onsdag 31 oktober 2012

Rysk comeback i Östersjön och Arktis

Ryska baltiska flottans marininfanteri under en parad i somras.

Sedan några timmar ligger den ryska marinens högkvarter inte längre i Moskva utan vid Östersjön. Ryska flottans troligtvis hemligaste atomubåt har samtidigt hamnat i de arktiska nyheterna.

Med flytten till Sankt Petersburg har den ryska marinen alltså återvänt till det högkvarter man lämnade 1925.

Samtidigt har Losjarik, marinens sannolikt hemligaste atomubåt, uppmärksammats i Norge efter att den stora tidningen Izvestija som första ryska media berättat om ett av ubåtens uppdrag, i Arktis.

Samma norska källa har på sistone haft intressanta nyheter om det ryska arktiska marininfanteriet och ett dekret om infanterivapen.

Bellman och krabborna

Konkret kommer nu polska armén att få bland annat inhemskt tillverkade bandkanoner modell Krab.

Bellman hade verkligen rätt då han skaldade om svenskt ointresse för Polen. För - rätta mig om jag har fel - ännu är det väl inte en enda svensk nyhetsredaktion som tagit upp att Polen ökar sin försvarsbudget med sju procent?

Eller har någon läst något om Norges höjning och särskilda fokus på Nordnorge? Eller Norges beslut att testa utökad värnplikt?

En konkret konsekvens av polska budgethöjningen är att polska armén nu kunnat beställa 24 stycken 155 mm bandkanoner modell Krab, se ovan. Ja, krab betyder krabba.

Tack för tipset, Artur.

måndag 29 oktober 2012

Skuggkrigarnas amiral och OSS

SEAL-amiralen Eric Thor Olson får nu vänja sig vid mer och mer uppmärksamhet.

Det är nu 70 år sedan Office of Strategic Services (OSS), det krigstida CIA, etablerade sig i Stockholm. Två år senare hade de allierade ett pärlband av topphemliga baser på svensk mark, bemannade med norska elitsoldater. Baser om vilka det snart kommer en del nyheter.

Passande nog damp idag senaste numret av The OSS Society Journal ner i brevlådan. Omslaget domineras av ett porträtt av den norskättade SEAL-amiralen Eric Thor Olson eftersom han erhållit ytterligare en hög utmärkelse, the William J. Donovan Award. Donovan var OSS-chefen och första gången utmärkelsen utdelades var det till Allen Dulles, vars säkerhetspolitiska roll för USA både under och efter andra världskriget var betydande.

Kort före amiral Olson gick i pension började han offentligt beskriva USA:s specialoperationer med ny detaljrikedom och nu efter att han slutat vara längst aktivt tjänstgörande SEAL får han en ökande uppmärksamhet, som klippet ovan vittnar om.

De nya rönen om OSS-baserna i Sverige släpps i nästa vecka.

fredag 26 oktober 2012

Exotiska svenskar och första specialförbandet

De svenska frivilliga som drog till Persien (Iran) har till slut fått sin monter på Armémuseum. FOTO: Leif Nilsson/SMHA

Förutom uniformer, medaljer och ordnar finns bl a kartor och originalfoton utställda. FOTO: Leif Nilsson/SMHA

Två önskningar slog in för mig denna vecka. Först invigdes en monter på Armémuseum om en skara svenska frivilliga jag skrivit om och idag avslutades äntligen för min del redigeringen av den första boken på svenska om det första specialförbandet.

I boken Fredssoldater tar jag upp de svenska frivilliga som for till Persien 1911, dvs dagens Iran, eftersom de var en föregångare till moderna svenska utlandsinsatser. Intressant nog sker ju den nutida största insatsen i ett grannland till Iran, Afghanistan. Jag har skissat på en jämförelse.

Vi är några stycken som har särskilt intresse för svenskarna som skapade det persiska gendarmeriet, som blev ett fundament för Irans armé. Vi föreslog att Armémuseums utställning "Fredssoldater" liksom boken med samma namn borde inkludera svenskarna i Persien. Så, i förrgår, blev detta verklighet genom en ny monter. Passar här på att tacka Sten Norén och personalen vid Armémuseum, som gjort mer än undertecknad för att realisera utställningen.

Idag var också en rätt speciell dag för mig eftersom jag blev klar med min del av redigeringen av den första boken på svenska om världens första specialförband, Long Range Desert Group (LRDG), även kallat Spökpatrullen av deras motståndare. Därför heter boken just Spökpatrullen och kommer givetvis att dyka upp i Pennan & Svärdet i en nära framtid. På min personliga blogg har jag just lagt ut bilder av bokens fram- och baksida.

torsdag 25 oktober 2012

En svensk tiger, igen

Förra vintern började ryska elitförband helt öppet öva mot fordon märkta US Army och angrep amerikanska flaggor. Inget av detta rapporterades av svenska medier.

Först på senare tid har svenska medier börjat ta upp att presidentkandidat Mitt Romney öppet betecknar Ryssland som USA:s främsta geopolitiska motståndare.

"Det är symptomatiskt för debatten kring svensk säkerhets- och försvarspolitik att inte diskutera svensk säkerhets- och försvarspolitik."

Så skriver Csaba Bene Perlenberg i sin debattartikel "Det verkliga haveriet" och "skyttedoktoranden" Magnus Johansson sammanfattar lördagens antiklimax med "dålig övning".

Vart ska man då gå för att dränka sina sorger? Tack och lov kommer det i Sverige i alla fall ut nydanande militärhistoria. En bok jag ännu inte köpt men nu kommer att beställa genom SMB är enligt vad jag förstår riktigt stark. Författarinnan, Svetlana Aleksijevitj, känner jag till sedan tidigare genom hennes Bön för Tjernobyl och flera artiklar. Vad som inte framgår av presentationen av Aleksijevitj i Pennan & Svärdet är att hon har flera band till Sverige och är svartlistad i sitt hemland Belarus (Vitryssland). Sedan en tid bor hon i Berlin.

Apropå Belarus, du har väl inte missat det klockrena plagiatet av svensk försvarsreklam? Obs att incidenten fortsätter att utvecklas, scrolla ner i inlägget för att se uppdateringarna.

UPPDATERING 10:30
Svenskspråkiga finska medier tar nu upp den nya höjningen av den ryska försvarsbudgeten. Undrar hur många dagar det tar för nyheten att nå Stockholm?

onsdag 24 oktober 2012

I basker blå

Idag är det FN-dagen.

Passande nog visar SVT Kunskapskanalen idag på FN-dagen ett inslag om Svenskar i strid av Anders Carlén och Mattias Falk, en bok som denna blogg tidigare har tagit upp.

Merparten av de över 100 000 svenskar som varit i utlandstjänst efter 1945 har varit i FN-uniform. Boken, som jag bidragit till en smula, handlar dock inte enbart om FN-tjänst utan tar även upp ett svenskt öde i brittiska armén, ett i Främlingslegionen och ett i US Army.

Jag skriver mer om svenska FN-soldater i den senaste artikeln i min artikelserie MILITÄRT!

TV-programmet om boken sänds i SVT Kunskapskanalens program "En bok, en författare" kl 19 ikväll och i repris redan vid midnatt. Imorgon läggs det ut på UR Play.

fredag 19 oktober 2012

Leopard på Gotland och Gripen över Island

Leopard på drift.

De 14 Leoparder som från och med nästa år ska placeras på Gotland räcker inte, säger idag general Berndt Grundevik. Imorgon intervjuas försvarsministern i Ekots lördagsintervju.

Försvarsmaktens ställföreträdande insatschef Berndt Grundevik uttalar sig rätt tydligt i dagens Gotlands Allehanda om de 14 stridsvagnar som nästa år placeras på ön: "Vi behöver förhandslagra mer materiel på ön".

I landets nordligaste län publicerades samtidigt ledaren "Kraschar JAS försvaret?", som liksom flera bloggare ifrågasätter matematiken bakom de senaste beskeden om Gripen. Uppenbarligen kommer morgondagens stora radiointervju med försvarsministern att ta upp svårigheterna med "att få ihop ekvationen". Intervjun sänds kl 12:55 och sedan i repris 19:03.

En lite lustig detalj är att Sveriges Radio benämner försvaret "krigsmakten", vilket det nu var snart fyrtio år sedan Försvarsmakten hette. Men det är ju verkligen ingen människa som inte skriver fel ibland. Man får som författare vara väldigt tacksam att det oftast är minst en person som kollar ens alster innan de går i tryck. Icke desto mindre kommer fel i tryck ändå, och för min del var det senast att jag skrev fel i en bildtext i artikelserien MILITÄRT! där jag beskrev några svenska FN-soldater. Som Stig-Göran Allevik vänligt påpekat för mig var det inte en kulspruta m/39 på bilden i min artikel, utan en m/42B. De är snarlika men dock olika.

Vidare kunde Allevik rätta mig om granatkastarna jag skrev om:

"Anfallen stöddes inte av 12 cm granatkastare. Det var 8 cm som användes. Min far var chef för granatkastarenheten så detta är ett faktum. Det skickades emellertid ner 12 cm senare när svenskarna var i Kaminabasen. De användes dock aldrig i några strider."

Som ni förstår blir det en del extra armhävningar för undertecknad i helgen... Trevlig helg förresten!

onsdag 17 oktober 2012

Vad säger Guldburkens Vänner?

En portion jag nyligen åt upp i skogen.

Ola Skinnarmo förklarar hur själva maträtterna i 24 Hour Meals funkar.

Så har även hemvärnets nordliga delar, och därmed undertecknad, nåtts av "24 Hour Meals Combat Edition Generation 5". Därför gör jag ett litet undantag för denna blogg och tycker till.

För den som vill se exakt vad det här livsmedelssytemet består av, vilka 10 menyer som ingår finns denna hemsida.

Min snabbrecension blir: bra frukostar och rätt kul att yoghurt i pulverform smakar nästan som vanlig yoghurt. OK luncher och middagar. Men varning för det USA-tillverkade kvällsmålet honungsgrillat nötkött i grovt bröd. Låter gott men smakar mysko och i två fall var de trots till synes hela förpackningar mögelangripna - vilket man givetvis inte alltid ser ute i fält. Kolla alltså (med ficklampa) innan du tar en tugga.

Stora frågetecken för tillbehören, generellt sockermängden och särskilt Medium Picante och Squeeze Peanut Butter från Wisconsin samt jordnötterna från Thailand. Varför jag är tveksam till livsmedel från andra kontinenter? Tja, förutom att det inte är klimatsmart är det väl knappast heller särskilt tryggt. Har vi riktig tur slipper vi kanske traditionellt krig, men förr eller senare kommer en verklig global pandemi, annan större naturkatastrof eller en större ekonomisk kris typ den försvaret i Schweiz nu förbereds på. Visst finns det ett speciellt ord för att vara beredd på störd eller avbruten import av livsmedel? Hm, någon som har bättre minne??

Givetvis har det här med Försvarsmaktens livsmedel redan diskuterats en hel del på forumet SoldF, men att mat kommer från USA och Thailand verkar inte ha diskuterats, eller har jag läst tråden för slarvigt? Vad säger Guldburkens Vänner?



tisdag 16 oktober 2012

Nattligt möte med flygbassäk

Sexhjulingar finns numera hos flygbassäk.

På släpvagnen kan det finnas både två- och fyrbenta.

Nyligen hade jag nöjet att få träffa delar ur 211. flygbassäkpluton och här kommer två bilder jag tog som visar att man numera har sexhjulingar. Att verka i mörkret har man kunnat länge.

Flygbassäkplutonernas huvuduppgift är att upptäcka, lokalisera, identifiera och motverka säkerhetshotande verksamhet mot flygbasbataljonerna. Detta genomförs främst med hjälp av fast och rörlig spaning. Plutonerna har givetvis särskilt duktiga patrullhundar.

Kul att träffas!

"Det svenska försvarshaveriet"

Gripen F under uppvisning i Schweiz härom dagen. Gripen-matematiken ifrågasätts.

Finska medier har nu haft flera inslag, även med Finlands president, om de nya uppgifterna om svenska och finska planer på att ställa upp för Islands luftövervakning. Inga svenska riksmedier har dock följt upp. Hallandsposten gör idag tvärtom.

Rubriken för Hallandspostens temavecka är "Det svenska försvarshaveriet" och som förklaring skriver man:

"De stora frågetecken som existerar kring vårt försvars förmåga att utföra sina uppgifter utifrån politikernas inte alltid klarsynta upp­drags­givning, i samklang med de orosmoln som finns i vårt närområde, är alldeles för viktiga för att inte tas på allvar."

Imorse publicerade Hallandsposten ledaren "Ministern provar Sveriges vingar" i vilken ledarskribenten går igenom Sveriges egna flygbestånd och löftena och planerna att skicka Gripenplan till en rad länder.

måndag 15 oktober 2012

Schweiz finns tydligen, men Norge?

Det schweiziska försvaret av idag.

För en vecka sedan kunde denna blogg berätta att den schweiziske försvarsministern gick ut med en stark varning om läget i Europa och redan vidtar åtgärder därefter. Idag togs nyheten upp av en svensk dagstidning.

Ja, efter att nyheten tagits upp av flera utländska medier, senast av en stor amerikansk TV-kanal, kom alltså nyheten till slut ändå fram till Stockholm och är nu publicerad i Svenska Dagbladet. Märkligt nog dock inte i del 1 utan SvD Näringsliv.

Bättre sent än aldrig får man väl säga.

Det kan man dock inte säga om två andra för svensk säkerhetspolitik betydande nyheter. Så vitt denna bloggs redaktör känner till har ännu noll svenska nyhetsredaktioner rapporterat om den nya höjningen av Norges försvarsbudget och de svenskfinska planerna på att ställa upp för Islands luftövervakning.

Detta trots att man i Finland anser att nyheten om Island nu ligger på presidentnivå och att Norge nu även tagit ett steg närmare kvinnlig värnplikt.

Du som läser dessa rader kan dock lätt bidra till att sprida kunskapen om dessa nyheter genom att e-posta länk till detta inlägg eller genom att trycka på "share" för Facebook.

I marginalen kan jag inte låta bli att påpeka att artikelskribenten i SvD tydligen inte känner till förbandstypen militärpolis utan skriver om "militära poliser".



söndag 14 oktober 2012

"Sverige förbereder beslut om isländskt luftrum"

Fram till 2006 hade Island ett flygvapen i form av USAF-basen Keflavik, som denna nostalgivideo handlar om.

Finlands största svenskspråkiga tidning har idag scoopet "Sverige förbereder beslut om isländskt luftrum". Klicka och läs!

Inte mycket av Islands landyta ingår i Arktis, det är bara ön Grimsey som ligger på polcirkeln. Men icke desto mindre ingår Island liksom Sverige i Arktiska rådet. Och geopolitiskt spelar Island absolut en nyckelroll i arktiska sammanhang. Det är inte för inte som Kina på senare tid visat stort intresse för att investera på Island.

Det hävdas ibland att Island skulle sakna försvarsmakt. Detta stämmer inte. Islands militär innehåller förutom kustbevakning även Vikingasveitin, ett paramilitärt specialförband, och en militär utlandsstyrka (skapad för Afghanistan). Korrekt är däremot att Nato-staten Island faktiskt alltid har saknat egna stridsflygplan. Fram till 2006 hade man dock amerikanska plan baserade hos sig, på Keflavik.


Skelett hittade vid Treriksröset

Här vid Treriksröset, på finsk sida, har man just hittat tre skelett, sannolikt från andra världskriget.

Som norska och svenska medier just rapporterat har tre skelett hittats på finsk sida vid Treriksröset, ett av de områden jag helst vandrar i.

Det här påminner om en historia jag själv blev delaktig i för några år sedan. Fjällvandrare fann då ett skelett i en tysk uniformsrock i Arjeplogs kommun. En norsk vän kunde efter mycket manuellt arkivletande identifiera personen. Det var en sovjetisk krigsfånge som rymt från slavarbete i Norge. Jag beskriver hela händelseförloppet i min bok Tyskar och allierade i Sverige, i vilken jag även tar upp Treriksrösets "SS-varulvar".

De nya skeletten behöver dock inte nödvändigtvis vara sovjetiska krigsfångar som flytt. De kan även vara tyska desertörer och rentav någon väldigt oväntad nationalitet eftersom det i området fanns alla möjliga fångar och i tysk uniform tjänstgjorde en mängd olika länders medborgare.

fredag 12 oktober 2012

Verklig James Bond-operation i Barents

Royal Navys örlogsflagga.

En ny brittisk bok om en topphemlig ubåtsoperation 1982 har nyss släppts. Det är rena rama James Bond och dessutom i närområdet, i Barents hav, och sannolikt inne på sovjetiskt territorialvatten.

Här är artikeln om detta men missa inte att även kolla på filmklippet.

Dykarna som nämns var antagligen inte några vanliga Royal Navy-dykare utan från Special Boat Service (SBS).

Ska bli intressant att ta del av hur nyheten om denna nya bok tas emot i Ryssland.

tisdag 9 oktober 2012

ÖB: "Största förändringen på 100 år"

Överbefälhavare Sverker Göranson idag.

ÖB tog idag upp "globala geopolitiska förändringar och [att] de kommer att påverka Sverige och därmed vår försvarsmakt". Han konstaterade även att "Försvarsmakten är mitt uppe i sin största förändring på 100 år".

Kort sagt bör du inte missa att själv se klippet ovan.

Norsk höjning och schweizisk varning

Särskilt Nordnorge och cyberförsvaret, som här presenteras, ska få mer pengar föreslår nu den norska regeringen.

Den norska regeringen vill rekordhöja anslaget för cyberförsvar. Den schweiziske försvarsministern vill att Schweiz även militärt ska förbereda sig för ytterligare europeisk instabilitet.

Den norska regeringen föreslår en ny ökning av det norska försvarsanslaget med 568 miljoner norska kronor och man vill särskilt förstärka Nordnorges försvar och cyberförsvaret, det senare vill man ska få ta del av en trettioprocentig anslagsökning.

Hittills har denna nyhet inte rapporterats av svenska medier, så vitt jag kan se. Inte heller förra veckans nyhet att Norge vill förlänga värnpliktigas grundutbildning med flera månader.

Lika okänt är att den schweiziske försvarsministern i helgen gick ut med en stark varning om läget i Europa och vill att schweizarna förbereder sig för ytterligare instabilitet. Den schweiziska försvarsmakten har börjat öva på nya scenarier och redan i december ska den schweiziske arméchefen presentera en plan för att skapa fyra nya militärpolisbataljoner.

Som denna blogg tog upp i våras har Schweiz, som är något mindre än Jämtlands län, ännu bland annat två pansarbrigader.

måndag 8 oktober 2012

Ryska stridspiloters lön

Ryska piloter gör här rätt för sin lön i bland annat nya T-50 (PAK-FA).

Det finska tidningsreportaget "Ryska försvaret trimmas i toppform" har nu även publicerats i den svenska Officerstidningen. Vad tjänar förresten en vanlig rysk löjtnant och hur blir det med den ryska värnplikten?

I Officerstidningen 7/2012 kan man nu alltså läsa det reportage om ryska stridspiloters nya verklighet som i somras publicerades i Finlands största svenskspråkiga dagstidning. Officerstidningens version av reportaget är lite bättre eftersom den även berättar om hur reportaget blev till, vilket är nästan lika intressant att läsa som själva reportaget.

Ryska stridspiloter flyger 2012 alltså varje dag till skillnad från i Finland där målet är att kunna flyga varje vecka. Piloten som Anna-Lena Laurén intervjuade har en lön på 2800 euro, som ett resultat av att alla officerare i början av 2012 fick lönerna tredubblade. Men vad tjänar en mer vanlig armélöjtnant? Det framgår inte av reportaget men togs just upp på engelska av RIA Novosti som påminde om att värnplikten blir kvar under överskådlig tid även om man hoppas att nära hälften av de väpnade styrkorna 2017 ska vara anställda. Alltså nära en halv miljon personer.

F.ö. har Anna-Lena Laurén en blogg på vilken hon ibland även tar upp militärhistoriska fynd i Ryssland.

fredag 5 oktober 2012

Hemvärn istället för armé?

Europa är åter i ett dramatiskt läge, Turkiet och Syrien beskjuter nu varandra. Klippet belyser att Turkiet blivit mer militärt självförsörjande.

Just hemkommen från en hemvärnsövning öppnar jag senaste numret av Tidningen Hemvärnet och läser chefredaktör Therese Åkerstedts ledare "Andra får betala" och därefter två finska rapporter med häpnadsväckande detaljer.

Åkerstedt skriver att "det går bra för hemvärnet", liksom jag själv just kunnat konstatera. Därmed inte sagt - och det påstår inte heller Åkerstedt - att allt skulle vara bra med hemvärnet. Så är inte fallet. Hennes "bra" syftar på att hemvärnet 2012 och för några decennier sedan är olika saker. Då var medelåldern hög och man kunde bara drömma om att få bandvagnar med mera. Åkerstedts budskap denna gång gäller inte hemvärnet utan det övriga svenska försvaret, "om vi kommer att ha något kvar".

Chefredaktören går igenom mer exakt vad som oroar henne vad gäller försvaret i sin helhet: försvarspolitiken, ekonomin, Prio och rekryteringen. Hon efterlyser en "realistisk och långsiktig försvarsplanering" men undrar även: "kommer vi att ha tid att återta vår militära förmåga?"

Åkerstedt tar även upp det fenomen som du just nu sitter (eller står) och tar del av: "bloggar och upprop om försvarspolitiken är ingen tillfällighet utan en symtom på sjukdomen kortsiktighet".

Jag tar inte illa upp. Tvärtom faktiskt. Jag är nog inte ensam "försvarsbloggare", om att egentligen önska göra något annat. Alltså, att blogga är givande, men för min del skulle jag egentligen vilja blogga enbart om militärhistoria, inte nutida händelser. Att jag ofta ändå skriver om nutiden beror på att svenska nyhetsredaktioner skurit ner sin bevakning av försvar och säkerhetspolitik. Av just den anledningen är denna blogg nu först med att tipsa om en ny finsk rapport om det ryska taktiska robotsystemet Iskander. Någon motsvarande öppen redovisning för det systemet torde inte ha publicerats någonstans. Klarspråket i rapporten "Russian Military Policy and Finland" är kanske ännu mer imponerande.

TILLÄGG 20:15
Läget mellan Syrien (som stöds av Ryssland) och Turkiet (som stöds av USA) har trots gränsöverskridande beskjutning med granatkastare och artilleri inte utvecklats till regelrätt krig mellan länderna men denna militära kartbild och tabell åskådliggör det allvarliga läget.

onsdag 3 oktober 2012

Sista skotten för Älvsborgs amfibieregemente

Kanone 39/kanon m/1942, känd från slaget om Normandie, vid den sista ceremonin för Älvsborgs amfibieregemente.

Henrik Lundberg är en hjälpsam läsare av min artikelserie om aktuella militära händelser, förband och vapen. Han har nämligen upplyst mig om något som jag missat, att det finns en till kanon m/1942 ("21:a") bevarad i Sverige.

I artikelserien MILITÄRT! har jag tagit upp att det inte bara var Tredje rikets pansar och pansarvärnsvapen som överlevde andra världskriget i många länders tjänst - även inom vårt kustartilleri fanns länge vapen som använts av tyska Wehrmacht. Jag berättade även var i Skåne och Blekinge de största pjäserna finns kvar idag men missade att ta upp den kanon m/1942 ("21:a") som står kvar utanför f.d. Älvsborgs amfibieregemente (Amf 4) i Göteborg.

Tack för påpekandet, Henrik, liksom tipset om klippet ovan och att du skickade bilden nedan.
Stillbild av samma kanon m/1942. Som synes närvarade även karoliner vid avslutningsceremonin 2006 för Amf 4 i Göteborg. FOTO: Henrik Lundberg

tisdag 2 oktober 2012

Gränsjägarna först med ny värnplikt

Sedan denna presentation av gränsjägarna gjordes har man bytt ut sina Ak 4 (AG-3) mot HK416.

Som denna blogg igår kunde berätta väljer Norge att satsa mer på värnplikt. Det förband som först får testa den nya värnplikten är GSV, intill ryska gränsen, där Norges gränsjägare utbildas.

Det var just gränsjägarna som 1968 var med om en väldigt dramatisk gränsincident som var nedtystad ända till 2008. SMB har sålt den hittills enda boken på svenska om denna händelse, Isfront, och jag vill starkt rekommendera den. Tyvärr är boken helt slutsåld, även på förlaget. Men jag kommer att ta upp händelsen mer i detalj i nästa, reviderade upplaga av Elitförband i Norden.

Apropå Norge är månadens förmånsfilm inom SMB, "Kvalificerat hemligt" en norsk film som jag personligen agerat för att den borde erbjudas på svenska. Den är helt enkelt superintressant om man är intresserad av SS, SOE och Norge. Den berättar oerhört gripande och skickligt om Norges mest fruktade quisling. Denne quisling var inte Vidkun Quisling utan Karl Marthinsen.

En annan bok i månadens Pennan & Svärdet (SMB-tidningen) är Kalla kriget, utgiven i somras och skriven av bland annat undertecknad. I den kan man läsa en del nytt om Sovjetunionens, Sveriges och Östtysklands krigsplanläggning under det klassiska kalla kriget. Men boken gör inte halt vid murens fall utan tittar även på den nutida rivaliteten mellan Ryssland och Nato.

Apropå mina egna böcker kommer här ett komplement till Tyskar och allierade i Sverige. Härom veckan fick Sverige ett nytt allierat minnesmärke. Den 22 september invigdes en minnessten i Byringe, där ett interneringsläger för personal ur sovjetiska flottan låg 1941-44. Det är på nio mils avstånd från Stockholm i Länna kommun. Totalt 164 sovjetiska sjömän bodde där i 20 lägerhyddor. Bredvid minnesstenen har det nu till slut satts upp en skylt som berättar hur det kom sig att dessa sovjetiska sjömän hamnade i Sverige. Rysk statsradio har på svenska uppmärksammat detta och Eskilstuna-Kuriren har en bild av den siste av de 164 sjömännen som ännu lever.

måndag 1 oktober 2012

Nya signaler och Finlands rekorddyra inköp

Enligt öppna ryska källor var det i förra veckan militärövningar i svenskt närområde omfattande över 13 000 soldater. I detta ryska TV-inslag från 27 september ses en landstigningsövning nära Norge.

Att den militära upprustningen i svenskt närområde redan påverkar Sverige bekräftades i förra veckan genom unika svenska militära uttalanden. Men att Finland nu investerar i ett rekorddyrt flygplan och Norge vill satsa mer på värnplikt är ännu inte rapporterat av svenska medier

Det är inte varje dag chefen för den svenska militära underrättelsetjänsten går ut i pressen och meddelar att signalspaningen mot Sverige "ökar år från år" och exemplifierar hur främmande makt testar den svenska incidentberedskapen.

Ett fenomen i förra veckan som inte heller förekommit sedan Sovjetunionens dagar var den mobiliseringsövning i ryska Karelen, alltså nära Finland, som utfördes men ännu inte rapporterats av någon svensk nyhetsredaktion. Den var inte enorm för ryska förhållanden, den omfattade 4000 soldater. Men det att en sådan mängd reservister nära Finland inkallas var nytt och övningen genomfördes samtidigt som en övning nära Norge där över 7000 soldater deltog. I den ryska TV-sändningen om övningen nära Norge (se ovan) tar en av de intervjuade officerarna upp att övningen innefattade för området nya moment, som nedskjutning av en främmande makts kryssningsrobotar.

Sammanlagt omfattade förra veckans ryska militärövningar i norr alltså över 13 000 soldater enligt ryska mediauppgifter. Det sammanlagda antalet deltagande stridsfordon, flygplan och helikoptrar är ännu oklart men som framgår av TV-inslagen övade man med alla sorters konventionella vapensystem samt atomubåtar. Detta delvis samtidigt som militärövningen Kavkaz 2012 pågick i södra Ryssland, som omfattade 7000 soldater.

Svenska redaktioner har hittills även missat att rapportera att Finland med nya teknikinköp vill få bättre koll på utvecklingen i närområdet. Det senaste finska flygplanet lär faktiskt bli Finlands hittills dyraste militära flygplan. Dess uppgift blir just det som chefen för den svenska militära underrättelsetjänsten särskilt tog upp: signalspaning.

Apropå flyg avser Ryssland under 2013 basera MiG-31 (världens snabbaste jaktflygplan) på arktiska Novaja Zemlja och Norge inför nu på försök 6 månaders längre grundutbildning för värnpliktiga. Om försöket faller väl ut får alla norska värnpliktiga göra 18 månaders grundutbildning. Idag är standardlängden 12 månader.

Se även Wiseman ang. det ökande intresset för hur pass snabb den svenska incidentberedskapen är.