onsdag 24 februari 2010

Fler spioner till Nordkalotten

Nu pågående övningen "Cold Response" i Nordnorge är både större och kallare än fjolårets upplaga. Alla deltagare är nog inte inbjudna.

Som Barentsobserver idag rapporterar har man problem med temperaturerna, övningsnamnet till trots.

Janes understryker att Royal Navys finaste fartyg deltar i övningen.

Från Sverige deltar framförallt jägarsoldater från Arvidsjaur.

Kanske är det ingen slump att Barentsobserver härom dagen rapporterade att Nordkalotten kan vänta sig fler spioner.

Här finns en hel drös fina bilder från CR 2010.

För övrigt har en för mig okänd förmåga gjort detta krigsscenario för Nordnorge med inspiration från Cold Response. Det utspelar sig hösten 2010. Intressant men jag vet inte om jag tycker krigsorsakerna är så realistiskt utformade.

torsdag 18 februari 2010

Franskt pansar till Ryssland?

Den statliga ryska nyhetsbyrån RIA Novosti uppger idag att Mistral-affären snart bör vara i hamn. Blir det även franska pansarbilar i ryska MVD?

Premiärminister Putin gav igår besked om arméns moderniseringstakt. Om fem år ska minst 30% av arméns vapensystem vara av ny modell. Om tio år ska det vara minst 70%.

Uppenbarligen har det ryska marininfanteriet prioritet över armén eftersom det helt ska ha ombeväpnats till 2015.

Kommersant, Rysslands motsvarighet till Dagens Industri, har gått ut med oväntade uppgifter som dock bör noteras med tanke på tidningens position. Kort sagt uppger Kommersant i en ännu inte översatt artikel att det ryska inrikesministeriet MVD överväger att inhandla franska Panhard-pansarbilar.

Jag missade härom dagen att länka till det här lite lustiga inslaget på "Rysslands CNN", Russia Today. Det understryker det besynnerliga uttalandet om att Rysslands nya stealth-plan PAK FA (T-50) skulle vara supersmart, nästan i klass med en mänsklig hjärna. Vad menade karln, dvs. general Makarov, egentligen??

söndag 14 februari 2010

Ukraina vid vägskälet

Ukraina ligger egentligen utanför det område denna blogg handlar om men tyvärr kan Ukrainas problem bli många fler länders. Frågan är väl om det inte redan är så.

Jag håller med om att Ukraina står vid ett vägskäl nu mer än på länge och vill därför särskilt rekommendera bloggen "Sverige och världen" (Peter Hammarberg) ur vilken jag citerar:

Ett fortsatt instabilt Ukraina som slits av interna motsättningar och politiskt kaos kommer att utgöra ett stort orosmoment för Europa som helhet. Det går inte att utesluta rena våldsamheter om saken ställs på sin spets; våldsamheter som kan komma att utlösa Medvedevdoktrinen och kanske i slutändan de facto dela landet


Läs hela inlägget. Kolla även vad min blogg-granne från Poltava skriver härnäst.

Jag hoppas sannerligen att mina farhågor vad gäller utvecklingen i Ukraina är överdrivna.

fredag 12 februari 2010

Katyn-massakern får prio 1

Den sovjetiska Katyn-massakern 1940 av en stor del av Polens officerskår har under decennier varit en mycket infekterad del av den rysk-polska relationen. Enligt denna sensationellt intressanta artikel i Economist verkar det nu som om premiärminister Putin vill göra något åt denna stötesten och förbättra relationen.

Under Jeltsin-epoken var Katyn inget stort problem eftersom Gorbatjov 1990 och sedan Jeltsin tog på sig ansvaret, dvs. medgav Sovjetunionens skuld. Under Putins presidentperiod gavs ryska artiklar och böcker ut som gick ut på att Gorby & Jeltsin medgav skuld för ett brott som i själva verket Nazityskland begått (som var den sovjetiska linjen fram till 1980-talets sista år). Ryska myndigheter teg i stort sett om denna revisionism, vilket kunde uppfattas (särskilt i Polen) som ett sorts tyst stöd.

Det skall bli högintressant att ta del av hur Putin nu kommer att formulera sig om Katyn. I Polen har namnet en särskild laddning.

En del kommentarer under artiklen är också mycket läsvärda och säger en del om de olika förväntningarna i Polen.

Rysslands plan(er) världens bästa

Finland har sagt ja till den ryska gasledningen. Idag uppger även Rysslands Röst att Tysklands utrikesminister uttalat stöd för Rysslands förslag om ett nytt avtal om Europas säkerhet.

Bakgrunden till Finlands "korrekta beslut" är intressant. Kanske mer om den framkommer senare.

Flera medier inklusive Rysslands Röst, Economist och DN:s nätupplaga (varför inte i papperstidningen, eller har det stått i Sthlm-upplagan?) har uppgett att den rekordstora vapenaffären mellan Ryssland och Frankrike är så gott som avgjord. Frågan verkar nu bara vara hur många franska amfibiefartyg det blir i den ryska flottan.

Rysslands egenproducerade nya generation av jaktflygplan höjdes igår till skyarna av den ryske generalstabschefen Nikolaj Makarov; planen besitter "ett intellekt, som kan mäta sig med människans".

I Finland börjar man öppet debattera vad man ska ersätta jaktplanet F-18 med.

Den mest intressanta finska artikel (på engelska) jag läst på mycket länge är dock absolut denna, om ryskt säkerhetstänkande. Artikeln bygger på ett föredrag som hölls i Paris i november ifjol. Har du inte tid - läs i alla fall slutet.

Sist men inte minst ett lästips av rent historisk karaktär. De första svenska kustjägarna - "urkustjägarna" - har fått denna fina sajt med anekdoter, svårslagna rekord och en del bilder.

torsdag 11 februari 2010

Ryssland: Nato största "militära faran"

FOI har nu släppt denna övergripande analys av Rysslands härom veckan släppta militärdoktrin. Här ett utdrag ur dokumentet:

Dessutom står det klart att Ryssland önskar att landet, tillsammans med dess allierade främst inom Kollektiva säkerhets-organisationen (CSTO), ska ses som en med Nato jämbördig allians i framtiden. Att säkerhetspolitiken är mer samstämmig än tidigare behöver dock inte per automatik innebära att ambitionerna är realistiska och genomförbara.

Det är värt att notera att militärdoktrinen 2010 gör en skillnad mellan ”militära faror” och ”militära hot”. Denna skillnad fanns inte i militärdoktrinen år 2000. Att Nato ska utöka sin makt och sina ”globala funktioner” hamnar på första plats bland de från rysk sida upplevda ”militära farorna”, vilket visar att det här är en högt prioriterad säkerhetspolitisk fråga.

lördag 6 februari 2010

Motiv till ryska "presenter"?

På Gotlands redaktioner är man alerta. Men hur var det med motiven till att dumpa så pass mycket extremavfall så långt från Lettland och så pass nära Sverige??? Och händer det inga trevliga saker i österled? Jodå, det gör det.

Äntligen finner jag detta uttalande av FOI:s Rune Berglind, en som borde vara bland Sveriges mest insatta vad gäller de eventuella dumpningarnas farlighet

Fast helst bör vi väl samtidigt börja leta och fråga våra ryska grannar.

Jag måste erkänna att jag ännu inte kommit på något motiv till att utföra så pass omfattande och extrema dumpningar så pass nära Gotland, dessutom under åren 1989-92. Vad säger du, käre bloggläsare? Kanske jag kommer på något när jag vaknat ordentligt om några timmar men just nu känns det hela ännu ytterst, ytterst obegripligt.

Goda nyheter finns dock även. Staffan Skotts essä i DN härom veckan finns nu till slut på nätet. Läs den.

fredag 5 februari 2010

Rysk amiral mot svensk attackdykare

SVT-programmet Uppdrag granskning gick i onsdags (3/2) ut med synnerligen sensationella uppgifter om att Ryssland ska ha dumpat nervgas och radiakavfall intill Gotland så sent som 1992. Men en tidigare chef för ryska Östersjöflottan bemöter nu detta med en stark motanklagelse.

- Påståendena är struntprat och provokationer, är den pensionerade amiralen Vladimir Jegorovs reaktion. Då jag skriver dessa rader har mig veterligen bara finska medier som YLE förmedlat Jegorovs ord. Jegorov ledde Östersjöflottan mellan 1991 och 2000 och blev sedan guvernör i Kaliningrad.

Jegorov påstår även att det inte fanns några kemiska vapen i den aktuella flottbasen (Liepaja i Lettland) i början av 1990-talet. Hmmm...

Lettlands försvarsminister 1991-1993 verkar dock också tvivla på uppgifterna i SVT.

Vilka är då grundkällorna bakom uppgifterna, vilka är det som Jegorov anklagar för "struntprat och provokationer"? Det är Donald Forsberg, f.d. agent inom svensk militär underrättelsetjänst, samt en rapport från underrättelsetjänstens hemligaste del: KSI, Kontoret för Särskild Inhämtning. Den topphemliga rapportens innehåll är bara känt för SVT till en bråkdel (dess blotta existens var offentligt okänd före SVT:s grävande). Men nog förefaller det som om innehållet stämmer överens med Donald Forsbergs tips till SVT.

Uppdrag gransknings inslag är extremt sevärt och spännande - modern nervgas och radiakavfall är onekligen ett helt annat miljöhot än "simpel" senapsgas från Hitlers dagar. Men det blev också ett berg med obesvarade frågor. Flera har nu formulerats av Inga-Lena Fischer i dagens Blekinge Läns Tidning. Själv har jag nog svårast att förstå, alltså förutsatt att dumpningarna skett, varför Ryssland skulle "ge Sverige en present" och inte lämna "presenterna" i baltiska vatten? Varför Sverige och särskilt under de åren (1989-92)?

OK, dumpningarna kanske var irrationella. Men de verkar ju absolut inte ha varit en engångsföreteelse utan en verksamhet som pågått under flera år. En så omfattande dumpning tycker jag kräver någon sorts rimligt motiv. Jag kanske har för dålig fantasi eller bara är för trött för att komma på något motiv?

Apropå saker under vattnet kunde kanske Uppdrag granskning även ha nämnt att Donald Forsberg har en mycket speciell och relevant militär bakgrund. Han var attackdykare - se s. 82 av Elitförband i Norden.

Skulle Forsbergs (rapportens) uppgifter stämma har vi som bor kring Östersjön en synnerligen vidrig tickande bomb att ta ställning till. Frågan blir väl då konkret: bärga eller täcka över? I detta sammanhang kan det vara värt att påminna om att det senare i år ska bärgas en tysk ubåt från norska kusten, just av miljöskäl. Det talas om astronomiska kostnader. Men tydligen är faran med U-864 så stor att detta är ett pris som man i Norge är villiga att betala. Här är hela U-864 historien i kronologisk ordning.

Får man hoppas att ny teknologi, ej tillgänglig under 1990-talet, möjliggör att snarast fastställa vad, om något, som ligger där nere på botten.

torsdag 4 februari 2010

Östersjön blir hetare

Kaliningrad kanske ändå får Iskander-robotar. Fler uppgifter om USA:s kommande övningar i baltstaterna har framkommit. En rekordstor multinationell marinövning ska hållas i finska vatten i september.

Enligt denna artikel i dagens Moscow Times, skriven av en rysk UD-tjänsteman, kan resultatet av den senaste tidens säkerhetspolitiska utspel kanske ändå bli utplacering av nya Iskander-robotar (SS-26) i Kaliningrad. Jag citerar artikeln:

No U.S. missile defense systems should be placed in Europe. If they are, Russia will have to return to President Dmitry Medvedev’s response, which he articulated on Nov. 5, 2008, in his first state-of-the-nation address: to deploy Iskander conventional and nuclear-tipped missiles in Kaliningrad. Other measures will be needed as well because the “revised” U.S. missile defense program in Europe will be even more formidable and dangerous to Russia than the system that was intended for Poland and the Czech Republic that U.S. President Barack Obama cancelled.


Om USA:s kommande övningsverksamhet i baltstaterna kan man läsa på litauiska försvarsministeriets hemsida.

Det blir alltså tre övningar med amerikansk trupp:

1. "Baltic Host" för styrkor enbart från baltstaterna och USA.
2. "Sabre Strike" som ovan men med övningsinslag av en typ som tidigare inte har förekommit.
3. "Amber Hope" för styrkor från fler Nato-länder och "Nordic states".

Enligt denna översatta (på engelska) artikel i Helsingin Sanomat kommer Finland under september att stå värd för den största marinövningen någonsin i finska vatten, med drygt femtio fartyg från framförallt Sverige och Tyskland. Även US Navy kommer att delta med några mindre fartyg och obemannade spaningsflygplan. Den finskledda marinövningen benämns "Northern Coasts" och går av stapeln 10-24 september.

onsdag 3 februari 2010

Svensk-polskt utspel om kärnvapnen i norra Europa

Utrikesminister Carl Bildt har med sin polske kollega gjort ett uppseendeväckande utspel om en reduktion av kärnvapnen i norra Europa. I särskilt fokus ställer Sveriges och Polens utrikesministrar de taktiska kärnvapnen i de ryska länen Kaliningrad och Murmansk.

Detta har nu rapporterats i stora amerikanska, ryska (redan översatt till svenska), finlandssvenska, norska och franska medier.

Svenska artiklar i ämnet lyser än så länge med sin frånvaro, mig veterligen. Men det vore ju helt obegripligt om det inte står något om detta i morgondagens tidningar - det här är ju bara för stort för att kunna förbigås med tystnad.

P.S. 4/2: Jag hade delvis fel om svenska mediers rapportering - TT gjorde sitt jobb, som synes av denna notis, men den regionala aspekten, dvs. att det handlar om de taktiska kärnvapnen i Murmansk och Kaliningrad, föll bort dvs. detta har ännu, mig veterligen, inte tagits upp i svenska medier.

Rysk radarbas i Finska viken färdig

Ryssland har nu en ny radarbas mitt i Finska viken rapporterar Helsingin Sanomat. Sannolikt mest för att Ryssland vill ha bättre koll på utländska flygstridskrafter i Östersjön, särskilt Estlands/Natos.

Att basen skulle byggas meddelades till Finlands ÖB vid ett besök i Moskva 2007.

Basen är synlig med kikare från Finland. De första civila uppgifterna om basen kom ifjol från fågelskådare i finska Kotka. Basen ligger på ön Hogland, som var en ö som Finland förlorade till Sovjetunionen. Häftiga strider mellan tyskar och finländare utspelade sig på ön under andra världskriget. De var inledningen till det krig som blev känt som "Lapplandskriget".

Obama: Ryssland ett hot på medellång sikt

Obama-administrationen pekar ut Ryssland som ett hot på medellång eller lång sikt. Den slutsatsen drar svenska FOI. Vidare antar FOI:s analytiker att USA därför kommer att prioritera marin- och flygstridskrafter.

FOI släppte igår denna högintressanta analys av Obama-administrationens säkerhetspolitiska syn på omvärlden. Två citat från FOI:s analys:

På medellång eller lång sikt ses Kina och Ryssland som militära hot medan Nordkorea och Iran betraktas som närtida hot. USA planerar också att ha kvar sina nuvarande styrkor i Europa.


och:

Administrationen vill fortsätta med nedrustningen på kärnvapensidan men låter avskräckningspolitiken fortsätta fast med konventionella vapen, samt lyfter fram upprorsbekämpning som ny prioriterad förmåga.


Vidare tolkar FOI det som att ovan kommer att resultera i prioritet för satsningar på USA:s marin- och flygstridskrafter (se memot som sidan länkar till).

Svenska medier har ännu inte rapporterat någonting om den nya FOI-analysen.