torsdag 31 juli 2014

Jakten över Östersjön


Om SvD:s uppgifter stämmer var händelsen i Östersjön kanske snarlik denna incident (se klippet ovan) tidigare i år, i april.

Dagens och sannolikt veckans stora säkerhetspolitiska nyhet i Sverige måste vara "Uppgifter till SvD: Amerikanskt spaningsflyg bakom kränkning". I CNN-klippet ovan beskrivs en incident i april med samma typ av amerikanskt signalspaningsplan som SvD anger som sannolik: Boeing RC-135. Ännu finns ingen öppen uppgift om vilken rysk flygplanstyp som skall ha jagat det amerikanska flygplanet över Östersjön.

Just denna typ av incident verkar åsyftas i en varnande deklaration publicerad idag och undertecknad av flera tunga namn: "...unintended military engagements between NATO and Russia. There have already been several near misses".

För övrigt publicerade ryska statliga ITAR-TASS igår kväll ett telegram i vilket man påstod att Ukraina förlorat 125 pansarfordon i strid under en enda dag: "Ukrainian troops lost 125 armored vehicles in eastern Ukraine in one day — source". Undertecknad har väldigt svårt att ta den siffran på allvar, inte minst eftersom beläggen är så få. Klart står dock att striderna i östra Ukraina snarare har intensifierats än mattats av efter att flight MH17 sköts ner.

TILLÄGG 5/8: Det har nu kommit fram några till relevanta uppgifter som tas upp av Wiseman i hans mycket läsvärda inlägg "En oönskad och farlig utveckling" som också har uppdaterats.

10 kommentarer:

Die Dumme Schwede!!!! sa...

"Försvaret säger att man medvetet valde att inte gå upp och avvisa planet."
Sanningen lär väl närmast vara så, att det krävs 14 divisioner för att under dygnets ljusa tider kunna ha en konstant "incidentberedskap" alla årets dagar. Sverige har idag fyra divisioner + en övningsdivision på Såtenäs. Så verkligheten säger, att det svenska försvaret inte har
tillnärmelsevis de resurser som behövs för att övervaka svenskt territorium.
Frågan är varför det amerikanska spaningsplanet, hals över huvud, valde svenskt territorium?
Förmodligen så har spaningsplanet erhållit "radarlåsning" från förföljande rysk jakt och tagit skydd på svenskt territorium i stället för att gå in med "stör signaler" och därmed avslöja sina egna frekvenser. Ren och skär hypotes kanske, vem vet??????

Anonym sa...

Enligt videon verkar det ha varit en Su27 som användes från ryskt håll och eftersom att det är landets vanligaste jaktflygplan så är det närmast att tro det.
125 utslagna stridsfordon låter väldigt mycket, tror inte ens att Strelkov påstått att dom slagit ut så många totalt sätt under hela kriget.
Det som oroar på alvar är rapporterna om alla amerikaner i Ukraina och då inte bara politiker.
En general är skadeskjuten (erkänt av USA) och enligt tidigare nämnd Strelkov har omkring 165 amerikaner dödats/sårats i striderna, merparten från Academi eller Greystone.
Snacka om risker för upptrappning.

Lars Gyllenhaal sa...

Privjet,

Låt oss se belägg för en enda stupad från Academi/Greystone...

Poka,

Lars

Unknown sa...

Anonym inte behöver några bevis och inte tror på bevis om det motstrider det som ryska TV sa. ITAR-TASS och ryska TV sa om 125 förlurade pansarfordon och 165 stupade amerikaner de tror han/hon på.
Ju mer monstruös lögn det lättare ryska "anonym" tror på det. 80% av ryska befolkning tror bara på ryska propaganda.

Anonym sa...

Jag har förstås inga bevis för dödade Academi/Greystone i Ukraina, det jag skrev om var Strelkovs uppgifter.
Däremot är det bekräftat att general Kee Randy Alen blivit sårad i Donetsk vilket förstås stärker bilden av den amerikanska inblandningen som det länge ryktats om.
Tysk media bl.a Der Spiegel skrev redan i Maj månad att minst 400 amerikanska legosoldater från nämnda organisationer fanns i Ukraina så uppgifterna kommer inte bara från ryskt håll.

Nadja Blommor: Nej, jag läser rysk engelskspråkig media med samma mått av kritisk filtrering som när jag läser västerländska sidor.
Jag har redan skrivit att jag tror att siffran 125 förstörda pansarfordon är rejält överdriven, siffrorna om de amerikanska förlusterna har jag personligen ingen aning om annat än att man normalt överdriver fiendens förluster.
Däremot har verkligen de senaste ukrainska offensiverna i söder slagits tillbaka vilket naturligtvis borde gett ett X antal förstörda pansarfordon som resultat.
Annars tycker jag faktiskt att rysk media är mer ärlig än vår även om dom också kör med sina vinklingar.
Dom har ofta videoklipp från händelserna samt att dom även ger människor chansen att kommentera nyheterna.

Lars Gyllenhaal sa...

Hej igen anonym,
Har sökt både på Kee Randy Alen och Allen men allt jag finner är enstaka och högst osäkra uppgifter. Varför inga uppgifter om honom före i år, skulle man kunna bli general i USA utan att bli omskriven före 2014? Svårt att tro det. Skicka gärna länk till SPIEGEL-artikeln du nämnde. Jag är verkligen ytterst intresserad av alla sorters utländska frivilliga/legosoldater i moderna konflikter, har skrivit o kommer skriva böcker om sådana. Men hittills har jag helt enkelt inte funnit en enda källa som övertygat mig om att Academi eller Greystone skulle ha skickat folk till kriget i Ukraina.
Mvh,
Lars

Anonym sa...

Der Spiegels uppgifter kommer visst från Bild am Sonntag.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/ukraine-krise-400-us-soeldner-von-academi-kaempfen-gegen-separatisten-a-968745.html

Hittade även denna:
http://www.spiegel.de/politik/ausland/russland-kreml-plant-privatarmee-nach-dem-vorbild-blackwater-a-982559.html

Stavningen på generalen ifråga verkar vara olika från källa till källa men hittade bl.a detta.

http://www.youtube.com/watch?v=QPv5nPXhkxo

http://www.liveleak.com/view?i=ece_1406634543

Lars Gyllenhaal sa...

Tyska kvällstidningen BILD skall tas med stora nypor salt och dess påstående gjordes i maj månad - enligt första länkade artikeln. Youtube-videon var helt utan värde. Jag väntar ännu på ett trovärdigt belägg för att general Randy Kee skulle ha stupat.
Mvh,
Lars

Lars Gyllenhaal sa...

På förekommen anledning vill jag meddela att det inte är någon smart idé att skriva nedsättande, håna, och liknande - när man dessutom gör det anonymt är det totalt bortkastad tid. Anonyma men relevanta kommentarer skrivna med sunt förnuft publiceras däremot.
Mvh,
Lars

A. Nilsson sa...

Det hade varit intressant med en utförligare beskrivning över det amerikanska planets förehavanden före kränkningen eftersom det uppförde sig extremt pressat.

Vissa källor gör gällande att rysk markradar låst på planet då detta var på ryskt territorium. Detta görs endast då man står i begrepp att bekämpa varför planet avvek snabbast möjligt.

http://www.zerohedge.com/news/2014-08-03/day-after-mh17-crash-russia-scrambled-interceptor-pursuit-us-spy-plane