måndag 26 mars 2012
Sveriges 14 bergsjägare
Inslaget visar de sista värnpliktiga bergsjägarna, men utmaningarna är oförändrade.
Det har varit mycket fokus på bergsplutonen i samband med Hercules-olyckan vid Kebnekaise. Plutonens personal lär syssla med olyckans konsekvenser i ytterligare flera dagar eller veckor.
För bakom beteckningen bergsplutonen har vi det faktum att det handlar om 14 personer (mao egentligen en tropp, en standardplut ca 35) för hela svenska fjällvärlden + svenska militära insatser utomlands. Att Sverige har så pass få bergsjägare är dock inget som man rår för vid AJB (Arméns jägarbataljon, f.d. K 4) i Arvidsjaur. Hade det inte varit för förbandets osedvanligt engagerade personal, deras anhöriga och vänner hade vi haft noll bergsjägare. Klippet ovan vittnar om bara ett av flera nedläggningshot...
Som en av de specialskrivna artiklarna i artikelserien MILITÄRT! tar upp så är bergskrigföring något man satsar på utomlands. I USA har rollen fått ny betoning inom den 10. bergsdivisionen och i Ryssland skapade man 2007 två bergsbrigader och på senare tid har man i Ryssland betonat vikten av att bergsförmågan sprids till alla möjliga förband.
Den nyliga stora kinesiska bergsövning jag tog upp i förra veckan är så vitt jag vet ännu orapporterad i svenska medier, men har givetvis fått mer uppmärksamhet i Indien.
Som genom ett kusligt sammanträffande finns ett rejält reportage om just AJB:s bergsjägare i senaste numret av Soldat & Teknik, alltså nr 2/2012.
F.ö. kan man notera i den ovan länkade NSD-artikeln om bergsplutonen att NSD:s reporter enbart använder förbandsbeteckningen K 4 istället för AJB. Trots att det nu är rätt många år sen namnbytet så står det även K 4 på Trafikverkets skyltar i Arvidsjaur. Förändringar tar sin tid.
Plutonen behöver väll inte heller vara fullt rekryterad?
SvaraRaderaOch att plutonen som ingår i 193 jägarbataljonen är en del av I19 är ännu svårare att hitta... Se bara Soldat & Tekniks senaste nummer..
SvaraRadera/TW
Det har funnits troppar på över 40 man också, men det var förr.
SvaraRaderaSant, en pluton måste inte ha 35 man. Själv är jag van stridsvagnspluton för strv 103, som hade bara något över dussinet man. Mitt försök till poäng var dock inte att hacka ner på användnandet av ordet pluton utan att Sverige, ett land med rätt gott om fjäll, har så få bergsplutoner. Har redigerat lite i syfte att försöka få poängen att framträda tydligare.
SvaraRaderaMvh,
Lars
Man ska även komma ihåg att utan bergsplutonen så finns endast 4 st alpina fjällräddare att tillgå. Det sätter lite perspektiv på de senaste händelserna i Kebne.
SvaraRaderaMan kan fråga sej hur man tänkt att liknande insatser ska kunna lösas om vi inte har någon beredskap värd namnet.
Tyvärr kommer den nuvarande plutonschefen att lämna AJB och det ser inte så ljust ut med nyrekryteringar.
Ska tilläggas att det är 4 st professionella välutbildade alpina fjällräddare jag avser. Ingen skugga ska falla över de övriga, som oftast på frivillig basis jobbar med fjällräddningsinsatser, och gör ett fantastiskt bra jobb.
SvaraRaderaVill bara tillägga att varken rekrytering eller ny chef för bergsplutonen är något problem.
SvaraRadera