måndag 8 september 2014

Vad hände 6 mil från Finland?

De sista TV-bilderna av överste Igor Strelkov före semestern, från den ryska militära TV-kanalen Zvezda.

Även Amnesty International anser att striderna i Ukraina nu utgör en "internationell väpnad konflikt". Amnestys generalsekreterare säger också att man anser att det finns tillräckligt med bevis för att Ryssland har reguljära förband inne i Ukraina.

Man ska absolut notera att Amnesty även kritiserar Ukraina för att ha brutit mot regler och avtal vid flera tillfällen. Kremls icke-erkända krigföring i Ukraina lyfts dock särskilt fram på Amnestys egen hemsida.

Att nu organisationer för Rysslands soldatmödrar och Amnesty talat ut om Ukrainakriget är naturligtvis viktigt, liksom de oroväckande nyheterna kring IS(IS). Men de många allvarliga nyheterna från Ukraina och Mellanöstern har uppenbarligen också gjort att svenska medier missade en märklig händelse nära Finland i förra veckan, för att vara exakt i Valamo, sex mil från Finland (fram till 1944 finskt territorium). Händelsen filmades av privatpersoner men har sedermera också bekräftats av bland annat den ryska militära TV-kanalen Zvezda med både bild, text och nämnda film. Man kan se det på Zvezdas egen hemsida.

Vad var det då som hände i Valamo? Jo, den ryske överste som under flera månader varit i fokus av många händelser under Ukrainakriget, Igor Strelkov (egentligt efternamn Girkin), dök upp i Valamo iklädd fältuniform, därtill en som han inte tidigare avbildats i. Kamouflagemönstret råkar vara FSB:s, den ryska säkerhetstjänstens (se FSB-mönster i t ex Camopedia) och kallas "pogranitjnik" (pogranichnik). Detta är på något sätt logiskt eftersom Strelkov själv uppgett att han tillhört FSB fram till 2013. Samtidigt är det första gången som han avbildats i denna uniform. Vad den "före detta" FSB-översten gjorde på rysk mark i uniform och officiellt på semester inför att omorganisera de väpnade styrkorna i "Novorossija" (hans nya uppdrag enligt klippet ovan) framgick inte. Men ledtrådar finns. Dels utgör Valamo en av president Putins favoritställen, dels syns i bild samtidigt som Strelkov för en kort stund Alexander Dugin. För den som inte är bekant med Dugin är hans person kanske överskattad men hans bok Geopolitikens grunder har författats med öppet stöd av den ryska generalstaben och innehåller bland annat avsnittet "Den finska frågan" som tydliggör Moskvas behov av "strategisk kontroll över Bottniska viken". Länge var Dugin också en av de mest drivande bakom Eurasien-visionen och aktiv i östra Ukraina långt före salamikriget inleddes.

Salamikrig? Det är mitt förslag på benämning på den typ av krig som utspelas i det nutida Ukraina. Om blixtkrig var det som gällde i vissa skeden av andra världskriget menar jag att salamikrig nu skulle kunna vara ett passande namn eftersom en av grundprinciperna uppenbarligen är att använda salamitaktik, att vinna mark genom små men många steg. Lägg därtill att en viss italienare nu citeras för att försvara kriget.

För övrigt finns nu åter den synnerligen läsvärda boken om svenskarna i vinterkriget åter hos SMB, alltså boken För Finlands frihet.

P.S.
Kamouflagejackan som överste Strelkov/Girkin bär i klippet längst upp är ingen direkt reproduktion av tysk "smock" från andra världskriget utan en rysk modell kallad "Partizan" (ja, med "z"). Men släktskapet är tydligt. För mer om Partizan se t ex Camopedia.

TILLÄGG 10/9: har lagt till länk till ryska soldatmödrarna, klickar man på orden kommer man till SVT:s artikel och klipp om dem.

9 kommentarer:

Lars Gyllenhaal sa...

På förekommen anledning två tips om kommentarer:

Skriv om inlägget som är ovanför och inte om andra tema.

Svordomar tolereras sällan, undvik alltså dem.

Mvh,

Lars

Magnus Redin sa...

Salamikrig var en utmärkt benämning på denna krigstyp.

Anonym sa...

Tja vad gör Strelkov i Ryssland egentligen?
Ja han är ju ryss så nog kan han befinna sig där också.
Insinuerar herrn på att detta kan vara en upptakt till ett ryskt anfall mot Finland då Strelkov befinner sig bara 6 mil från den finska gränsen?
Att Amnesty upprepar de amerikanska uppgifterna om eventuella ryska reguljära trupper i Ukraina helt utan bevis säger faktiskt ingenting annat än att Amnesty tyvärr inte kan anses vara helt neutrala i frågan.
Jag väntar med spänning på att se jänkarnas bevis på det påstådda ryska intrånget i Ukraina.
Suddiga satelitfoton utan datummärkning duger inte som bevisföring i något civiliserat land.

A. Nilsson sa...

På förekommen anledning vill jag åter ge lite balans i debatten genom att föra fram Zbignew Brzinskis bok The Grand Chessboard som ett komplement till den i artikeln föreslagna boken.
"För den som inte är bekant med Dugin är hans person kanske överskattad men hans bok Geopolitikens grunder har författats med öppet stöd av den ryska generalstaben och innehåller bland annat avsnittet "Den finska frågan" som tydliggör Moskvas behov av "strategisk kontroll över Bottniska viken". Länge var Dugin också en av de mest drivande bakom Eurasien-visionen och aktiv i östra Ukraina långt före salamikriget inleddes. "

Eurasien är ett ämne som beskrivits i flera läger.

Lars Gyllenhaal sa...

Anonym 16:26,
Strelkov ska alltså vara en före detta officer på semester. Att han bär uniform när han krigar i Ukraina är självklart. Valamo är emellertid långt från Ukraina, som tydliggörs av avståndet till finska gränsen. Varför bära uniform där? Att Valamo också är känt som ett av Putins favoritställen och att mannen bakom "den finska frågan" dvs Dugin "råkade" dyka upp finner jag vara rätt intressanta sammanträffanden.
Mvh,
Lars

Lars Gyllenhaal sa...

PS förutom Amnesty - som även skarpt kritiserar Ukraina (se deras egen hemsida) - är det nu över en vecka sen de ryska soldatmödrarna började lägga fram uppgift efter uppgift om hundratals dödade ryska soldater. Gravarna är väldokumenterade och det faller bortom rimlighetens gräns att soldatmödrarna skulle hitta på att deras söner dödats.

Anonym sa...

Sagt av Paul Craig Roberts en av få ärliga amerikanska politiker:

För dem som vill förstå hur landet byggt av lögner fungerar: Washingtons marionetter i Kiev skyller det militära nederlaget på att ryska enheter strider på separatisterna sida. Detta är propagandan som västra Ukraina utsätts för och som lydigt och okritiskt återberättas av korrupta journalister i västmedia. Kievs information till IMF skiljer sig dock en aning. Kiev kan inte få nya lån från IMF – som de behöver för att betala av gamla lån – om Ukraina ligger i krig. Av denna anledning har Ryssland enligt Kiev inte invaderat Ukraina när Kiev pratar med IMF.

Lars Gyllenhaal sa...

Anonym 09:37,
F.k. är det inte bara "korrupta" västjournalister som berättar om ryska enheter utan även många personer i Ryssland och inte bara journalister utan även mödrar och andra släktingar till soldaterna och en del av soldaterna själva. Se t ex de länkar som finns i senaste inläggen.
Mvh,
Lars

Apilas sa...

Lite mer om mötet i Valamo: http://www.interpretermag.com/is-colonel-strelkov-making-a-comeback-or-has-he-been-tamed/