fredag 17 juni 2011

Större än Stuxnet?

En av CIA:s största framgångar i Sovjetunionen är rätt okänd i Sverige. Eller har framgången blåsts upp i USA och Frankrike?

Enligt en tidigare amerikansk underrättelsechef lyckades CIA 1982 genom en enda operation både sabotera rejält för KGB och Sovjets gasindustri. Operationen ska ha resulterat i en explosion av historiska mått, nästan nukleär i styrka.

I april berättade jag om en norsk dokumentärfilm om det stora och farliga spel som pågår i Arktis. det är en DVD som jag kommer att se flera gånger till eftersom den är otroligt välgjord och bitvis spännande som en riktigt bra thriller. Man tar upp en spektakulär episod under 80-talet som jag inte hade en aning om. Källan är en tidigare chef för USA:s rymdspaning, Thomas C. Reed. Det han berättar för norrmännen kan jag bara inte sluta fundera på, det är ju rena James Bond-manuset och stämmer det så kan man fråga sig om denna kupp inte är större än Stuxnet. Liksom Stuxnet var det en datakupp (trojansk häst).

Vad som verkar ha hänt var att CIA tack vare fransk underrättelsetjänst drog nytta av en KGB-operation, man så att säga vände operationen, så att den istället för att gynna Sovjet tillfogade landets gasindustri skada, kanske strategiska skador. För att citera rymdspaningschefen Thomas C. Reed: "The result was the most monumental non-nuclear explosion and fire ever seen from space".

Hur allt detta började är fascinerande i sig och resulterade ifjol i en fransk spelfilm som jag ännu inte har sett. Har någon här sett den eller läst Reeds bok At the Abyss? Uppenbarligen har dock själva CIA ännu inte helt tagit bladet från munnen varför det återstår flera frågetecken.

Här är trailern för filmen som aldrig nådde svenska biografer, eller gjorde den det?

4 kommentarer:

  1. Hejsan!
    Tackar så mycket för tipset (och en i övrigt mycket intressant blogg, läser den i stort sett dagligen)!
    Jodå, filmen finns med svensk text på t.ex discshop.se, både på blue-ray och dvd. Har beställt den nu.

    //JonasE

    SvaraRadera
  2. Hej Lars !
    Jodå, jag hyrde filmen Farewell för ett tag sedan, utan att egentligen ha någon större aning om vad den handlade om innan. Kan bara säga en sak: se den !
    Finns i välsorterade video-butiker.
    /Uffe

    SvaraRadera
  3. Hej Jan! Först, tack för en fantastisk bok om OSS verksamhet i Sverige under kriget!
    Angående Farewell och filmen, så tyckte jag filmen var OK men inte mer. Det blev lite för mkt karaktärer och lite för lite handling men min fru gillade den! En svår balansgång. Storyn blev luddig och tappades bort, förmodligen på grund av dålig bakgrundsresearch.
    Farewell som var ett kodnamn för KGB anställde Vladimir Ippolitovich Vetrov på direktorat T inom KGB, erbjöd sina tjänster till den franska u-tjänsten 1981. Han lämnade över ca 4000 dokument som rörde bl a Line X som var företagsspionaget i väst och spioneri mot S&T Science and Technology. Han avslöjade även agenters identiteter och att telexapparaten i franska ambassaden i Moskva varit avlyssnad i 7 år. Det ledde till att Mitterand 1983 utvisade hela 47 sovjetiska diplomater, mestadels Line X.
    Farewell blev lite crazy och till slut så nojig att han på fyllan knivhögg en kollega och sin älskarinna på KGB som hjälpt honom. Kollegan dog och Farewell dömdes 1982 till 11 års fängelse.

    SvaraRadera
  4. Filmen är klart sevärd och bra filmad. Kul parantes är att när den Franska huvudpersonen flyr till Finland hämtas han upp av en Bell-205 som är lackad att likna en Amerikansk armehelikpoter från tiden. Dock har den fortf de svenska beteckningarna kvar och visar att det är en svensk civilregistrerad kärra som har ägts av ett norrländskt bolag och om jag idag inte missminner mig har ettt ursprung i just amerikanska försvaret.
    Efter lite googlande hittade jag inividen på denna länken. http://www.nordicrotors.com/SE-HUJ/1299

    SvaraRadera