söndag 29 november 2009

Vinterkriget 70 år imorgon

Imorgon, den 30 november, är det exakt 70 år sedan Sovjetunionens angrepp på Finland. Det skall bli högintressant att se hur detta uppmärksammas i Norden och Ryssland.

Eftersom inga större svenska medier mig veterligen ännu tagit upp 70-årsminnet så passar jag på att påminna om att den dåvarande presidenten Michail Gorbatjov på sin tid var tydlig med att erkänna Sovjetunionens skuld till kriget. Under 1990-talet publicerades seriösa artiklar i ämnet i rysk press.

I Finland har 70-årsminnet givetvis redan uppmärksammats en del de senaste dagarna. Här finns ett bildspel som visar de fysiska spåren av kriget i terrängen. Här uppmärksammas en ny bok om vinterkriget ur finskt perspektiv.

En mycket läsvärd bok om förhållandet Finland-Sovjetunionen är Vi skola nästan alla dö. Boken skrevs av Aino Kuusinen, hustru till Otto Ville Kuusinen, mannen som formellt skulle överta Finlands högsta ämbete efter att landet "befriats" av Röda armén. Aino Kuusinen beskriver bland annat hur hennes make 1935 invigde henne i Stalins krigsplaner.

Otto Ville Kuusinen är begravd invid Kreml och står ännu staty i den ryskkarelska centralorten Petrozavodsk.

fredag 27 november 2009

Gas, helikoptrar, Mistral och baltiska protester

Premiärminister Putin bockade idag av flera saker på sin agenda, som:
1. Ryssland och Frankrike har just blivit partners i gasprojektet South Stream. Se även RIA Novostis artikel om detta.
2. Frankrike kommer att bistå Ryssland inom högteknologiska projekt som helikoptrarna Ka-226, Ka-62 och Mi-34.
3. Renault kommer att bistå den hotade ryska bilindustrin.

Något påskrivet avtal om amfibiefartyg blev det inte (hade inte heller utlovats) men Frankrikes premiärminister Fillon sade om Mistral-affären att: "We are currently in the final stages of negotiations with the Russian government".

Det kan här påminnas om att Rysslands generalstabschef varit tydlig om allvaret i förhandlingarna.

Andra som tar Mistral-affären på stort allvar är de baltiska regeringarna. Lettiska försvarsministeriet har uppgett att Lettland tänker föra en del oväsen om Frankrikes vapenaffärer vid nästa Nato-möte.

"Rysslands röst" noterade idag även att den juridiska grunden nu är klar för utplacering av amerikansk trupp i Polen.

I Sverige har ingen av de stora tidningarna eller tevekanalerna ännu presterat någonting själva om ovan, så vitt jag vet. Men Svenska Dagbladet har i alla fall tagit in följande färska TT-artikel.

En Uppsala-tidning, Världen idag, är först ut med en ledare om den rysk-franska utvecklingen.

Hur kan våra största mediers utrikesbevakning vara så svag som den bevisligen är? Tja, här är en bra början till analys.

Sist men inte minst vill jag rekommendera den här och den här debattartikeln om Sverige, Nato och vår solidaritetsdeklaration. Jag personligen skriver inte på allt vad skribenterna skriver men finner deras inlägg högst läsvärda.

torsdag 26 november 2009

Putins gas mot Paris amfibiefartyg

Premiärminister Putin befinner sig idag och imorgon i Frankrike. "Rysslands röst" meddelade just på svenska att Putin anlänt till Frankrike för att diskutera Frankrikes deltagande i gasprojektet South Stream och Rysslands eventuella köp av franska amfibiefartyg av Mistral-klass. Hela texten här.

RIA Novosti meddelade igår att 2010 lär bli "Year of Russia in France and a Year of France in Russia".

Så här skriver LA Times (med häftigaste bilden?), Wall Street Journal , France-Soir och Moscow Times om Mistral-affären.

onsdag 25 november 2009

Gigantisk vapenaffär het potatis utom i Sverige

Massor av medier runt om i världen har nu rapporterat om det franska erbjudandet att uppgradera Rysslands landstigningsförmåga och exempelvis denna UPI-artikel och detta ryska TV-inslag på engelska (klicka på bilden så startar inslaget) hävdar att affären, om den realiseras, blir den största vapenaffären någonsin mellan ett västland och Ryssland.

Enligt Russia Todays extremt sevärda TV-inslag, se ovan, kan beslutet om affären tas inom bara några dagar.

Intresset för denna affär bland svenska medier hittills är noll, så vitt jag vet. Vi har ju betydligt viktigare nyhetsämnen här, i Anna Ankas hemland.

tisdag 24 november 2009

Östersjöns militarisering i fokus

Frankrikes amfibiska spjutspetsfartyg mitt i Sankt Petersburg, kan den franska beredvilligheten att modernisera den ryska flottan bli tydligare? En stor mängd medier inklusive ryska engelskspråkiga har nu rapporterat om Mistrals besök i Sankt Petersburg.

Varken detta eller Estlands protester har dock ännu rapporterats av några svenska medier, mig veterligen.

Svenska Dagbladets artikel härom dagen: "Sverige har valt sida", har genom ovan fått ny aktualitet. Citat ur den:

"Sverige hjälper Baltikum. Om de baltiska staterna angrips ska Sverige ingripa militärt. Det är innebörden av ett beslut som riksdagen fattat. Samtidigt spänner Ryssland sina militära muskler – Östersjön kan bli ett krisområde."

Har du inte redan läst den artikeln rekommenderar jag den starkt.

Har mycker mer att skriva men hinner först ta mig an bloggandet igen om några dagar.

tisdag 10 november 2009

Rysk reporter förvanskade polskt utspel

Den polske utrikeministern Sikorskis uttalande i förra veckan om amerikanska militärbaser väckte stor uppmärksamhet i Ryssland. Rysslands utrikesminister hade svårt att tro att det var sant, andra enbart kritiserade Sikorski. Polens största tidningar och den engelskspråkiga Warsaw Business Journal uppgav att uttalandet inte överensstämde med vad Sikorski faktiskt sagt.

Polens Radio har idag offentliggjort en ursäkt från den ryska nyhetsbyrån Interfax, vars ledning skyller på en enskild reporters misstag/dåliga arbetsinsats. Polens UD har enligt samma källa kallat förvanskningen för en "medveten manipulation".

Vad var det då egentligen som Sikorski sade i Washington, vad var det för ord som Interfax-korrespondenten medvetetet eller omedvetet förvanskade? Jag antar att jag kommer att finna en bra källa och återkommer då med den.

Det inträffade förändrar enligt vad jag förstår inte att utrikesminister Sikorski bekräftat tidningen Wprosts påståenden om att Ryssland övat kärnvapeninsats och konventionellt angrepp mot Polen.

Det är ju illa nog, kan man väl säga.

Tills vidare rekommenderar jag två andra saker: denna korta sammanfattning av Polens Radio om hur Polen ser på Nord Stream. Samt denna artikel i Moscow Times om hur attityderna till kommunism, nationalism mm har förändrats sedan murens fall.

lördag 7 november 2009

Polen vill ha amerikanska baser

Polens utrikesminister vill nu se amerikanska militärbaser i Polen - motiverat av Rysslands senaste militärövningar intill Polen. (kommentar 10/11: utrikesministerns ord har dock förvanskats - se nästa inlägg)

Rysslands utrikesminister uppger att han är helt oförstående.

En del ryska medier har uppgett att Estland redan till sommaren vill se amerikanska landstigningsövningar på den estniska kusten. Jag tycker det låter lite väl starkt. Har ännu inte funnit västliga bekräftelser på det påståendet - dock något åt det hållet. En rysk nyhetsbyrå uppger att en stor amerikansk-estnisk övning har beslutats, men ska ske först om två år.

The Economist har publicerat en analys av storövningarnas efterspel . SYNNERLIGEN läsvärd, prioritera att läsa den föreslår jag.

I svenska medier är det mig veterligen enbart knäpptyst om de senaste dagarnas polska utspel. Bellmans epistel 45 gäller ännu: "Vad f-n angå dej Polens affärer?"

torsdag 5 november 2009

US Army till Baltikum

För första gången ska amerikanska arméförband öva i Baltikum utanför ramarna för Partnerskap För Fred (PFF). Med start nästa höst.

Det handlar alltså inte om övningar i fredsbevarande/fredsfrämjande operationer, som PFF mest går ut på, utan mer traditionella militärövningar. Till att börja med inte i en skala jämförbar med "Ladoga" eller "Zapad", men icke desto mindre lär detta uppröra en del (åtminstone ryska medier).

denna sida finns lite mer att läsa men hela texten syns bara om man betalar eller blir provmedlem.

US Navy har med fartyg några gånger besökt Baltikum, senast för några dagar sen.

Nato-flyg patrullerar reguljärt Baltikums luftrum.

onsdag 4 november 2009

Polske utrikesministern bekräftar kärnvapenövandet

Polens utrikesminister Radek Sikorski bekräftade igår i Washington tidningen Wprosts påståenden om att Ryssland under höstens militärövningar intill Polen övade kärnvapeninsats och konventionellt angrepp mot Polen.

Detta rapporterade igår bland annat Polens public service radio, även på engelska.

Utrikesminister Sikorski betecknade Rysslands övningar som "ovänlig handling" och sade vidare att "De var de största militärövningarna vid Natos östliga gränser sedan kalla krigets slut. Ryssland sände uppenbarligen en signal - inser ni inte att vi har en stark armé?" (min översättning av Sikorskis ord enl. Polska Radion).

Min kommentar: den polska reaktionen, nu även från Polens regering, kan nog härledas både till höstens ryska övningar och förra höstens uttalande av vicechefen för Rysslands generalstab, general Anatolij Nogovitsyn, då han sade att ett amerikanskt robotförsvar skulle göra Polen till "ett anfallsmål [av] en måltyp som utplånas som första prioritet". Uttalandet av general Nogovitsyn rapporterades inte bara utomlands utan även av DN och SVT.

Det skall bli intressant att ta del av ryska kommentarer på Sikorskis uttalanden och varför har ännu inga svenska medier tagit upp dem (mig veterligen)? När kommer förresten en svensk redaktion att rapportera det som ryska medier redan har gjort för många veckor sedan - att övningarna ifråga var de största sedan 1981, dvs. "Zapad-1981". Siffran för "Ladoga-2009" är som sagt ännu oklar (se tidigare inlägg). Men att inga större övningar genomförts sedan 1981 har flera ryska medier rapporterat och inte minst har orden uttalats av ryska Östersjömarinens chef.

Oavsett vad man tror/anser om Rysslands motiv för övningarna är enbart storleken på vad som nu säkerhetspolitiskt händer i Sveriges närhet på ett nytt plan. Men få svenska redaktioner har hittills ägnat sig åt vad som nu sker, än mindre försökt få fram en officiell rysk förklaring till skeendet. Låt oss höra den ryska officiella versionen, och den polska, estniska, finska etc. Och sen en rad olika experters (från flera länder) bedömingar.

måndag 2 november 2009

Sensationella polska påståenden om ryska övningar

Ett polskt statligt forskningsinstitut har lagt fram sina slutsatser om de ryska militärövningarna "Ladoga-2009" och "Zapad-2009". En av Polens största tidningar sammanfattar rapporten med rubriken "Ryssland övade kärnvapenattack på Polen".

Den polska upprördheten över de för en månad sedan avslutade ryska övningarna togs igår även upp stort i brittiska Daily Telegraph under rubriken "Russia 'simulates' nuclear attack on Poland"

Det är Wprost, en polsk motsvarighet till TIME/Newsweek, som i denna artikel har skrivit om slutsatser dragna vid polska statens Centre for Eastern Studies (CES). Wprost hävdar med stöd av CES-rapporten att Ryssland under höstens militärövningar bland annat övade en kärnvapenattack mot Polen samt militära operationer kring den kommande gasledningen Nord Stream och landstigning på den polska kusten. Antalet involverade trupper i övningarna skall ha varit 30,000.

Jag påminner om att ryska hel- och halvofficiella källor angett mycket olika antal involverade trupper i "Ladoga" men däremot blivit samstämmiga om att det var 12,500 trupper som deltog i "Zapad". En totalsiffra om 30,000 för bägge övningarna verkar i mina ögon fullt rimlig.

Stämmer då påståendet om att man övat på en kärnvapenattack mot Polen? Påståendet är minst sagt sensationellt och jag tänker inte försöka utvärdera det. Andra lär nog göra det och särskilt intressant blir om Ryssland väljer att bemöta detta påstående.

Vad gäller om kustlandstigningsmomenten verkligen handlat om Polens kust vore det också förmätet av mig att klassa påståendet men man kan konstatera att den ursprungliga Zapad-övningen, den som gick av stapeln i september 1981, av många dåtida betraktare, inte minst då polska, ansågs handla om kraftiga signaler till polackerna.

Av polska medier framgår nu även att flera polska politiker inte tänker släppa de avslutade ryska militärövningarna utan kommer att belysa och kritisera dem inom EU-sammanhang.