Som synes bär 2012 års Carl Hamilton SSG-utbildningstecknet på uniformen. SEAL-märket hänger med.
Mikael Persbrandts version av Carl Hamilton bär inte som föregångarna fallskärmsjägarnas utbildningssymbol, utan SSG:s. Undrar om själva filmen slår ettan?
Jag skrev om Hamilton-karaktären resp. verklighetens Hamiltons i Militär Historia för något år sedan och kommer att skriva mer om ämnet i en kommande bok.
Trots många goda försök tycker jag att ingen hittills har slagit Stellan Skarsgårds gestaltning av Hamilton från 1989, alltså i "Täcknamn Coq Rouge", som var den den första Hamiltonfilmen. Storyn i den filmen gillar jag inte särskilt mycket (ingen Hamilton-story är särskilt trovärdig och därmed har jag svårt för dem alla), men Skarsgård är Skarsgård.
Peter Stormare i "Hamilton" (filmen hette helt enkelt så) gick upp på biodukarna 1998. Jag såg lite av inspelningsarbetet i Murmansk genom att jag råkade vara på flygplatsen när de spelade in en scen där. Den filmen hade två stora förtjänster förutom att Stormare har Hamilton-looken: Luke Skywalker (dvs. Mark Hamill) var med som bov (!) och just efter att jag sett filmen (i Sthlm) så råkade jag höra en biobesökare som sa till sin kompis, "bra film, men himla orealistiskt med den där Statoil-macken i Murmansk!". Grejen var att den macken inte hade byggts upp i Murmansk i produktplaceringssyfte, utan var en högst verklig nyetablering av Statoil. Vid tillfället var det förresten en svensk som var mackföreståndare.
Den nya "I nationens intresse" har premiär den 13 januari nästa år men jag kommer ändå att diskutera filmen före premiären, när jag den 10 november föreläser på Marinmuseum i Karlskrona under rubriken "Attackdykare, kustjägare och den verklige Hamilton". Även den som läst min bok Elitförband i Norden bör kunna få ut en del av föreläsningen då jag sedan boken publicerades lärt mig mer om både flottans 1979 avvecklade adykverksamhet och om Rolf Hamilton, en av verklighetens Hamiltons (men inte den som jag menar kommer närmast den fiktive Hamilton).
Men innan jag far ner till Karlskrona blir det en sväng till Försvarsmuseum i Boden där jag den 6 november ska prata under rubriken "SS-varulvar på Nordkalotten" vilket innebär att jag fördjupar mig i ett av kapitlen i Tyskar och allierade i Sverige. Ska visa fler relevanta bilder än de som finns i boken.
Apropå föredrag måste jag berätta att det till mina senaste föredrag har kommit åhörare som tagit med sig rejält historiska föremål. Oftast har jag inte kamera med eller tid att ta bilder men härom dagen hade jag bägge och knäppte denna bild:
Mannen som hade med sig dessa saker från vraket av slagskeppet Tirpitz hade gått in i det som en av de absolut första efter kriget.
En annan farbror hade med sig en Agfa bälgkamera som tyskarna haft i Norge och som en sovjetisk soldat på något sätt fått tag på. Den sovjetiske soldaten ifråga var en av de 25,000 som kom till Luleå sommaren 1945 på väg hem till Sovjet. Glömde fråga vad den sovjetiske killen fick i utbyte för kameran, som ännu är väldigt fin.
Den tyngsta grej någon dragit med sig fick jag se igår efter föreläsningen på Kulturens hus i Lule, en mycket grov tysk tomhylsa från striderna 1944 i Tornedalen. Borde ha kollat kalibern för den var rejält grov. Efter det gick jag direkt och såg den senaste filmen av Steven Soderbergh:
Klart sevärd och givetvis innehåller filmen förutom elaka virus även en hel del om militärens roll vid en global superepidemi. Den Depeche Mode-liknande musiken passar klockrent. Just i slutet är det dock inte DM utan U2, men U2 är sällan fel. Skulle kunna kritisera slutet lite, men riskerar då att avslöja för mycket. Ska bli intressant att läsa vad Kaj Karlsson tycker om både "Contagion" och "I nationens intresse".
https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0977756319
SvaraRaderaHej jag undrar om det är korrekt pris för din bok på adlibris. 173 kr för en pocket är saftigt. Eller är det Supply and demand som spelar ett spratt p.g.a att den är på engelska?
mvh Henrik Andersson
Hej Henrik, Beror på att den ej tryckts i Europa utan i USA och är en ovanligt stor och tjock pocket. Dessutom med en del grejer som inte finns i senaste svenska versionen.
SvaraRaderaMvh,
Lars