Det ska bli intressant att läsa de svenska ledarsidornas bedömningar av den nya samarbetslinje med Ryssland som Nato nu försöker sig på i syfte att få till mer påtagligt ryskt stöd för ISAF.
I mars 2009 kungjorde USA och Ryssland ett "reset" i relationerna, efter en del språkliga pinsamheter:
Detta hindrade dock inte vare sig Ryssland eller USA att därefter flytta fram sina respektive positioner i Arktis, Vitryssland, Östersjön, Polen och senast i Baltikum. Det har även efter denna famösa "reset" inträffat mer eller mindre allvarliga militära incidenter länderna emellan i exempelvis Barents hav och i Östersjön.
När nu Obama även genom Nato kör en slags "reset" finns det väl därför goda skäl att ha låga förväntningar. Detta kommer till uttryck i brittiska Telegraph.
Samma tidning liksom Voice of America rapporterar nu om rätt desperata böner från Obama och Clinton gentemot USA:s republikaner, som hotar att omintetgöra det STORA kärnvapenavtalet med Ryssland.
P.S. 22/11: Bloggen "Sverige och Världen" om samma ämne.
Jaha, jag ser inget större värde i de fraser som NATO och Obama-administration kör ut. Obama har ett svårt halvtidsläge, och frågan är om han blir omvald 2012. I Ryssland är det också presidentval 2012. Läget är öppet.
SvaraRaderaSen kan man fundera vad Ryssland ska gör med sina överlägsna anti-missilsystem som S-300, S-400 och S-500. Det ryssarna ogillar är ett radarsystem som kan "grilla duvor" långt in i Ryssland. Det faktumet kvarstår.
Och ska man nu stoppa iranska missiler, så är Ryssland mer rätt än NATO. Men vad händer om Iran utvecklar kryssningsmissiler eller fartygs-/ubåts-baserade system.
Dessutom, Iran stödjer Hizbollah och andra ljusskygga element så en missilsköld kan bli som den franska Maginot-linjen dvs ett djupt hål i plånboken hos många skattebetalare.