måndag 5 mars 2012
Finnar och svenskar i nutida propagandakrig
En film om Georgienkriget 2008 av Finlands största namn i Hollywood, Renny Harlin.
En film om samma krig av Dzjanik Fayzijev, Rysslands svar på Renny Harlin och Roland Emmerich.
Filmen "5 Days of War" av Renny Harlin, Finlands mest explosive regissör, hade premiär i Finland för en månad sedan men lär nog inte komma till svenska biografer. Den släpps i Sverige direkt på DVD och finns i senaste Pennan & Svärdet.
Harlins krigsepos med bl a Val Kilmer från "Top Gun" och Andy Garcia från "Gudfadern III" har inte fått någon vidare kritik i regissörens hemland men verkar på flera sätt dock sevärd. Inte minst eftersom det handlar om ett så pass färskt krig med stora implikationer för militären och säkerhetspolitiken i Ryssland och många andra länder. Därför tog även brittiska Economist upp filmen.
Rysslands svar, "August Eighth" ("Avgust vosmogo") en film om samma krig ur både vuxnas och ett barns perspektiv, hade biopremiär i Ryssland för två veckor sen. Filmens Wikipediasida är ännu inte lika lång som Harlins men så är den också nyare.
Jag ser fram mot att se bägge. Jag är inget stort fan av Harlin men gillade "The Long Kiss Goodnight" och actionhantverket behärskar han. Dzjanik Fayzijev, regissören av "August Eighth", har gjort en av senare års mest specialeffektsfyllda men också sevärda ryska historiska actionfilmer, "The Turkish Gambit" ("Turetskij gambit").
Som framgår av Pennan & Svärdet har Harlin fått stor uppbackning av den georgiska staten. Fayziev har fått motsvarande stöd från den ryska staten och därmed ska man inte förvänta sig någon objektivitet från någon av filmerna.
Den ryska staten har genom bl a många inslag på TV-kanalen RT (Russia Today) på ett dokumentärt sätt redogjort för sin syn på kriget 2008. Georgien har ingen kanal med motsvarande genomslag i väst men har i gengäld skapat denna dokumentärfilm på nätet i vilken bl a Thomas Hammarberg förekommer.
För sakliga skildringar av Georgienkriget 2008 får man söka sig till böckernas värld. Jag misstänker att SMB inom en nära framtid kommer att erbjuda en av de intressantare böckerna på svenska som tar upp temat.
För övrigt innehåller nya numret (3/2012) av Militär Historia en högintressant artikel om utvecklingen av den tyska störtbombaren Stuka i Sverige (Malmö) och utprovning i Sovjetunionen, som då var militärteknisk partner till Tyskland. Detta ämne tog jag kortfattat upp i Tyskar och allierade i Sverige. I Lars Lindhs artikel "Tysk krigsindustri på svensk mark" ingår flera bilder från Malmö som jag inte sett tidigare.
Rackarns. Jag hade själv tänkt att skriva ett inlägg om störtbombningsutvecklingen i Sverige och Tyskland...
SvaraRaderaTyskarna var bra på att ta tillvara på internationella idéer.
Billy Mitchell låg bakom US Navys satsning på störtbombning och utveckling av hangarfartyg, vilket gav resultat vid Midway.
I Sverige fortsatte det med utvecklingen av B 17 baserat på erfarenheter från B 4 Hawker Hart och B 5 Northrop 8A-1.
http://www.sfhm.se/templates/pages/FlygStandardPage____2502.aspx?epslanguage=EN
http://www.bjorns-story.se/private/Airforce_museum_swedenhtm/flygvapen%20part2.htm
men jag får nöja mig med att skaffa ett exemplar av tidningen...