onsdag 29 januari 2014

SOG och spetsnaz

Emblem för arktisk spetsnaz-avdelning.

Det stora DN-reportaget om SOG (Särskilda operationsgruppen) uppmärksammas nu i riksdagen, vilket man kan läsa om i dagens DN. Även ryska spetsnaz är aktuella i västmedier, men ännu inte i några svenska.

Efter att ha läst dagens DN-artikel om SOG, "Bråk om Sveriges insatser i Afghanistan", undrar jag bara vad man sysslar med inom försvarsutskottet. Att den SOG-ansvarige brigadgeneralen Urban Mohlin verkar ha specificerat antalet av SOG dödade afghaner till "några dussin" är nytt, men förändrar inte det faktum att det dödliga våldet varit känt i åratal och godkänt av riksdagen. Att Mohlin angav ett ungefärligt antal är alltså en nyhet men inte i närheten av att vara så viktig som den nu mycket gamla nyheten att svenskar involverats i regelrätta strider i Afghanistan. Antalet dödade tyder dessutom på ett begränsat stridsdeltagande.

Det man möjligen kan kritisera Försvarsmakten för är att sekretessen kring svenska SOG fortfarande är större än vad den är kring USA:s specialförband, något som DN:s Ewa Stenberg också tar upp i sin analys idag. Men det kanske finns skäl för viss extra sekretess i ett litet land som Sverige - tänker då särskilt på personsekretess och inte budgetfrågor. Varför inte budgeten är mer öppen är väl en berättigad fråga, men knappast en fråga till Försvarsmakten.

Andra operatörer som nu är aktuella är de som i nästa vecka ska skydda OS-deltagarna och OS-publiken, inklusive många mycket kända svenskar. Jag syftar givetvis på spetsnaz-förbanden. Läs mer om dem i min artikelserie MILITÄRT! och utländsk press. Missa för allt smör i Småland inte detta spetsnaz-reportage i den engelska upplagan av Spiegel.

14 kommentarer:

  1. Att krigshandlingar inte är i linje med Kellogg Briand pakten från 1928 är väl en tankeställare så god som någon. Formellt sett är varje skatteinbetalning att betrakta som medhjälp till brott mot nämnda pakt.

    http://www.princeton.edu/~achaney/tmve/wiki100k/docs/Kellogg-Briand_Pact.html

    http://history.state.gov/milestones/1921-1936/kellogg

    http://davidswanson.org/node/4027

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Så är det! Därmed är väl Costa Ricas innevånare de enda som inte bör dras inför tribunalen i Haag!

      (Reality check kanske?)

      Radera
  2. Hej anonym, jag tolkar det som att du är mot den svenska insatsen i Afghanistan. Men den är inte beställd av SOG eller ens av Försvarsmakten utan av de flesta partier i Sveriges riksdag.

    Vänliga hälsningar,

    Lars

    SvaraRadera
  3. Jag blir fundersam över insatsen när man säger sig göra en god insats, men måste skydda de tolkar som man anlitat på plats.
    Detta stämmer till eftertanke.
    I övrigt så är det ju som så att OM skattepengar används i offensiva syften, dvs i andra sammanhang än att skydda eget territorium, så kan detta misstänkas vara ett brott mot nämnda pakt.

    SvaraRadera
  4. Bra Lars! Verkar som en del anonyma debattörer har svårt att förstå vem sätter agendan för vår Försvarsmakt.

    Dock har jag också många gånger ställt mig frågande till den i SOGs fall extremt höga sekretessen som verkar mångfalt högre än för övriga SF i väst.
    Flyg- och båtförare borde isåfall åtnjuta minst lika hög hemlighetsstämpel ur ett militärt perspektiv.

    Sen kan jag tycka att diverse politiker och Försvarsutskott borde också kallas till förhör för att svara på sitt dubbelspel avseende Sveriges Nato-samarbeten trots det "offentligt" deklarerade ställningstagandet som alliansfri innebär. Bör Sverige vara med som en av få och enda alliansfria i "international special operations forces coordination center"?
    Bör Sverige även vara med i Nato-samarbetet "nato weapons & sensors working group" där vi har en svensk ordförande!?

    SvaraRadera
  5. För övrigt är det ganska skrämmande att läsa i Spiegel om spetsnaz:
    "The majority of the Spetsnaz fighters are nostalgic for the lost Soviet imperium, even if most of them were small children -- if they had been born at all -- when it vanished. They hate America and NATO and don't think much of democracy. As a result, those who are charged with protecting Russians against terrorists and insurgents are skeptical of their own state."

    SvaraRadera
  6. Tobbe. Det är inte vem som sätter agendan som är svårt att förstå. Det är syftet med närvaron som inte är tillräckligt utrett och förklarat.

    SvaraRadera
  7. "Jag blir fundersam över insatsen när man säger sig göra en god insats, men måste skydda de tolkar som man anlitat på plats.
    Detta stämmer till eftertanke."
    Rent hypotetiskt, med ditt resonemang som utgångspunkt; Sida bedriver humanitär hjälp i ett krisdrabbat land, säkerhetssituationen är såpass allvarlig att svenska skyttesoldater skickas för att utgöra närskydd till sidas personal. Enligt ditt resonemang gör alltså skyttesoldaterna en dålig insats?
    Jag hänger inte med, minst sagt.
    Mvh Kalle

    SvaraRadera
  8. Hej Bosse,
    Jag håller till stor del med dig i din observation nyligen. Men eftersom jag är en överbeskyddande typ lägger jag inte ut den :-)
    Vänliga hälsningar,
    Lars

    SvaraRadera
  9. Hej Kalle.

    Det är säkert så att soldaterna gör ett bra jobb. Det tvivlar jag inte en sekund på. Jag förstår om du inte hänger med, om du inte har helheten klar för dig innan du fokuserar på detaljerna. Grundfrågan; varför finns svensk trupp i Afghanistan?
    Sannolikt för att försvara yttrandefrihet och rätten att säga sin mening.

    Lars, om du har något att säga så är du välkommen att lätta ditt hjärta.

    SvaraRadera
  10. Hej igen,
    Vore bra om anonyma väljer signatur eftersom det underlättar diskussion.
    Mvh,
    Lars

    SvaraRadera
  11. "Varför finns svensk trupp i Afghanistan?" Och "Jag blir fundersam över insatsen när man säger sig göra en god insats, men måste skydda de tolkar som man anlitat på plats." Är retoriskt och diskussionsmässigt två helt OLIKA frågeställningar/påståenden.
    Vad sedan avser "offensiva handlingar" kan vi i bakvattnet av alla politiska beslut åtminstonde konstatera följande: Insatsen har gått från "fredsfrämjande" till "fredsframtvingande", med ett politiskt beslut som grund.

    SvaraRadera
  12. Kan verkligen Spetsnaz jämställas med SEAL/DELTA/SAS? Är inte Spetznas mer att jämföra med SOCOM?

    SvaraRadera
  13. Hej anonym som undrade om spetsnaz. Förkortningen spetsnaz är ett begrepp lika vagt som ordet "specialförband", som det också närmast motsvarar. Spetsnaz finns inom flera olika ryska myndigheter utöver försvarsministeriets. Även under försvarsministeriet finns olika spetsnaz av olika kvalitet. Vilka spetsnaz-förband som närmast motsvarar SAS/Delta respektive SBS/SEALs etc framgår av vår bok "Ryska elitförband". Mvh, Lars

    SvaraRadera