"Vi är solidariska med dig Vietnam!" säger denna sovjetiska affisch från Vietnamkriget, som dock inte visar någon sovjetisk soldat.
Imorgon är det 40 år sedan Vietnamkrigets slut. Priset blev enormt för Vietnam med över en miljon stupade stridande och sannolikt minst lika många civila dödsoffer. Över 58,000 amerikanska soldater stupade. Bilden av Vietnamkriget förändrades något i Ryssland i början av 1990-talet, men detta har inte riktigt nått fram i västliga skildringar av kriget.
När det var exakt 40 år sedan D-dagen befann jag mig i Normandie och tänkte att fyrtio år, det var oerhört länge sedan. Imorgon är det alltså samma tidsavstånd till Vietnamkrigets slut. En märklig känsla. DN inledde idag sin rapportering om 40-årsminnet med flera starka artiklar. En sak som dock inte tas upp i artiklarna (det är fler i papperstidningen) är att även Sovjetunionen skickade sin militär till kriget. För Sovjets del inleddes dess hemliga militära insats i Vietnam på 1950-talet i form av rådgivare under Frankrikes krigföring och därefter genom KGB-utbildning av Vietnams gränstrupper. År 1961, samma år som USA stationerade en större mängd militära rådgivare i Vietnam, började Sovjet att dolt stationera personal i landet. Då USA 1965 i stor skala började kriga i Vietnam så ökade även den hemliga sovjetiska militära närvaron.
Den första striden mellan sovjetisk och amerikansk militär i Vietnam inträffade sannolikt den 24 juli 1965 (alltså snart 50 år sedan) då sovjetiska luftvärnssoldater besköt amerikanska flygplan. Det var framförallt luftvärnsrobotar som de sovjetiska soldaterna skötte. Men det förekom även att amerikanska piloter kom i luftstrid med sovjetiska flygare, utan att vara medvetna om motståndarens nationalitet. Även den sovjetiska militära underrättelsetjänsten GRU hade personal på plats både som rådgivare och dykare. Dessa fakta blev offentliga i Ryssland kort efter Sovjets fall, liksom antalet deltagande och stupade sovjetiska militärer. Totalt under 1961-1975 kom över tio tusen sovjetiska militärer att tjänstgöra i Vietnam. Man skulle kanske kunna tycka att dessa uppgifter, som publicerats i en lång rad ryska medier inklusive flera TV-program, borde vara mer allmänt kända i väst idag, men veterligen finns det bara två böcker på svenska som tar upp dem och vad gäller artiklar på svenska om Sovjets soldater i Vietnamkriget får man söka sig till artikelserien MILITÄRT.
5 kommentarer:
Än idag begriper jag inte varför det var så viktigt för så många svenskar att Sydvietnam blev en kommunistdiktatur.
De kanske tyckte de fick välja själva och inte bombas till demokrati. Kolla förlustsiffrorna inget land klarat det utan övertygelse. Sedan var sydvietnam korrupt och vandkött
Tror du att man väljer sig till en kommunistdiktatur? Nej du min gosse, den kommer alldeles oombedd och stannar tills den ruttnar.
Titta på Tyskland, Japan, Syd Korea och Taiwan och jämför med hur dom såg ut direkt efter kriget år 1945 med hur dom såg ut år 1985 och titta sedan på hur Vietnam ser ut i dag också 40 år efter slutet på sitt krig!
Vietnam har gått från ett fattigt land till ett medelklassland. Deras tillväxt under de senaste 20 åren ligger på 7,5 % per år. Kallades för några år sedan Asiens tiger, utan Marshallhjälp. Min supermoderata släkting tycker att vietnamn semester var bästa ever. Så frågan är nog om du tittat på vietnamn eller bara har fördomar. Beträffande kriget så slutade det först 89 då man drog sig tillbaka från Kambodja, efter att kastat ut en riktig mördare regim
Skicka en kommentar