fredag 29 januari 2010

Rysslands svar på F-22

Som Ny Teknik rapporterar idag var det igår flygpremiär för Rysslands svar på USA:s F-22 Raptor. Svaret heter Suchoj PAK FA (T-50). Idag kan man också läsa den första ingående artikeln i svensk press om stationeringen av USA-trupp i Polen.

Ny Teknik rekommenderar ett ryskt TV-klipp men det har publicerats fler och bättre sen det släpptes, som det här. TV-reportern i nyhetsinslaget uppger att Suchoj PAK FA ska vara i tjänst ca 2015 och kallar även planet för "russkij stealth".

Sydsvenska Dagbladet publicerade idag den första ingående artikeln på svenska om stationeringen av USA-trupp och Patriot-missiler i Polen.

Missa inte heller denna artikel om hur de nordligaste nordiska flygflottiljerna inlett ett närmare samarbete.

Som bakgrund till den finländska synen rekommenderar jag denna ännu mycket läsvärda artikel från 2007 (!) ur Finlands viktigaste dagstidning på svenska.

Se slutligen pensionerade översten Jan Wickboms senaste debattinlägg om dagens svenska säkerhetspolitik.

måndag 25 januari 2010

Svensk vilja synas av Nato

Den brittiska tidskriften Economist brukar var mycket välunderrättad. I den här artikeln skriver man om svensk säkerhetspolitik och baltstaterna:

But sources close to the talks say the deal is done: the Baltic states will get their plans, probably approved by NATO’s military side rather than its political wing. They will be presented as an annex to existing plans regarding Poland, but with an added regional dimension. That leaves room for Sweden and Finland (not members of the alliance but increasingly close to it) to take a role in the planning too.


Med andra ord - om man ska tro på Economist - synar nu Nato Sveriges beredvillighet att spela en militär roll för baltstaterna. Sverige och Finland ges tillfälle att delta i den konkreta planeringen.

Economist antar även att den amerikansk-baltiska militärövning som ska genomföras i sommar lär involvera fler stater:

A big bilateral American exercise already planned for the Baltic this summer is likely to widen to include other countries.

fredag 22 januari 2010

USA-bas sex mil från Ryssland

DN gick igår ut med nyheten att "Ryssland förstärker Östersjöflottan" och det både med övervattensfartyg, ubåtar och flyg. Detta som svar på att Polen just offentliggjort att en amerikansk militärbas med Patriot-missiler ska placeras bara sex mil från Ryssland. Nu dementerar dock ryska myndigheter att Östersjöflottan ska förstärkas på grund av USA-basen.

Den amerikanska basen med Patriot-missiler och drygt 100 amerikanska soldater kommer att placeras vid den polska staden Morag, sex mil från ryska Kaliningrads län, där den ryska Östersjöflottan har sin största bas. Mer exakt ligger den ryska flottbasen i Baltijsk (vänort med Karlskrona av förståeliga skäl). Avståndet Morag-Baltijsk är åtta mil. Med tanke på det korta avståndet och vad Kreml uppfattat som ett löfte från USA/Nato om att inte placera Nato-baser i f.d. östblocket, var det väl inte så förvånande att RIA Novosti rapporterade om ett ryskt svar i form av upprustning av Östersjöflottan. Det var denna artikel som DN och andra baserade sig på.

Mer förvånande var väl att ryska mydigheter kort därefter gick ut och dementerade RIA Novosti, som är en statligt ägd nyhetsbyrå. Se även denna artikel på ryska.

Oavsett dementin torde väl de ryska amiralerna vara tämligen skitsura över att få US Army som granne. Man kan väl därför undra över varför statliga RIA Novosti rapporterade så utförligt som de gjorde, för att sedan bli dementerade. Är dementierna på allvar eller bara ett sätt att säga "vi kan ännu tänka oss avstå från allt det där"?

tisdag 19 januari 2010

Fransk läcka och svensk solidaritet

Intelligence Online är en i Paris baserad nyhetsförmedling. Därför är dess avslöjande om nästa skede i Mistral-affären synnerligen läsvärt. Detta har dock i Sverige hittills bara uppmärksammats i detta inlägg på Newsmill.

För övrigt kan jag inte nog rekommendera det här inlägget av "Wiseman" om värdet av den svenska solidaritetsförklaringen när det kommer till kritan.

fredag 15 januari 2010

Östersjökommando och Nato

På Newsmill har Bo Pellnäs nu publicerat detta mycket läsvärda inlägg om vad han anser vara ett minimum i försvarsförmåga.

Riktigt intressanta inlägg om Sverige och Nato, som detta, börjar också dyka upp på samma sajt.

torsdag 14 januari 2010

Pangböcker

Jag rekommenderar alla försvarsintresserade att köpa nya numret av nyhetsmagasinet Fokus med anledning av den nu riktigt heta försvarsdebatten. Här finns ett gratis smakprov inklusive några tips från undertecknad på högaktuella pangböcker.

"Gotlandsbrigaden bör återuppsättas"

Folkpartiets tre toppnamn inom försvarsfrågor lägger i detta debattinlägg fram mycket konkreta åtgärdsförslag, som att "Gotlandsbrigaden (P 18) bör återuppsättas".

Viktigast är dock kanske dessa rader:

Armén bör på sikt organiseras i fem brigader i en förbandsreserv som kan mobiliseras på relativt kort tid. Det nya systemet med bataljonsstridsgrupper har tillkommit för att försörja de internationella insatserna, men för att försvara Sverige krävs större enheter, brigader.


Men, undrar jag, hur ska detta lösas utan värnplikt?

måndag 11 januari 2010

Ryssland leder, USA på andra plats

Som synes har bloggen tack vare SMB:s IT-stab bytt utseende och förhoppningsvis blivit intressantare. Exempelvis kan man här intill nu se vilka svenska bloggar jag följer ang. säkerhetspolitisk utveckling.

Av "ämnesmolnet" (etiketterna) framgår vad bloggen mest handlar om. På första plats ligger Ryssland. Men jag tycker det är värt att notera att jag tar upp amerikanska uttalanden och handlingar rätt ofta. För närvarande är amerikanska aspekter det näst mest vanliga på bloggen.

Jag har hittills valt att ha en hög tröskel för kommentarer. Dvs. det har gått att kommentera, men har varit krångligt. Nu har jag efter att ha blivit lite klokare (tack, Henrik!) ändrat så att alla med lätthet ska kunna kommentera. Jag har dragit mig för detta för att jag inte önskat se ovidkommande eller olämpliga saker under inläggen. En del vill ju av någon anledning göra reklam för konserverad gröt och spy galla över allt möjligt genom kommentarer. Sånt vill jag att man ska slippa läsa här. MEN genom att jag först får se kommentarerna för godkännande/nekande så finns inte risken att något spam-liknande ska publiceras här.

OK, då bloggar jag vidare.

lördag 9 januari 2010

"Skitstövlar!"



En explosiv och blodig duell i Östersjön inleder den ryska filmen "The Admiral" (på ryska "Admiral"). Jag är inte särskilt intresserad av sjöslag men jag blev riktigt fascinerad av denna öppningsscen. Att det finns en svensk koppling till filmen gör den inte mindre intressant.

Filmtiteln i Sverige borde ha varit "Amiralen" eftersom ämnet inte är någon brittisk eller amerikansk amiral och filmen är helt rysk, med en budget på motsvarande tjugo miljoner dollar. Filmens huvudperson är amiral Alexander Koltjak (se porträttet ovan), som under något år var det antikommunistiska Rysslands ledare (militärdiktator).

Filmen hade premiär i Ryssland hösten 2008 men jag hade först möjlighet att se den i och med att den släpptes i Sverige på hyr-DVD för några veckor sen.

Jag såg filmen igår kväll och blev riktigt tagen. En klart lyckad film enligt min åsikt, med mycket imponerande stridssekvenser både till havs och lands. Den romantiska biten dominerar dock - Koltjaks älskarinna syns i varannan scen ungefär. Den kan nog också vara lite rörig för den som inte har läst så mycket om ryska inbördeskriget. Å andra sidan kan kanske filmen inspirera till sådan läsning. Ett sätt att få en uppfattning om ryska inbördeskriget är att läsa min grova sammanfattning av det i boken Svenskar i krig. En svensk, Thord Ivar Hallström, blev nämligen general i Koltjaks armé. Gå sedan vidare och läs om denna synnerligen äventyrstörstande personlighet i böckerna Mannen som hittade Tarzan av Joakim Langer (mest om Hallströms tidiga karriär i Afrika) och Ivor Thord-Gray av Stellan Bojerud (mest om Hallströms militära karriär). Böckerna om Hallström har sålts genom SMB och jag hoppas att de återkommer.

Hallström skildras inte direkt i filmen (han borde få en egen film!) men striderna han deltog i gestaltas i stor skala.

Jag ska inte säga så mycket mer om filmen för att inte förstöra upplevelsen, förutom att jag vet att en hel del inte stämmer riktigt med verkligheten. Skönmålning är väl det snällaste man kan säga, om man ska bedöma den vad gäller vinkling. Se den dock, inte minst för att se hur tsartiden kan åskådliggöras i dagens Ryssland. Slutligen måste jag ändå tillägga att min favoritreplik ur filmen definitivt är "Skitstövlar!".

P.S.
Den 7 februari i år blir det exakt 90 år sedan Alexander Koltjak avrättades i Irkutsk. Får man gissa att hans staty i samma stad (statyn avtäcktes 2004) då kommer att föräras en visit av någon hög rysk regeringsföreträdare? För övrigt återfick 2005 en ö i Arktis amiralens namn. Koltjak var en av flera ryska militärer som före första världskriget sysslade med arktiska expeditioner.

fredag 8 januari 2010

Konsensus om "Mistral" har uppnåtts?

Enligt denna analys av Eurasia Daily Monitor råder nu konsensus om Mistral-inköp inom den ryska säkerhetspolitiska eliten. Måhända är EDM inte världens mest objektiva nyhetsförmedlare - men åtminstone i det här fallet verkar analysen trovärdig.

Den som lever får se, snart tror jag.