onsdag 30 januari 2013

Nytt ryskt pansarfordon för Arktis

Den nya "Rytsar" ska tillverkas av samma koncern som producerar BMP-3, som detta klipp visar.

För två veckor sedan släpptes i ryska medier nyheten att Ryssland för första gången ska få ett stridsfordon skräddarsytt för Arktis. Idag släpptes nyheten på svenska av Rysslands röst under rubriken "Rysk Rytsar kommer att skydda Arktis".

Rytsar, som betyder riddare, kommer att ha gasturbin och, som Rysslands röst skriver, vara utan motsvarighet bland andra ryska stridsfordon. Samma källa antyder att ett annat nytt men enklare stridsfordon, Kurganets-25, kommer att tillföras Arktis före Rytsar eftersom "Rytsar-fordonen är mycket komplicerade och kan tidigast massproduceras på 2020-talet".

Rysslands röst betecknar avslutningsvis Rytsar och andra nyliga beslut om Rysslands arktiska områden som "bevis på att man inte kommer att ge vika i tvisten om Arktis framtid".

TILLÄGG 31/1: Även intressant att det blåser nya vindar mot outsourcing i ryska armén.

tisdag 29 januari 2013

Stay behind och Palmemordet

Ett militärt Palmemord utan prickskyttevapen, ljuddämpare och taktik?

I söndags publicerades debattartikeln ”Hemlig motståndsrörelse kopplas till Palmemordet” av den tidigare medlemmen av Palmekommissionen Inga-Britt Ahlenius. Kort därefter intervjuades jag av Expressen eftersom jag skrivit två böcker med koppling till denna "motståndsrörelse".

Rättare sagt nämligen motståndsrörelser. De var minst tre stycken i Sverige, vilket också framgår av Expressens intervju med mig. F.ö. framgår inte av artikeln att jag sade att det även i den statliga svenska motståndsrörelsen ingick några veteraner ur Waffen-SS (oklart hur länge). Men det kan var och en konstatera genom att gå till det näst sista kapitlet av min och Lennart Westbergs bok Svenskar i krig 1914-1945 (se även kapitlets utförliga noter).

Jag uppskattade inte artikelns rubrik och ingress men står för mina egna ord i artikeln och nyckelordet skulle jag säga är "osannolik". Förutom min generella skepsis inför större konspirationer (de brukar inte hålla) finns det en sak till som gör att jag står för "osannolik" vad gäller det så kallade militärspåret, ända till dess att något revolutionerande uppkommit. Det andra, som inte kom med i intervjun, är att jag finner det märkligt att en militär/paramilitär organisation skulle avstå från att använda både sprängmedel, prickskyttevapen, ljuddämpare och ett taktiskt tillvägagångssätt. Varför ha en omaskerad gärningsman så pass nära när man kunde haft en prickskytt med ljuddämpare på ett tak eller i en bil? Även om man på något sätt kunnat säkerställa att inga poliser var i närheten kunde ingen förutsäga antalet vanliga medborgare kring paret Palme, samt dessa medborgares reaktioner.

Själva skotten talar inte heller för någon militärt (special)utbildad. Det var två skott på nära håll, det dödande skottet i ryggen sköts på ett avstånd av ca 20 cm. Det andra skottet missade. Varför säkerställde inte gärningsmannen att det blev två träffar? Varför sköt gärningsmannen inte två skott mot huvudet? Därtill låter vittnet intill leva trots att han inte bär mask (varför ingen mask/huva?).

Men skytten kanske inte var militärt (special)utbildad utan bara på något sätt anlitad av en organisation? Då undrar jag, skulle en militär/paramilitär organisation anlita en oerfaren/slarvig person och därmed både äventyra resultatet (ingen träff/enbart såra) och riskera att skytten åkte fast? Jag har bara svårt att tro det. Därmed inte sagt att det skulle vara uteslutet och, som jag säger i artikeln, "Stay behind" i Sverige bör utredas.

torsdag 24 januari 2013

Så helt underbart

Den senaste reklamfilmen för själva Norge. Rätt underbar.

Jag hakar på Wisemans filmtrend och rekommenderar av hela mitt hjärta filmen ovan och ännu mer denna film om syftet med det norska försvaret, som ännu inte finns på Youtube (till skillnad från filmen ovan).

Heja Norge!

måndag 21 januari 2013

Från ordkrig till...

Kina använder nu synnerligen krigiska termer om ötvisten med Japan. Klipp från NTD, en utlandskinesisk TV-kanal.

Kina och Japan har nu nått en extrem nivå av ordkrig och senast sades det från kinesiskt håll att om japanskt jaktflyg kommer att avlossa spårljus blir det "inget andra skott".


Tidningen The Economist skriver "China and Japan are sliding towards war". För att förstå vilka känslor som finns inblandade måste man känna till Kinas syn på andra världskriget. Jag tänker i dessa dagar mycket på en fantastisk resa jag gjorde med Pelle Mohlin för några år sedan, då jag bland annat fick gå på Marco Polo-bron, den plats där man kan säga att kriget Kina-Japan 1937-45 bröt ut. Att minnena av det kriget inte försvunnit blev tydligt för mig under den resan. Det är nog faktiskt läge att be en bön om att tvisten inte eskalerar ytterligare, för nu har ordkriget Kina-Japan gått väldigt långt.

måndag 14 januari 2013

Vårt krig mot Norge

Sammanfattning av vårt nästa år 200 år gamla krig mot Norge.

Av flera skäl (Gripen, ÖB, Sälen mm) är försvarsdebatten just nu intensiv och det är intressant vilka tidsperspektiv olika debattörer har.

Sven Hirdman och Jerker Schmidt har kommit till olika slutsatser om vilken säkerhets- och försvarspolitik Sverige borde bedriva. Oavsett åt vilket håll man själv lutar är deras inlägg nog värda att läsas både en och två gånger. Till Jerker Schmidts ord måste jag dock tillfoga att han har missat flera svenska krig. Han skriver att "vi inte har varit i krig sedan 1809". Jag antar att Schmidt, liksom många andra, tror att det var finska kriget 1808-1809 som var Sveriges sista. I själva verket följdes det dock av fyra till: kriget mot Danmark som också avslutades 1809 men lite senare på året; kriget mot England 1810-1812; kriget mot Napoleon 1813-1814 och slutligen kampanjen mot Norge 1814.

Ja, nästa år blir det alltså, om vi har tur, möjligt att fira 200 år av fred. Hur många länder är det egentligen som har upplevt så långa fredsperioder? Det vet jag inte på rak arm men det kanske några av läsarna gör?

I övrigt finns det skäl att anmärka på den grafik om Rysslands väpnade styrkor som igår trycktes i DN tillsammans med artikeln "Den ryska björnen visar musklerna igen". Där åskådliggörs, som så ofta, de största ländernas försvarsutgifter (2011). På grund av de väldigt olika löne- och produktionskostnaderna i USA, Kina och Ryssland är det mer givande att jämföra antalet kärnvapen, ubåtar, stridsvagnar, stridsflygplan, helikoptrar och inte minst brigader. Bilden blir då en annan. Lika märkligt är att DN:s grafiker enbart tar upp de beställda 3000 pansarbilarna ("lätta pansarfordon") men inte nämner beställningen av 2300 stridsvagnar av modell Armata, som utgör en ny generation.

Ewa Stenbergs intressanta kommentar "Vill Ryssland verkligen bråka med oss?", publicerad intill ovan nämnda nyhetsartikel, är inte online men dess första två meningar lyder: "Jag siktade det svenska fastlandet första gången genom ett ubåtsperiskop 1981. Redan då visste jag var ni hörde hemma, även om ni sade att ni var neutrala". Orden uttalades 2011 av Michail Nenasjev, medlem av ryska parlamentets försvarsutskott.

fredag 11 januari 2013

Karelen, Lappland och en viss fallskärmsjägare

"Into the White" utspelar sig i norska fjällen och är en av månadens mycket sevärda förmånsfilmer. Svensk text ingår.

Idag är det exakt tjugo år sedan Barentsregionen grundades, i vilken våra två nordligaste län ingår. Regionen inger fortfarande hopp om en bättre framtid i norr men orostecknen blir tyvärr fler då Barents Observer senast igår kunde berätta att regionen nu, för första gången sen Sovjets fall, får fler kärnvapen.

Som av en händelse handlar både månadens premiebok och förmånsfilmer i SMB om när regionen var i fullt krig. Boken Bakom Röda arméns linjer handlar om fjärrpatrull Hokki, Finlands största luftlandsättningsoperation under kriget, i Norra Karelen. Jag har bara just börjat läsa den men kan konstatera att den innehåller en stor mängd nya uppgifter och bilder och hittills imponerar.

"Nödlandning i Lappland" är månadens förmånsfilm och är kort sagt ett måste om man är intresserad av flyg, flygvrak och fallskärmsjägare i Norden. Det är en enda tysk fallskärmsjägare som är med i de nutida avsnitten, Alexander Uhlig, men icke desto mindre är det högintressant. Uhlig stred nämligen mot min gode vän Jan Danielsen, svensk frivillig från K 3, på norska Kuberget vid Narvik. I filmen intervjuas både Uhlig och Danielsen och vi får se vad som finns kvar av andra världskriget på marken i både Norge och Sverige. Inte mindre än 327 utländska flygplan damp ner enbart på svensk mark under kriget. I Lappland finns det ännu en del rester av dem... Filmen är alltså en utmärkt förberedelse inför en resa till det mest relevanta området dvs. Abisko-Narvik.

Spelfilmen "Into the White" (se trailern ovan), som man får på köpet med "Nödlandning i Lappland", har jag sett och jag tycker att det är en av de mest välgjorda spelfilmerna som finns om andra världskriget i Norden. Fokus är dock inte på strid utan samarbete!

F.ö. skriver DN nu om den ökade marina satsning som denna blogg nyligen tog upp. Men nu heter det enligt president Putin att det under de kommande åren blir "över hundra nya krigsfartyg och ubåtar i skilda klasser". Det stämmer inte riktigt med förra veckans besked men om man slår ihop örlogsfartyg med understödsfartyg kan siffran stämma. Kommentar, Skipper?

UPPDATERING 12:55
DN-artikeln om den marina upprustningen har inte publicerats i pappersupplagan igår eller idag.

tisdag 8 januari 2013

Nato-hjälpen kom efter 6 veckor

Patriot-robotarnas ankomst i Turkiet.

Det var den 21 november ifjol som Turkiet formellt begärde konkret militärt stöd från Nato. Nu, efter sex veckor, anländer Patriot-robotarna.

Tack, R, för förslaget.

måndag 7 januari 2013

Ytterligare 80 ryska fartyg

Så här skildras den kommande ryska storövningen i CCTV, kinesisk stats-TV.

I tillägg till de över 50 utlovade fartygen till 2016 meddelas nu från ryska statsmedier att det under de närmaste tre åren ska levereras 80 stödfartyg till marinen.

Vad kan denna marina satsning 2013-2016 jämföras med, marinhistoriskt sett? Vore intressant med några siffror från motsvarande satsningar under förra seklet. Länktips? Skipper?

söndag 6 januari 2013

Falklands och uppladdningen i Medelhavet

Nyligen avhemligade dokument från Falklandskriget visar hur pass överraskande det kom.

David Cameron uttalar idag stark vilja att även militärt försvara Falklandsöarna. I både Israel och Iran uppmärksammas en rysk diplomats uttalande om syftet med den ryska marina uppladdningen i Medelhavet.

Härom veckan framkom även nya, och för britter upprörande, uppgifter om USA:s hållning inför Falklandskriget. Tänk om Haig hade gjort som han tänkt göra, vilka effekter hade det fått på hela förhållandet mellan USA och Storbritannien?

För att återvända till nutiden får nu en rysk diplomats uttalanden (originalartikeln bara online för betalande) om den ryska marinens förestående storövning i Medelhavet uppmärksamhet i både israeliska och iranska medier.

Sist men inte minst vill jag be om ursäkt till alla bloggläsare som gillar svensk power metal. Hur kunde jag ang. Sveriges bidrag till Falklandskriget glömma bort Sabatons låt om det kriget dvs. "Back in Control". Hoppas ni kan acceptera ursäkten...

lördag 5 januari 2013

Stora ambitioner i Ryssland, Kina och Argentina

Den ryska marinens TV-reklam från ifjol.

USA:s militärpress kommenterar nu de ryska marinövningar, de största på decennier, som ska starta om några veckor i Medelhavet, samt uppgiften om 50 nya fartyg 2016. Argentinas och Kinas ambitioner är också aktuella.

De amerikanska väpnade styrkornas dagstidning Stars & Stripes tar i artikeln "Russian navy plans huge exercise in Mediterranean, Black seas" upp såväl den kommande övningen som uppgifterna om 50 nya ryska fartyg av olika slag senast 2016. Om övningen låter tidningen genom en Rysslandsexpert antyda att den inte skall ses som hotfull. Möjligen kommer de ryska fartygen att förutom övande även ägna sig åt att evakuera de ryska medborgare som finns i Syrien, säger Richard Weitz till tidningen. Han kommenterar vidare den raska ryska anskaffningen av örlogsfartyg med att Ryssland har mycket långt kvar till att vara ikapp med US Navy.

Ett annat land med stora marina planer, Kina, får desto mer uppmärksamhet just för sina senaste marina milstolpar. Det är just dessa som får den största uppmärksamheten i denna mycket läsvärda sammanfattning av Kinas 2012. Missa inte heller "A Frightening Prospect: War in the East China Sea".

Vad gäller återstoden av 2013 finns tyvärr även skäl att friska upp kunskaperna om Falklandskriget...

Japp, det är en svensk bandvagn 202, en del av Sveriges bidrag till Falklandskriget.

torsdag 3 januari 2013

Ökad rysk flygaktivitet i norr

2012 var ett bra år för det ryska flygvapnet. Här en Su-35 under sommarens firande av flygvapnets 100 år.

Antalet ryska militärflygningar nära Norge var under 2012 fler än på länge. Idag meddelades även att över 50 nya örlogsfartyg ska levereras senast 2016 till den ryska marinen.

Man får gå tillbaka till 2007 för att finna samma ryska flygaktivitet som ifjol, rapporterar idag flera norska medier. Det norska försvarets talesperson konstaterar att ökningen ligger i linje med ryska uttalanden om ökad militär aktivitet i norr.

Ryska statsmedier rapporterade idag även om satsningen på marinen. Över 50 nya örlogsfartyg av olika slag skall levereras senast 2016, är målsättningen. Se även denna.

I svenska medier har hittills enbart rapporterats ett påstående att två av fyra Mistral-fartyg ska avbeställas. Denna nyhet har dock dementerats, vilket (ännu) inte framkommit av svensk rapportering.

onsdag 2 januari 2013

Rekordstora ryska övningar i januari

"Moskva" är sedan en grekisk visit i julas åter ute i Medelhavet.

De största ryska marinövningarna på flera decennier kommer att hållas i slutet av januari, i Medelhavet och inkludera både marininfanteri och luftlandsättningstrupper.


Både på ryska och engelska rapporterar nu ryska statsmedier ovan. Fartyg från alla fyra ryska flottor ska delta. Se även dagens Moscow Times: "Defense Ministry Prepares for Largest Naval Exercises in Decades".

Leibstandarte inifrån, på svenska

En flicka från Värmland ackompanjerad av soldater ur Leibstandarte.

En av det nya årets mest läsvärda militärhistoriska böcker lär bli Ur askan i elden av en Leibstandarte-veteran. Det är min medförfattare Lennart Westberg som granskat boken för SMB och som gett mig en utförlig beskrivning av den kommande boken.

Lennart Westberg har en gedigen kunskap om Leibstandarte SS "Adolf Hitler" (LAH), det mest prestigefyllda förbandet inom Waffen-SS. Han skrev i vår gemensamma bok Svenskar i krig 1914-1945 om de få svenskarna i LAH.

Författaren av Ur askan i elden, Herbert Maeger, var inte svensk men dock utlandstysk och hade därmed redan från början ett annorlunda perspektiv. Lennart Westberg beskriver boken utförligt i nummer 6/2013 av Pennan & Svärdet. Boken, dvs. den svenska översättningen, kommer enbart att finnas tillgänglig genom SMB. Boken finns utgiven på tyska.