söndag 3 mars 2013

Kalasjnikovs med svenskt krut

"Partiet har alltid rätt" (Die Partei hat immer recht) var inget skämt. Det bara görs inga såna här låtar längre (iaf i Europa).

Operation Norrsken är den hittills starkaste boken om den östtyska säkerhetstjänstens infiltration av Sverige. Författaren Christoph Andersson kommer med en mängd nya och omskakande uppgifter om kalla kriget i Sverige.

Operation Norrsken beskriver hur svenskt krut hamnade i östtyska Kalasjnikovs och varför den mystiskt försvunna Rapportjournalisten Cats Falck kunde ha blivit en av Sveriges mest kända journalister om hon fått fortsätta med sin story om svensk kärnvapenteknologi till DDR. Cats Falcks död berör mig fortfarande, kanske för att jag känner igen mig i hennes ungdomliga entusiasm och för att en av de första sakerna jag gjorde som frilans handlade om östtysk krigsmaterielsmuggling. Hennes död var kanske trots allt en olyckshändelse. Men det spelar nu, efter att Operation Norrsken släppts, mindre roll. För genom boken får vi veta mer om hennes fantastiska och skrämmande story. Och vilken story!

Minst lika gripande, men av helt andra skäl, är det att följa Christoph Andersson hem till den svenska f.d. nazisten och sedermera Stasi-medarbetaren "IM Kungen". Klockren research.

Operation Norrsken är tyvärr inte bara historia, den säger oss mycket om hur underrättelsetjänster agerar även i nutiden. Visst har mycket tekniskt förändrats sen murens fall, men de svagheter som boken suveränt dokumenterar ligger främst på det mänskliga planet.

Apropå kalla kriget och något väldigt mänskligt måste jag bara nämna lappen på toadörren som finns med i senaste Soldat & Teknik (2/2013). Vad som står på lappen? Läs artikeln "Kanonerna på Landsort"...

Boken presenteras ytterligare i senaste Pennan & Svärdet (3/2013).

7 kommentarer:

Anonym sa...

Om det nu vare sant om svensk kärnvapenteknologi till DDR ställs 2 frågor:

Varför skulle Sverige sälja (förutom rent ekonomiska intressen)?

Varför skulle Östtyskland köpa av Sverige och ej någon ur östblocket?

Kan det vara så att Östtyskland sökte en möjlighet att stärka sin position inom östblocket och därigenom öka sin självständighet? Ungefär som Frankrike gjorde i väst? Vad jag kan se är det bara ur den synvinkeln som affären verkar vettig för båda (eller alla 3 parter: Sverige, Östtyskland och med tyst godkännande även USA/NATO). Och den som kunde vara sur på Sverige om affären kom till kännedom är i så fall Sovjet.

Lars Gyllenhaal sa...

Hej Rikard, håller rätt hårt på att kommentarer ska vara relevanta. Början av din text var det men sen kom du in på inrikes partipolitik utan koppling till försvarspolitik och jag vill ogärna att bloggen ska handla om det. Men varmt välkommen skriva igen. Vänliga hälsningar, Lars

Lars Gyllenhaal sa...

Hej anonym, jag finner inga skäl att tvivla på uppgifterna. Har förutom att läsa boken varit i direktkontakt med författaren, som till vardags arbetar på Sveriges Radios dokumentärredaktion. Vänliga hälsningar, Lars

Anonym sa...

Centrala Tyskland (det s.k. DDR) besegrades aldrig i andra världskriget. Det bara omorganiserades politiskt genom att ordet "inter-" sattes framför partiets nationalsocialism. Samma uniformer och allt annat lika. (Lite mindre rödfärg i flaggan bara)

Svensson sa...

Östtyskland var en aggressiv stat. Men deras hjälm som ses på soldaterna i filmen, m/56, var snygg. Det var egentligen en nazitysk design, en aldrig realiserad m/45.

Lars Gyllenhaal sa...

Hej Svensson, historiskt märklig är den utan tvekan. Jag berättar om DDR-hjälmens nazityska historia i min artikelserie: http://militart.nu/

Mvh,
Lars

Anonym sa...

Det som Anonym inte tänker på var att kommunistländerna stod på en avsevärt lägre teknisk nivå än väst och att både industrispionaget och tekniksmuggligen i alla stycken styrdes av Sovjet. Det var ju inte så att DDR och Stasi var fria att agera självständigt. Det fanns definitivt inget tyst godkännande från något i väst, allra minst USA som var det land som bestämde vilken teknologi som COCOM tillät export av.
Jocke vB