torsdag 24 september 2009

Två övningar blev tre

Omfattningen av övningen "Zapad" börjar klarna. "Ladoga" är ännu diffus. En tredje övning är nu igång och en del nordiska reaktioner kan konstateras.

Rossijskaja Gazeta, den ryska regeringens dagstidning, preciserar i denna artikel om "Zapad-2009" att 12,500 soldater, 220 stridsvagnar och 470 övriga pansarfordon deltar i övningen. Därmed kan konstateras att de av statliga ryska nyhetsbyrån RIA Novosti tidigare utlovade två kompletta fältarméerna inte har uppenbarat sig. Frågan är varför nyhetsbyrån tidigare talade om två fältarméer?

Samtidigt och fram till den 28 september pågår närmare Finland övningen "Ladoga-2009". Uppgifterna om antalet deltagande trupper i Ladoga har hittills presenterats på tre sätt. Många ryska artiklar har uppgett att alla förband i Leningrads militärområde deltar plus delar av Norra flottan och Östersjöflottan samt några förband från Sibiriens milo. Några ryska medier har preciserat detta till att femtio olika förband ingår i "Ladoga-2009". Den förre ambassadören i Finland, Jurij Derjabin, har i denna artikel i Nezavisimaja Gazeta preciserat antalet deltagande trupper till 60,000. Hur många stridsvagnar etc ingår är inte offentliggjort, så vitt känt.

Från svenskt håll har övningarna hittills som mest resulterat i detta pressmeddelande från Officersförbundets ordförande Lars Fresker. Pressmeddelandet har hittills bara kommenterats på en av de stora tidningarnas redaktionsbloggar, här. Alltså inte i tryck, ännu.

Man kan notera att Officersförbundet bara tar upp Zapads storlek. Antalet i Ladoga är som sagt ännu oklart men helt uppenbart måste summan för Ladoga & Zapad utgöra flera tiotusen.

En enda, mindre, svensk papperstidning har hittills tryckt hela Freskers debattinlägg, denna. Men det är dock intressant att läsa de två ledare som Freskers ord har resulterat i, publicerade i Världen idag och Östran.

Hittills har en enda svensk politiker uttalat sig om Officersförbundets pressmeddelande: Håkan Juholt i denna artikel i Östran.

Kontrasten mot hur ryska medier skildrar övningarna är stor. Alla Försvarsministeriets TV-inslag om Zapad läggs ut på denna specialsida. Nya häftiga filmer från Zapad publiceras dagligen på den sidan.

Se även detta ryska fotoreportage från RIA Novosti om förövningarna i kustlandstigning inför "Zapad-2009".

Se även vad Finlands kanske viktigaste ledarskribent skrivit om läget, färdigöversatt till engelska.

Det finns ett äldre men högst relevant inlägg av Ann-Sofie Dahl, nämligen detta.

Den 17 september offentliggjordes så att en till övning just igångsatts. Visserligen inte i Nordens närområde men dock i den europeiska delen, i Volgograds (f.d. Stalingrads) län, och med mer än 4,500 deltagande trupper och 700 tunga vapensystem av olika slag, understödda av flygstridskrafter. Här är en officiell - och pansartung - video om denna övning. Här ett officiellt pressmeddelande på engelska om samma övning. Att den ryska försvarsmakten samtidigt kan genomföra tre så pass stora övningar måste anses vara en milstolpe.

Har Nato då uttalat sig eller agerat med anledning av de nya ryska övningarna? Det är oklart för undertecknad när de nyligen inledda Natoflygövningarna i Estland initierades (när beslut om dem fattades). Två amerikanska stridsflygplan av modell F-15E deltar i alla fall f.n. i två militärövningar i Estland och Litauen, som framgår av officiella amerikanska uppgifter.

Slutligen, går inte förhållandet Nato-Moskva ändå mot töväder? Har inte flera svenska medier de senaste dagarna förkunnat "Inga nya missiler i Kaliningrad" och liknande. Det stämmer att sådana uppgifter har spridits av flera svenska medier. Men både tunga ryska, finska och norska medier betonar att det verkliga beslutet om missilerna ännu inte har fattats. Mer om detta i nästa inlägg.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, läser din blogg med stor behållning.

Jag tror ryska storövningar i österjö-området i första hand kan vara ett bekvämt sätt att snabbt öka förmågan att försvara östra ryssland.

Östersjö (och murmansk) -området har liknande klimatförhållanden som nordvästra stillahavskusten.

Vidare bor nästan alla etniska ryssar väster om Ural.

Ska man öva för ökad litoral förmåga kan man lika gärna gör det nästgårds, i vårt närområde.

Följs garanterat av Japan och Kina.