söndag 26 oktober 2014
Därför hedras nu sovjetsoldater i Norge
Tysk luftvärnsställning (8,8 cm FlaK) intill nordnorska Kirkenes filmad från ovan. Besökte den för några år sen - förmedlar en bild av stridsterrängen.
På flera olika sätt hedras i dagarna sovjetiska soldater i Nordnorge. Norges statsminister Erna Solberg tackade dem idag (25/10) för deras insatser, exakt 70 år efter att norska Kirkenes intogs av Röda armén. Vilken är bakgrunden?.
Kort sagt utförde Röda armén i oktober 1944 den största militära operation som Nordkalotten skådat, in i det finska Petsamo-området (sedermera ryska Petjenga kommun) och vidare in i Norges nordostligaste län, Finnmark med dess huvudort Kirkenes. Inte mycket hade hänt i detta område efter att Hitlers offensiv mot Murmansk hejdats av Röda armén och den vägfattiga terrängen hösten 1941. Hela historien finns i Slaget om Nordkalotten, och i Tyskar och allierade i Sverige berättar jag mer om svensk inblandning, inte minst genom den amerikanska luftbron Luleå-Kirkenes.
Norge, och särskilt de som bor i Finnmark, tackar år efter år Ryssland för att genom Petsamo-Kirkenesoffensiven ha inlett Norges befrielse. Efter att Arktis åter börjat bli militärt intressant, men ännu mer efter att Ryssland marscherade in i Ukraina, har det blivit svalare (frostigare?) känslor mellan Norge och Ryssland. Men Norge anser uppenbarligen att man inte vill låta nutida händelser påverka den tacksamhet man känner gentemot de sovjetiska soldaterna som gav sina liv på norsk jord. Flera rörande människoöden i Finnmark, både norska och ryska, skildras i denna samling av lokala norska artiklar. Den norska statens tacksamhet, trots allt, skildras i dagens Aftenposten-artikel "Norsk-rysk splittring dämpade firandet av befrielsen".
Detta meddelas saklart inte i svenska media
SvaraRadera