid tillfället inte bara luftvärnskanoner utan även pansartåget som var döpt till "Kiruna", med luftvärnskulsprutor.

I mitten Sven Sjöberg fotograferad framför stationen kort tid före eldgivningen. BILDKÄLLA: Gunvor Sjöberg

Det tyska flygplanet valde att skjuta tillbaka, varvid Sven Sjöberg träffades. Han fick svåra skador och avled inom loppet av få minuter. För ett mer detaljerat händelseförlopp hänvisar jag till mina böcker men vill här passa på att förklara det speciella med hans död. På ett sätt var detta en unik händelse i Sverige under andra världskriget - detta var enda tillfället under 1939-1945 då en soldat i svenska armén sköts ihjäl av främmande makt. Men inkluderande flygvapnets förluster var Sjöberg en av ett tiotal (exakt antal ej fastställt) i Krigsmakten (som Försvarsmakten då hette) som sköts ihjäl av tyska flygplan. En annan armésoldat krossades av ett tyskt plan som skjutits ned av svenskt luftvärn. Men därtill kommer flera hundra svenska soldater och sjömän som 1939-1945 dog av utländska och svenska minor och i en rad andra incidenter i tjänsten. Totalsiffran är därför 782 dödade svenska soldater och sjömän, alltså dödade i incidenter och krigsolyckor. Låt oss minnas deras offer för landet, för framtiden, för oss.

Sven Sjöbergs begravningståg genom Kiruna. Han blev senare begravd i Öjebyn. FOTO: Sven Hörnell

10 kommentarer:

Johan Ylitalo sa...

Känner igen platsen. Kanske måste göra en då- och nubild.

Unknown sa...

En svensk soldat,jag tror hans namn var Ringman, blev dödad av allierat stridsflyg under Bernadotte expeditionen i Tyskland men dEt räknas kanske inte eftersom det var i Röda korsets regi

Lars Gyllenhaal sa...

Dödad under Bernadotte-expeditionen? Nytt för mig, har du något namn o datum så man kan efterforska? Mvh, Lars

Unknown sa...

Erik Ringman hette han det hände den 25 april 1945, vid samma anfall sårades löjtnant Gösta Hallqvist svårt i huvudet och lämnades som död på platsen. När man kom tillbaka upptäckte man att han levde och lyckades rädda honom.

Unknown sa...

Erik Ringman begravdes på Hököpinge kyrkogård men graven är borttagen.

Unknown sa...

Hej försökte svara dig i helgen men eftersom den kommentaren inte har kommit upp försöker jag igen. Han hette Erik Ringman och blev dödad av allierat stridsflyg den 25 april 1945 på väg mot Danmark, han blev begravd på Hököpinge kyrkogård men graven är borttagen. I samma attack blev löjtnant Gösta Hallqvist svårt sårad i huvudet och lämnades som död på platsen, när man skulle hämta kroppen upptäckte man att han levde och man lyckades få honom under vård. På lastbilen färdades också ett stort antal franska judinnor och flera av dem dog också. Hoppas detta är tillräckligt för dig att börja gräva.
Gösta Hallqvist lyckades få ihop en ganska "robust" medaljsamling t.ex. hederslegionen, dannebrogorden o.s.v.

Lars Gyllenhaal sa...

Stort tack!!! Väldigt intressant! Gösta Hallqvist verkade ha änglavakt. Bästa hälsningar, L

Jonas Berglund sa...

Har suddiga foton från mest troligt Svens jordfästning i Öjebyn. Det är 1940-tal och soldater bär ut kistan från kyrkan. Fotot finns i Svens bror Eriks fotoalbum.

Lars Gyllenhaal sa...

Tack Jonas, var rädd om de bilderna!

Mvh,

Lars

Anonym sa...

Vore intressant att se även om de är suddiga i en bok 'Min bror Svens sista resa