Från en av de sovjetiska militärkartorna över Stockholm, tryckt 1986. I månadens film är fokus dock mer på Norrköping.
Andra världskrigets kodknäckare, de sovjetiska militära kartorna över Sverige och finska Högkvarterets elitförband är tema som belyses i två nya böcker och en dokumentärfilm.
Den stridsvagnstyp som undertecknad utbildades på, den tornlösa stridsvagn 103, pryder omslaget för den nyproducerade dokumentärfilmen "Kalla kriget 1963-1980" som erbjuds i det färska numret av Pennan & Svärdet. Jag har just sett filmen och kan intyga att manusförfattaren m m Einar Lyth presenterar massor av arkivfilm som jag aldrig sett förr samt nyinspelade intervjuer med till exempel en tidigare östtysk officer som berättar initierat om den ständigt höga grundberedskap som DDR:s militära styrkor hade, liksom övningar med Jylland som mål. Lyth intervjuar även en svensk militär kartexpert om de sovjetiska militära kartorna över Sverige. Genom intervjun med denne får man klart för sig hur pass ingående exempelvis Norrköping kartlades.
En ytterst hemlig del av Finlands militära styrkor under andra världskriget får man nya inblickar i genom Fånge, spion, partisan av Matti Putkinen och Mikko Porvali. Denna bok har jag inte kunnat läsa ännu men jag vet pga hans tidigare böcker att Porvali är klart läsvärd. Detta är hans tredje om fjärrpatrullerna, och man kanske därför undrar varför en tredje? Jo, därför att nu gäller det ett klart speciellt öde, en sovjetisk medborgare som blir spion, fallskärmsfälls över Finland, byter sida och blir en del av eliten, fjärrpatrullerna. När fjärrpatrullmannens söner (i Norrköping!) fick läsa Porvalis två tidigare böcker beslöt de sig för att överlämna faderns opublicerade anteckningar till Porvali och de har utgjort grunden för Fånge, spion, partisan som nu erbjuds i Pennan & Svärdet.
En annan bok i nya Pennan kan jag säga mer om eftersom jag hunnit få den, Kodknäckarnas hemliga liv i Bletchley Park av Sinclair McKay. Denna bok handlar om både män och kvinnor som knäckte "perfekta" tyska koder under andra världskriget. Förutom att boken ger härliga inblickar i livet som kodknäckare - inklusive vidrig mat (läs och förundras) - får man många tankeställare om underrättelsearbete och tystnadsplikt. Det finns också norska inslag i boken genom kodknäckarnas bidrag till operationerna mot de väldiga tyska örlogsfartygen Scharnhorst och Tirpitz. Läs i boken även om den unge örlogskaptenen Ian Fleming (ja, James Bonds pappa) och hans "Operation Ruthless". Detta är även en bok som visar hur vi datoranvändare har särskilda skäl att vara tacksamma gentemot kodknäckarna. Det är svårt att inte hålla med omdömet om boken i Daily Telegraph: "Återskapar den unika atmosfär som rådde på detta fantastiska ställe".
Hej Lars, jag är intresserad av bilden och att kunna använda den i en presentation. Hur ser licens/användningsrättigheter ut? Tack på förhand.
SvaraRadera