måndag 31 januari 2011

Gränsen, the movie

Då har jag sett den första svenska spelfilmen med krigande svenskar under andra världskriget sedan "Frostbiten". Jag syftar på den helt nya "Gränsen" som uteslutande utspelar sig i de svensk-norska gränstrakterna 1942.

Youtube-trailern:



Jag försöker att inte tycka så mycket på den här bloggen, mest bara citera och länka men jag kan inte låta bli att i det här fallet säga att jag tycker filmen är sevärd för alla med ett intresse för andra världskriget, men totalt sett inte är värd ett toppbetyg.

Man har lyckats väldigt bra vad gäller foto, ljud, casting, miljöer och nästan all militär utrustning. Men eftersom jag lägger stor vikt vid realism tycker jag det var synd att man inte utvecklade verkliga händelser mer än vad man gjort.

Vissa scener är helt klockrena medan andra är direkt B-film och vissa situationer bara verklighetsfrämmande. Med tanke på den blygsamma budget etc man förfogat över får man kanske ha överseende med en del men jag tror ändå manuset hade kunnat slipas till en del utan någon kostnadshöjning.

Detta att svensk trupp verkligen var på tysk (norsk) sida av gränsen är något jag funnit fler och fler belägg för. Det har dock nästan uteslutande handlat om spaning. Ännu fler belägg har jag funnit för tysk trupps intrång på svensk mark i olika syften. Dessa saker hade manusförfattarna kunnat bygga vidare på. Å andra sidan finns idag inte så många böcker som tar upp dessa incidenter. Bland annat av den anledningen skriver jag f.n. på en bok om just dessa händelser.

F.ö. såg jag filmen tillsammans med en norrman som kunde upplysa mig om att den norska Rambo-fabrorn i filmen, Björn Sundquist heter skådespelaren, är synnerligen välkänd i Norge. Han brukar visst spela tuffa typer. Min norske vän påpekade även att det var rätt klädsamt av filmmakarna att låta en finne bland svenskarna och en norsk Rambo-typ vara filmens tuffaste, inte svenskarna.

Finsk Top Gun!?

En finsk Brewster. Den finska hakkorsbeteckningen (blå på vit botten) infördes redan 1918 på grund av att det var bomärket för den svensk som skänkte Finland dess första flygplan, Eric von Rosen.

All internationell statistik om luftsegrar visar att tyska, finska och japanska piloter var i en klass för sig under andra världskriget. Även om man räknar bort ett antal plan som skryt och liknande kom ingen amerikansk pilot ens i närheten.

Jag kom att tänka på varför inte "Top Gun" egentligen handlade om en finsk pilot när jag nyligen kollade på några av de finska kortfilmer som signaturen Brezjnev lagt upp på sin blogg. Filmerna är genomgående mycket sevärda och finskt tystlåtna, dvs. man behöver inte förstå finska för att få ut något av dem.

Om finska piloter vill jag framför allt rekommendera boken Luftkriget över Finland (2008) av Joppe Karhunen. Inte minst därför att Finlands nog främste flyghistoriker Carl-Fredrik Geust har bearbetat och faktagranskat 2008 års upplaga.

UPPDATERING 1/2: Bloggaren "Brezjnev" har samlat länkar till sevärda finska krigsfilmer.

fredag 28 januari 2011

Ett "mini-Nato" med Sverige

Statliga Rysslands Röst har nu rapporterat både på engelska och på svenska om vad man tror kan vara ett försök att skapa ett nordligt "mini-Nato" inklusive Sverige.

Det är intressant att jämföra den engelska versionen av texten med den svenska.

torsdag 27 januari 2011

Svidande självkritik om försvaret

Både den nya personalförsörjningen och synen på närområdet får riktigt svidande kritik av Isabella Jernbeck, moderat rikdsdagsledamot som till nyligen satt i försvarsutskottet och ännu leder M-kvinnorna i Stockholms län.

Jernbeck skriver på sin blogg:

"Nu finns det alltför många tecken som tyder på att övergången inte fungerar som det var tänkt."

och:

"Lägg där till vår solidarietetsklausul som är en pappersprodukt samt att ingen kan ge ett klart besked om hur vårt land ska kunna försvaras och med vilka förmågor."

och kanske allvarligast:

"Vi ska klara oss utan militära allianser - men med försäkringar som inte finns."

Läs mer på bloggen ifråga.

onsdag 26 januari 2011

De ännu hemliga Wallenberg-dokumenten

Dagens historiskt absolut intressantaste tidningsartikel har ännu inte kommit online på svenska men finns på engelska. Bloggade just om den på min engelska blogg (som är mer fokuserad på 1914-1945).

Som Susanne Berger skriver så finns det historia som verkligen spelar en roll i nutiden. Berger visar på vilket sätt fallet Raoul Wallenberg är politiskt och juridiskt relevant ännu 2011.

tisdag 25 januari 2011

USS Enterprise med i leken

Den israeliska sajten Debka-file har tidigare varit först med flera stora nyheter och att gissa rätt. Därmed inte sagt att de alltid har rätt eller har rätt denna gång. I vilket fall som helst rekommenderar jag att läsa vad Debka skriver om Irans marina utspel.

Väl att märka är att Debka ser ett samband med var hangarfartyget USS Enterprise nu befinner sig.

Visste du förresten att Enterprise är världens längsta örlogsfartyg? Trivia, visst, men kul att veta tycker jag. Vad jag inte vet, men som säkert någon bloggläsare vet, är om det tidigare funnits något längre fartyg? Nå, vad heter hon?

Irans marina sensation i Israel

Tolkar de reaktioner som kommit på mina lästips om Irans proklamation om att öva i Medelhavet som att det hela är svårt att tro. Vill understryka att jag också skeptisk och har därför använt flera frågetecken. Men så här rapporterar nu Israels kanske största engelskspråkiga nyhetssajt om nyheten från Iran.

Den israeliska nyhetssajten ifråga verkar alltså ta nyheten på allvar. Därmed inte sagt att den är allvarlig.

Om avsikten att öva i Medelhavet bara är iransk propaganda/bluff - varför? Psyops, psykologisk krigföring, från iransk sida? Men om men sen inte gör något, blir inte effekten i slutändan negativ?

måndag 24 januari 2011

Ett år i Medelhavet?

Är det sant ändå? Alltså att Iran vill basera örlogsfartyg i Medelhavet. Den nya källan för denna uppgift, som en av er tipsade om, är den iranska nyhetsbyrån Fars och den brukar det refereras till i globala nyhetssammanhang.

En marin sensation eller?

Jag är ingen fena på marina spörsmål, men vore det inte sensationellt om detta blir verklighet, eller?

söndag 23 januari 2011

Svenskt försvar glänser mest

I dagens SvD tar Thomas Gür upp talande statistik om Finlands respektive Sveriges officerskår. Sverige "leder" definitivt i ett hänseende: "Finland har 145 överstar eller generaler. Sverige har 191".

Jag missade härom dagen generalmajor (res) Karlis Neretnieks artikel på Newsmill om svensk oförmåga att försvara Baltikum, men bättre sent än aldrig. Neretnieks har tidigare bl a varit chef för SWEDINT och rektor för Försvarshögskolan.

I övrigt har DN:s Peter Wolodarski hittat några ord i det svenska nedrustningsbeslutet 1925 som jag inte kan låta bli att återge: ”Något direkt hot mot Sveriges oberoende och territoriella integritet kan för närvarande icke skönjas".

fredag 21 januari 2011

Bildts svar om Mistral

Försvarsutskottets Mikael Oscarsson (KD) ställde den 5 januari denna fråga till utrikesminister Carl Bildt om hans syn på betydelsen av Mistralaffären för Sverige. Imorse kom svaret.

Bildts svar är enligt Oscarsson "det kortaste svar från en minister jag sett under mina år i riksdagen".

Björnar irriterar holländare

Den ryska bombflygsvisiten natten mellan onsdag och torsdag irriterar en hel del holländare. En av de större tidningarna valde rubriken "Ryska flygplan kränker Nederländernas luftrum".

Som Wiseman påpekade i en kommentar till det föregående inlägget är det dock oklart om Bear-planen (Tu 95 Bear) kränkte Nederländerans nationella luftrum. Kanske bara de flög in i Nederländernas Flight Information Region (FIR), som alltså sträcker sig en bit utanför det nationella luftrummet.

Oavsett hur nära flygplanen flög har händelsen fått stor uppmärksamhet i Nederländerna. Det var 128 personer som kommenterade den första artikeln om händelsen i landets största dagstidning, De Telegraaf. Några exempel:

"Jag tror att en rysk MIG-pilot hade reagerat på ett annat sätt i en sådan situation."

"På detta sätt blir det återigen tydligt att vi behöver F-16-planen själva. Inte till Afghanistan."

"Ryssarna hade uppdrag att testa hur mycket de kunde röra sig utan att upptäckas. Som vanligt nog ett drag i det kalla kriget."

"Äh, då fick våra F-16 piloter också något att göra. Annars hade vi skaffat de där F-16-planen för våra skattepengar för ingenting."

Slutligen: ni som var i flygvapnet på 1980-talet, var det då alltså mer regel än undantag att man inte identifierade sig? Och vad sker när något främmande flyg smyger in i Sveriges nationella luftrum/FIR - jag menar då inte i luften, utan efteråt, skickar svenska UD en not till resp. lands ambassad eller UD och klagar eller?

Om någon undrar varför jag är så intresserad av Nederländerna beror det på att jag under några år var mer eller mindre bosatt i Haag, Nederländernas administrativa huvudstad (som egentligen heter 's-Gravenhage...ett alltför svåruttalat namn).

torsdag 20 januari 2011

Ryska bombflygplan i Nederländernas luftrum

Nederländernas försvarsdepartement meddelade idag att två ryska bomblygplan modell Tu-95 Bear under natten flög in i Nederländernas luftrum utan att identifiera sig.

Man kan läsa om detta på engelska men än så länge mest på holländska.

Här är några inspelade utdrag av de nederländska jaktpiloternas samtal under händelsen, på engelska:



Ni som var uppe i luften på sovjetisk tid, hur ofta hände det då att man inte identifierade sig?

Nästa Facebook-revolution i ???

Läser i dagens DN att demonstrationerna i Tunisien utlöstes via Facebook. Kanske man istället för jasminrevolutionen borde tala om FB-revolutionen? De tunisiska bloggarna, som också bidragit mycket, kan nog kallas för cyberrevolutionärer.

Undrar hur detta kommer att inverka på hur myndigheterna ser på Facebook i andra länder, till exempel i Egypten?

F.ö. är Lisa Bjurwalds signerade DN-ledare idag om KGB:s (de heter ännu så där) framfart i Belarus (Vitryssland) bland det mest gripande jag läst om landet ifråga. Så nära men ändå så långt bort.

tisdag 18 januari 2011

Agrell om framtiden

Har du det minsta intresse för Försvarsmaktens framtid bör du läsa Chefsingenjörens senaste inlägg, om Wilhelm Agrell och de frågor/utmaningar han kommer med.

måndag 17 januari 2011

Fel, fel, FEL!

Fel av mig! Dagens mest läsvärda sak om svensk säkerhetspolitik är inte något blogginlägg utan Mike Winnerstigs debattartikel i vilken han skriver om grundbulten i svensk säkerhetspolitik sedan 2009:

"Solidaritetsförklaringen är en bra policyförändring, även om det finns otydligheter vad gäller den praktiska tillämpningen. Försvarsmakten har alltså fått en ny uppgift: att kunna försvara Sveriges territorium militärt tillsammans med andra länder – och att försvara deras territorier – mot en väpnad attack utifrån. Såvitt bekant är detta dock ingenting som försvarsmakten har övat eller ens planerat för, och så länge detta inte sker kommer sannolikt hela solidaritetsförklaringen mest att se ut som ord på ett papper i våra grannländers ögon. Till detta kommer osäkerheter kring vilken förmåga den svenska försvarsmakten kommer att ha i framtiden. Att vi inte kommer att kunna försvara oss helt själva i ett väsentligt försämrat säkerhetsläge har dock stått klart sedan länge."

Mike Winnerstig är förutom fil dr i statsvetenskap forskningsledare vid FOI Försvarsanalys och ledamot av Kungl Krigsvetenskapsakademien.

Försvarsministerns reaktion på Winnerstigs text lär intressera många.

Från Nato-skeptikernas håll finns denna rätt färska analys av Mats Engström.

P.S.
Mike Winnerstigs "Såvitt bekant är detta dock ingenting som försvarsmakten har övat eller ens planerat för" blir svårslaget i kategorin ironiska understatements om Försvarsmakten.

Finlands försvarsminister om nya ryska lagen

Även Finlands försvarsminister Jyri Häkämies har nu uttalat sig om den nya ryska lagen.

I Sverige är det ännu bloggarna, idag särskilt "Borneo", som står för det mest läsvärda vad gäller säkerhetspolitik. Och missa inte heller den här tragikomiska analysen.

söndag 16 januari 2011

"Dålig signal till Finland och hela EU"

Finlands statsminister Mari Kiviniemi tycker att att det ryska förbudet att sälja mark i gränsområdet till utlänningar ger en dålig signal till Finland och hela EU. Den finska riksdagens talman Sauli Niinistö kallar det ryska beslutet "besynnerligt".

Det här är reaktioner från annars mycket diplomatiska grannar, särskilt vad gäller Ryssland. Personligen är jag rätt förvånad av Kiviniemis starka reaktion och skulle gärna vilja få kommentarer från bloggläsare i Finland som tagit del av fler uttalanden av henne och andra finska politiker.

Tydligen kräver dock svenska medier något mer för att rapportera om detta. Eller har jag missat något?

Men, kanske det egentligen är bra att nyheten (ännu) inte har nått Sverige? För, som Staffan Dopping idag påpekar, har svenska medier svårt att skriva något om säkerhetspolitiska problem med Ryssland utan att det blir extremt förenklat eller förvanskat.

lördag 15 januari 2011

Pellnäs: vart syftar upprustningen?

Bo Pellnäs frågar i dagens Upsala Nya Tidning: "Varför vill Ryssland satsa allt större resurser på offensiva vapensystem, till exempel Iskandermissiler och invasionsresurser?".

Han anser att: "Det vi iakttar måste leda till försvarspolitiska slutsatser".

Pellnäs tar även upp de 2500 italienska pansarbilar och andra vapensystem från Italien, Frankrike och kanske Tyskland som Ryssland avser införa.

fredag 14 januari 2011

Den svenska nukleära bandkanonen

På 1980-talet var det någon som viskade i mitt öra att vår svensktillverkade bandkanon var designad för att kunna skjuta nukleära projektiler. Nyligen snubblade jag över denna amerikanska journalfilm om vår "nuclear cannon".

Visst är den rätt fantastisk? Jag läste någonstans för något år sedan i en vanlig svensk tidning om verkliga nukleära planer för vår nu sedan några år skrotade bandkanon.

Men jag undrar, skrev/sade svenska medier någonting i stil med det amerikanska inslaget då, när det begav sig?

Tror inte det.

Finlands utrikesminister om rysk kalldusch

Finlands utrikesminister Alexander Stubb vill ha reda på vad Ryssland menar med att finländare inte kan äga tomter i gränsområdet i Ryssland. Beskedet kom som "en kalldusch" enligt Finlands största svenskspråkiga tidning men har ännu inte rapporterats i svenska medier.

torsdag 13 januari 2011

Tal om kallt krig i Arktis "en provokation"

Ifjol talade Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) amiral James G. Stavridis om risken att det kan bli ett nytt kallt krig i Arktis. Han får nu svar på tal från Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Utrikesminister Lavrov sade idag att tal om krig kring arktiska naturresurser är "en provokation".

Noterbart med amiral Stavridis är att han är den förste SACEUR:en från marinen.

Mistral nr 2 till Barents

Flera ryska medier och norska Barents Observer rapporterar nu att det första Mistral-fartyget kommer att baseras vid stillahavskusten, det andra i Barents hav.

En del nya vapensystem kommer att tillföras marinbaserna på Kolahalvön för att kunna skydda det nya fartyget, som framgår av den norska rapporten.

måndag 10 januari 2011

"Vad ska invasionsförmågan användas till?"

Efter DN-artikeln om Mistral-frågorna från bl a försvarsutskottets Mikael Oscarsson (KD) har det varit tyst i svenska medier med undantag för Radio Blekinge. Idag publicerades dock en ny intervju med Oscarsson.

Till Världen idag säger Oscarsson att han oroas av det interna läget i Ryssland och att man ytterst borde fråga "vad invasionsförmågan ska användas till".

lördag 8 januari 2011

Framtidens ryske soldat

Det franska FELIN-soldatsystemet lär vara hett i Ryssland. Blir det antaget lär man gissningsvis byta ut den franska FAMAS-automatkarbinen (bilden) mot inhemska AK-200. FOTO: Daniel Steger (Lausanne, Schweiz)

Om uppgifterna i förra inlägget stämmer är det alltså ungefär som ovan Rysslands soldater - åtminstone inom de mest prioriterade förbanden - kommer att se ut om några år.

Därtill färdas framtidens Ivan i en italiensk-rysk Lynx pansarbil och har även viss tysk materiel. En del tysk militärutrustning har redan kommit ut på förband inom Rysslands väpnade styrkor.

Både FELIN och AK-200 har nu utförliga Wikipedia-sidor.

Moskvas shoppinglista efter Mistral

Efter Mistral-klass fartyg kommer följande franska och italienska vapensystem, enligt denna oftast trovärdiga källa.

Även viss tysk materiel finns med - men dessa affärer verkar inte ha kommit lika långt (annan tysk materiel har dock redan köpts in).

Antalet pansarbilar man avser tillverka tillsammans med Italien, 2500, kan det stämma? Italienska källor någon?

fredag 7 januari 2011

Från USA om svenska Mistral-frågor

Amerikanska underrättelsefirman Stratfor uppmärksammar stort de senaste dagarnas spel mellan Polen och Ryssland och en möjligen större svensk roll. Stratfor är dock skeptiska till om Sverige kommer att agera framöver - se särskilt slutet av videon.

Efter 2:30 i videon blir det riktigt intressant.

Från polskamerikanskt håll kommer denna reaktion på svenska uttalanden.

Mistral-frågorna Bildt fick

Chefsingenjören hann före mig med att leta fram Mistral-frågorna i oredigerad form. Många utländska diplomater väntar nu med största intresse på att få läsa Bildts svar.

torsdag 6 januari 2011

Frankrike om Mistral i riksdagen

Frankrikes ambassad i Sverige har låtit översätta (inte förvånande) gårdagens DN-artikel om svenska försvarsutskottsmedlemmars frågor om Mistral. Men man har även publicerat översättningen på ambassadens hemsida.

I övrigt - förutom i Polen alltså - ser det bara ut som om SR Blekinge ännu har uppmärksammat artikeln.

Eller har jag missat något?

USA-dominans inom hangarfartyg slut?

USA har sedan "urminnes tider" (gissar på 1945, någon som vet säkert?) varit globalt dominerande inom hangarfartyg. De kan sägas utgöra ett effektivare vapensystem (system av system) än kärnvapen - eftersom de till skillnad från kärnvapen är mer användbara. Kommer USA:s dominans att vara historia om några år?

Detta kan man fråga sig med tanke på tre saker:
1. Den ryska anskaffningen av minst fyra Mistralfartyg - som kan sägas vara en sorts mini-hangarfartyg.
2. De kinesiska planerna på fem fullskaliga hangarfartyg, dvs. om de nu stämmer.
3. De ryska planerna för dito. Denna punkt förefaller nu som den minst säkra. Kan det vara så att Ryssland tagit time out vad gäller planer på nya regelrätta hangarfartyg och under överskådlig tid nöjer sig med fyra Mistral och att förlänga livet på det existerande hangarfartyget Kuznetsov?

onsdag 5 januari 2011

Svensk Mistral-debatt i Polen

De imorse i DN offentliggjorda Mistral-frågorna från medlemmar av försvarsutskottet blev snabbt en nyhet i Polens statsradio. Möjligheten av konsekvenser i form av närmare militärt samarbete Sverige-Polen är givetvis intressant ur polsk synvinkel.

I Ryssland är det långt ifrån bara överste Vladimir Kvatjkov som ogillar när svenskar och polacker samarbetar militärt. Snarare är detta förhållningssätt förhärskande i den ryska säkerhetspolitiska ledningen. Därför ska det bli mycket intressant att se hur ryska medier kommer att spegla DN:s uppgifter.

Tack för tipset, Inge S.

Mistral-besked krävs av Bildt

Riksdagsledamoten i försvarsutskottet Mikael Oscarsson (KD) "kräver besked från utrikesminister Carl Bildt om vad [Mistral]affären betyder för säkerheten i Östersjön". Folkpartiets Allan Widman: "svara upp mot en ökad rysk närvaro i Östersjön". Allt enligt dagens DN.

Bo Pellnäs betygsätter i samma artikel den hittillsvarande tystnaden bland svenska politiker: "häpnadsväckande" och tar upp den 60-procentiga ökningen av Rysslands militärutgifter och att Ryssland "i höstas" [borde stå förra hösten] höll den största militärövningen i Östersjön sedan 1980-talet.

I dagens DN Kultur finns också en högintressant artikel om utvecklingen i Ungern och Ukraina.

Inget av detta finns online ännu, köp tidningen eller kolla på nätet senare.

tisdag 4 januari 2011

Ryssland fördubblar robotuppskjutningar

Under 2010 sköt Ryssland upp fem kärnvapenrobotar (utan kärnvapen) genom rymden. Ett flertal sköts upp från ubåtar och baser i Barentsregionen. Rysslands strategiska robotstridskrafter aviserade igår dubbelt så många uppskjutningar för 2011.

I övrigt avser Ryssland genomföra femtio "vanliga" rymduppskjutningar av civila och militära farkoster, dvs. satelliter och bemannade raketer. Även det är en ökning mot 2010 (31).

Visste du förresten att en stor del, själva konen, av en sovjetisk kärnvapenrobot kom till Stockholm, dock i fredliga syften? Står den förresten kvar där?

måndag 3 januari 2011

Spetsnaz-översten har Officersförbundets stöd

Ryska Officersförbundet kräver att den gripne spetsnaz-översten Vladimir Kvatjkov ska släppas. Överste Kvatjkov är en högt dekorerad Afghanistanveteran som var dragplåster vid den senaste nationalistmarschen i Moskva. Han greps den 23 december för "väpnat uppror".

Efter att Kvatjkov greps fick han - fortfarande iklädd full uniform - möjlighet att framföra en rad budskap. Följande inslag med honom (oredigerat) spelades in sent den 23 december i domstol och lades upp på Youtube den 25 december. Då dessa rader skrivs har Youtube-versionen setts av 36 649 personer. Därtill kommer alla som sett delar av inslaget på rysk teve och via andra sajter än Youtube (Youtube-liknande).



Under inslaget säger översten ett flertal gånger att "ryska revolutionen är oundviklig" och att Ryssland ytterst styrs av "nazistiska judar" (det senare särskilt efter 5:16).

Därefter har bland annat ryska Officersförbundet krävt att överste Kvatjkov ska släppas, vilket bland annat framgår av förbundets hemsida. Förbundet, som funnits sedan 1991, leds av Stanislav Terechov, som under det väpnade upproret mot Boris Jeltsin 1993 hade en position nära rebellernas försvarsminister.

Konkreta uppgifter om ryska Officersförbundets nuvarande inflytande är svåra att finna men sannolikt är det begränsat jämfört med 1993. Ännu händer det dock att utländska medier hänvisar till förbundet, som i denna artikel i norska Aftenposten.

Google-analys av "Vladimir Kvatjkov" på ryska ger 27 200 resultat för den senaste veckan. Vilket är mer än vad Rysslands försvarsminister Anatolij Serdjukov får: 23 300 resultat.