lördag 9 januari 2010

"Skitstövlar!"En explosiv och blodig duell i Östersjön inleder den ryska filmen "The Admiral" (på ryska "Admiral"). Jag är inte särskilt intresserad av sjöslag men jag blev riktigt fascinerad av denna öppningsscen. Att det finns en svensk koppling till filmen gör den inte mindre intressant.

Filmtiteln i Sverige borde ha varit "Amiralen" eftersom ämnet inte är någon brittisk eller amerikansk amiral och filmen är helt rysk, med en budget på motsvarande tjugo miljoner dollar. Filmens huvudperson är amiral Alexander Koltjak (se porträttet ovan), som under något år var det antikommunistiska Rysslands ledare (militärdiktator).

Filmen hade premiär i Ryssland hösten 2008 men jag hade först möjlighet att se den i och med att den släpptes i Sverige på hyr-DVD för några veckor sen.

Jag såg filmen igår kväll och blev riktigt tagen. En klart lyckad film enligt min åsikt, med mycket imponerande stridssekvenser både till havs och lands. Den romantiska biten dominerar dock - Koltjaks älskarinna syns i varannan scen ungefär. Den kan nog också vara lite rörig för den som inte har läst så mycket om ryska inbördeskriget. Å andra sidan kan kanske filmen inspirera till sådan läsning. Ett sätt att få en uppfattning om ryska inbördeskriget är att läsa min grova sammanfattning av det i boken Svenskar i krig. En svensk, Thord Ivar Hallström, blev nämligen general i Koltjaks armé. Gå sedan vidare och läs om denna synnerligen äventyrstörstande personlighet i böckerna Mannen som hittade Tarzan av Joakim Langer (mest om Hallströms tidiga karriär i Afrika) och Ivor Thord-Gray av Stellan Bojerud (mest om Hallströms militära karriär). Böckerna om Hallström har sålts genom SMB och jag hoppas att de återkommer.

Hallström skildras inte direkt i filmen (han borde få en egen film!) men striderna han deltog i gestaltas i stor skala.

Jag ska inte säga så mycket mer om filmen för att inte förstöra upplevelsen, förutom att jag vet att en hel del inte stämmer riktigt med verkligheten. Skönmålning är väl det snällaste man kan säga, om man ska bedöma den vad gäller vinkling. Se den dock, inte minst för att se hur tsartiden kan åskådliggöras i dagens Ryssland. Slutligen måste jag ändå tillägga att min favoritreplik ur filmen definitivt är "Skitstövlar!".

P.S.
Den 7 februari i år blir det exakt 90 år sedan Alexander Koltjak avrättades i Irkutsk. Får man gissa att hans staty i samma stad (statyn avtäcktes 2004) då kommer att föräras en visit av någon hög rysk regeringsföreträdare? För övrigt återfick 2005 en ö i Arktis amiralens namn. Koltjak var en av flera ryska militärer som före första världskriget sysslade med arktiska expeditioner.

Inga kommentarer: