söndag 21 augusti 2016

Hemliga föremål för tredje världskrig

Medaljen från tredje världskriget, detta är guldklassen. FOTO: Sven Teschke, Büdingen

I fredags kunde brittiska The Guardian berätta om den första offentliga visningen av en serie sedlar för krigstid - hemliga fram till 2015. Chefen för Polens myntverk framförde vid visningen att det var möjligt att sedlarna vid ett tredje världskrig hade blivit använda av polska soldater i Danmark som betalningsmedel.

I Warszawapaktens krigsplaner ingick nämligen att just Polen skulle ha särskilt ansvar för Danmarks "befrielse". Den planläggningen är känd sedan flera år genom både kartor samt skriftliga och muntliga uppgifter. Detta är inte det första avslöjandet i sitt slag eftersom det en tid efter murens fall blev känt att DDR, alltså Östtyskland, hade en hemlig orden och en lika hemlig medalj som också skulle delas ut först vid ett tredje världskrig. Bägge utmärkelserna fanns i tre klasser och var uppkallade efter fältmarskalk Gebhard Leberecht von Blücher. Lustigt nog hade Blücher inte bara varit i preussisk tjänst utan även svensk. Han inledde faktiskt sin militära bana inom svenska armén, i kavalleriet, som sextonåring.

Liksom fallet med de polska sedlarna så var Blücher-ordnarna och -medaljerna en realitet, dvs de tillverkades faktiskt. De blev dock först efter murens fall kända och är numera dyra samlarobjekt, prismässigt dyrare än många utmärkelser från Tredje riket.

Detta med föremål tillverkade med tanke på ett tredje världskrig är inte unikt, i Sverige tillverkades under det klassiska kalla kriget en rad dagligvaror enbart för ett nytt världskrig (eller annan global katastrof). Men dessa var inte hemliga (möjligen med undantag för svenska krigssedlar?). Kommentera gärna med tips om andra tidigare hemliga prylar för ett tredje världskrig.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej

lite off topic men du har kommit ut med andra upplagan av ryska elitsoldater, har beställt den men nu undrar jag när du ska komma ut med andra upplagan av Elit förband i Norden???

Lars Gyllenhaal sa...

Tack för frågan. Svar: förhoppningsvis under nästa år. Mvh, Lars

Anonym sa...

Bra
Här är en video om sjöspanarna om du tar med dem oxå, de får sissimärket
https://www.youtube.com/watch?v=3NpGPtvzrPE

Här är marinens motsvarighet till armens specialjägare
Finnish Navy's special operations unit (Erikoistoimintaosasto)
De heter ETO Erikoistoimintaosasto, de har samma krav som specialjägarna på ansökan
https://www.picrail.com/l/46fcuk/finnish-navys-special-operations-detachment

sen har Gränsbevakningsväsendets beredskapsplutonerna som har HKG36C
https://www.raja.fi/www-sivusto/uppgifter/gransovervakning/beredskapsplutonerna


Finnish Border Guard Special Response Teams

http://www.imgrum.net/user/mighty_finland_/2039819189/1040600855075715566_2039819189

bild 5 är ETO och bild 7 är Border guard special response team

Anonym sa...

Hej igen här en till

http://www.imgrum.net/user/mighty_finland_/2039819189/1300767902823207516_2039819189

Finnish Border guard 5. Special Intervention Unit, jag har för mig att varje gränsbevakningsdistrikt har en eget sånt här special förband
bild 1