fredag 2 januari 2015

Vad i helvete krävs?

Finns Finland? Tveksamt om man utgår från dagens svenska tidningar.

Vad måste Finlands president göra för att få uppmärksamhet i svenska medier?

För fyra dagar sedan ringde presidenten i Finland upp presidenten i Ryssland. Enligt helt öppna källor var Finlands president först och främst mån om att tala med den store grannen om Ukraina. Resultatet av samtalet framgår indirekt av president Sauli Niinistös nyårstal, som nu även finns att läsa på svenska i sin helhet. Talet börjar direkt med Ukraina och säkerhetspolitiken och något mer allvarligt nyårstal om säkerhetspolitik har knappast hållits av en nordisk statschef på flera decennier.

Om Ukrainakriget sade presidenten bland annat "Krig är inte bara nyheter från fjärran land, nu är det verklighet i Europa". Sedan blev det ännu mer klarspråk:

"Vi fördömde Rysslands olagliga annektering av Krim genast efter att det hänt och därefter Rysslands agerande i östra Ukraina. Vi har gjort detta tillsammans med EU, men också i våra egna direkta kontakter med Ryssland. Vi fördömer de olagliga annekteringarna, det olagliga bruket av vapenmakt och försöken att begränsa staters självbestämmanderätt."

Om effekterna av detta för oss i norra Europa sade presidenten: "Den ökade spänningen avspeglar sig även på Finlands närområden, även om vi inte själva är hotade".

Om Finlands försvar sade Niinistö bl a:

"Finland har, som ett av få europeiska länder, även efter kalla kriget sett en militär konflikt som en möjlig hotbild och bevarat den försvarsförmåga som detta kräver. Detta har varit en hållbar lösning. Utmaningen ligger dock i att säkerställa ett trovärdigt försvar som samtidigt motsvarar det förändrade läget och även överraskande hotbilder. Det är inte möjligt utan betydande extra satsningar."

Därefter tog presidenten upp försvarssamarbete med Sverige, men inte bara Sverige. Läs hela talet själv, klicka bara på dessa ord, och försök sedan finna några svenska rapporter om presidentens ord. Därtill har våra medier även missat Niinistös telefonsamtal till Putin, som rimligen var avgörande för flera av talets viktigaste formuleringar. Försvann Finland bara från alla svenska kartor i slutet av 2014?

Så här sammanfattade YLE:s svenskspråkiga redaktion nyårstalet.

12 kommentarer:

Anonym sa...

"Ryssland drar sig österut. Europa säkrare än på länge"

Unknown sa...

Jäkligt bra Lars! Sprider den.

Roger Klang sa...

Jag tror att det beror på ointresse om vad som händer i Finland. Det borde inte vara så, men så är det. Finland är av enorm betydelse för Sverige. Hade inte Finland funnits på kartan, i.e. om landet hade varit ryskt, så hade vi haft ryssen vid Nordkalotten alldeles invid gränsen, ryssen vid Norrlandskusten, ryssen i Östersjön och ryska blickar riktade mot Gotland och Skåne, alltihop i ett paket. Sverige hade då med det starkaste försvar som ett niomiljonersland hade kunnat uppbringa inte gått att försvara. Inte ens om vi hade kunnat räkna med att ryssen var lika klantiga som Israels grannar.

Pekka sa...

Finland är Sveriges border protection och Sveriges hemligt vapen mot Ryssland,

Anonym sa...

Visserligen låter jag till en viss grad mina fördomar synas, men media i Sverige är representativt för rikssvenskarna och deras mentalitet, dvs de lyfter enbart fram sådana länder som rikssvenskarna kan känna sig överlägnsa emot, övriga länder existerar inte. Detta gäller inte enbart Finland i svenskt media utan också övriga Europa.

Finland är lyckligt lottat att ha Sauli Niinistö som president i detta världspolitiska läge.

Anonym sa...

Tydligen hur mycket som helst!
Tror du gammelmedia skulle reagera om det visar sig att samtliga grannländer rustar och tillför anslag till försvaret?
Att Sverige är det enda land i regionen som bara pratar?

Ja tror inte det. Jag har lite hopp om politik å media.

Anonym sa...

Problemet är inte Ryssland, problemet är USA och deras ständiga härjande i världen.
Irak, Afghanistan, Libyen och Serbien har alla anfallits och länder som Syrien och Iran hade gått samma öde tillmötes utan stödet från Ryssland och Kina.
Oliver Stone håller på med en dokumentär, hittills nedtystad i Sverige om Ukraina och CIA:s inblandning i statskuppen.
Skall bli intressant att se hur länge den tystnaden håller.

Anonym sa...

Troll

Lars Gyllenhaal sa...

Anonym kl 20:25,
Obama var motståndare till USA:s Irakkrig 2003 och det är inte USA som med maskerade soldater har annekterat Krim och flyttat Rysslands gräns in i Ukraina. När det begav sig 2011 så stödde Ryssland till största delen FN-besluten om Libyen. Ryssland har därtill på olika sätt stöttat ISAF och därmed även USA-förband i Afghanistan.
Mvh, Lars

Anonym sa...

Allt starkare folklig opinion för satsningar på svenskt försvar enligt "gammal" modell dvs territorialförsvar. Lär nog ske snart, vi får hoppas inte försent. Pådrivning från Finland välkommet och går inte ohört förbi, döm inte Sverige enbart efter dagsmedier.
Den väg Putin slagit in på är den expansiva diktaturens, den brukar tyvärr inte hejda sig eller reformera sig själv. Det vet många i Sverige, sedan ett tag nu har svagheterna i dagens svenska försvar lyfts fram från många håll: från höga militärer men även politiska krafter från både seriös höger och vänster.
Som kuriosa kan noteras att "patrioterna" i SD är mycket Putinvänliga ibland på gränsen till landsförräderi. Tack för ordet, Johan/Stockholm (civilist).

Anonym sa...

Möjligt att Obama personligen var emot kriget 2003 men fakta är att han själv bara fortsatt i sin föregångares fotspår i sitt arbete som president.
Vad Libyen beträffar så gick Ryssland med på flygförbudzonen, ingenting mer.
I fallet Afghanistan var visst Ryssland USA behjälpliga bl.a med "sina" män där, den s.k Norra Alliansen.
Att Ryssland svarade på kuppen i Kiev är sant men samtidigt gjordes det med folket på Krims stora stöd.
Vi i väst har anklagat Janukovitj/Ryssland för skotten på Majdan någonting som förmodligen är helt fel då alla indicier pekar åt ett annat håll, så också nedskjutningen av MH17 där allt pekar på en Su25:a.
Ett halvår utan att avgöra om en markbaserad missil med 70 kilos stridspets eller en air-air med tre kilos motsvarighet alternativt automatkanoner visar på att dessa "experter" inte direkt är objektiva.

Lars Gyllenhaal sa...

Hej anonym kl 19:13,

Rekommenderar mer läsning om Obama och Irak-kriget. Vad gäller alternativa teorier om MH17 rekommenderar jag MH17-inläggen hos Wisemans Wisdoms och Belingcat.
Mvh,
Lars