torsdag 12 november 2015

Luftlandsättning i Norrbotten


Min upplevelse av en virtuell luftlandsättning, inkl några scener "inifrån".

Nu har jag testat det, virtual reality. Jag bjöds in till en exklusiv premiär på Förvarsmuseum i Boden. En makapär spändes fast på mitt huvud och jag kunde sedan i alla riktningar "uppleva" fallskärmsfällningen över Normandie 1944. Inte som en utomstående utan jag fick en amerikansk fallskärmssoldats kropp och såg allt genom hans ögon.

Ja, det var en lite kuslig upplevelse, fast fallskärmshoppet "jag" gjorde fick mig inte ur balans. Det var mest en spännande upplevelse och i mina tankar fanns inte minst de två svenska airborne-frivilliga som på riktigt gjorde det jag "upplevde" och som jag haft kontakt med. Har även varit på plats i Normandie några gånger för att studera inte minst luftlandsättningarna.

Det är svårt att med ord förklara hur virtual reality funkar, men jag skulle säga att det är lite mer än att man kan se en 3D-film i alla riktningar inklusive bakåt. Man kan ju även få en kropp och "gå in" i scenariot. Visst kan man tänka sig många spel och spelfilmer i virtual reality (VR), och sådana kommer snarare än vad många tror, men jag tror nu, efter att ha testat det själv, även på det koncept som Luleå-företaget Virtual Light VR utvecklar just nu. Nämligen att detta borde kunna bli en mäktig och tankeväckande upplevelse i olika museum och även kunna kostnadseffektivt simulera situationer i olika utbildningar. Tänk att själv få "besöka" stenåldern, vikingatiden, medeltiden, Verdun och Stalingrad. Andra VR-scenarios skulle kunna träna, testa reaktioner på soldater, poliser, brandmän och andra yrkeskategorier.

För den som vill se flera stillbilder från produktionen "Airborne VR 1944" så lägger jag nu ut några sådana på min offentliga Facebooksida. På den berättar jag när och var jag ska hålla föredrag, lägger ut diverse bilder (mest egna) och tipsar om evenemang. Man får uppdateringar från den sidan genom att lajka den.

Det bör tilläggas att det jag upplevde "bara" var en demo och att inget museum i Sverige ännu erbjuder VR-upplevelser, eller man kanske skulle säga VR-tidsresor.

4 kommentarer:

TexasSwede sa...

Finns det planer på att erbjuda sådant här på något museum i Sverige? Finns det liknande system på andra håll i världen?

Anonym sa...

Vi på Virtual Light kommer att uppvakta ett antal museum för att sprida kunskap om tekniken vi arbetar med. Det finns en oerhörd potential att locka helt ny målgrupper, som normalt inte besöker museer. Håll koll på vår webb HTTP://WWW.virtuallightvr.com

Robert Stjärnström sa...

Virtual Reality förväntas ha en väldigt stor impact inom ett brett antal områden, inklusive museum. Vi på Virtual Light VR, som gjorde Airborne-demot, specialiserar oss på att producera Virtual Reality-upplevelser inom allting från iscensatta kundupplevelser och arkitektvisualiseringar till historiska skildringar och träningssimuleringar av högrisksituationer.

Anonym sa...

VIsserligen off topic, men ett boktips på finska, ytterst intressant läsning.

Infosota av Saara Jantunen, sakkunnig/informationskrigsföring/Finska försvarsmakten.