fredag 20 januari 2012

Nya kalla krigets pinsamheter


Ryssland kammade igår hem några PR-poäng i spionkriget. Klipp från Rysslands engelskspråkiga RT.

Av någon anledning medger britterna nu affären med den brittiska "spionstenen" i Moskva. Även SvD tar idag upp denna för alla verkliga James Bonds (och särskilt Qs) pinsamma historia.


Historien kan dock knappast anses vara i samma pinsamhetsklass som när Anna Chapman och hennes kollegor åkte fast i USA, trots att man från rysk sida försökte vrida om det hela till en hjältegrej.

Som medlemmarna i Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek redan vet publicerades just Pennan & Svärdet med huvudnyheten att SMB släpper en ny bok om Sovjetunionens och Rysslands militära "James Bonds": Spetsnaz, de ryska specialstyrkorna. Boken är skriven av ryska Vera Efron och enligt presentationen i Pennan ska boken bland annat ta upp dramat på den svenska ambassaden i Moskva, spetsnazoperationer utomlands och mysteriet med den brittiska grodmannen som halshöggs. Jag har inte sett annat än bokpresentationen så jag kan inte recensera boken. Att den verkar klart värd att anskaffa tror jag redan framgått.

Två böcker i senaste Pennan som jag redan har och kraftigt kan rekommendera är:

1. Kriget som aldrig kom, en fantastiskt intressant (även om jag inte håller med i alla skribenters slutsatser), grafiskt tilltalande och läsvänlig antologi om (förra) kalla kriget ur svensk synvinkel.

2. Uteliv på vintern, en ny och ovanligt snygg bok om vinteröverlevnad av FJS-legendaren Lars Fält, tidigare chef för Försvarsmaktens överlevnadsskola mm. Boken är inte bara om överlevnad utan även "vanliga" fjällturer. En guldklimp för alla med vinter/fjällintresse.

Sist men inte minst: Niclas Sennertegs nya bok, Göring: förhören 1945 som inom SMB säljs för 98,- eftersom det är månadens premiebok. Har inte hunnit komma så långt i läsandet (är på s. 64) men helt klart en värdefull bok både för intresserade av Tredje rikets maktmekanismer och specialintresserade av 1945.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Angående stenen tyckte jag att Tony Blair erkände den redan i serien Putins Ryssland som Svt visade i november. Bör ha gått i BBC tidigare i år. Finns nu på Youtube.
Som den propagandakanal RT är, undrar man mest varför de tar upp detta just nu?

Lars Gyllenhaal sa...

Skillnaden är väl att det nu är mer tydligt. Även stora brittiska medier tycker detta är rätt stort: http://www.guardian.co.uk/world/2012/jan/19/fake-rock-plot-spy-russians

Simon Olsson sa...

Grundidén, alltså att agenter lämnar information digitalt genom att passera en viss plats där ett visst föremål snappar upp informationen, är ju genial. Hur det genomfördes i detta fallet är dock ett skolboksexempel på hur man inte ska göra. Skulle tro att det inte var några direkta James Bonds; i bästa fall nybörjare med viss potential.