onsdag 4 november 2009

Polske utrikesministern bekräftar kärnvapenövandet

Polens utrikesminister Radek Sikorski bekräftade igår i Washington tidningen Wprosts påståenden om att Ryssland under höstens militärövningar intill Polen övade kärnvapeninsats och konventionellt angrepp mot Polen.

Detta rapporterade igår bland annat Polens public service radio, även på engelska.

Utrikesminister Sikorski betecknade Rysslands övningar som "ovänlig handling" och sade vidare att "De var de största militärövningarna vid Natos östliga gränser sedan kalla krigets slut. Ryssland sände uppenbarligen en signal - inser ni inte att vi har en stark armé?" (min översättning av Sikorskis ord enl. Polska Radion).

Min kommentar: den polska reaktionen, nu även från Polens regering, kan nog härledas både till höstens ryska övningar och förra höstens uttalande av vicechefen för Rysslands generalstab, general Anatolij Nogovitsyn, då han sade att ett amerikanskt robotförsvar skulle göra Polen till "ett anfallsmål [av] en måltyp som utplånas som första prioritet". Uttalandet av general Nogovitsyn rapporterades inte bara utomlands utan även av DN och SVT.

Det skall bli intressant att ta del av ryska kommentarer på Sikorskis uttalanden och varför har ännu inga svenska medier tagit upp dem (mig veterligen)? När kommer förresten en svensk redaktion att rapportera det som ryska medier redan har gjort för många veckor sedan - att övningarna ifråga var de största sedan 1981, dvs. "Zapad-1981". Siffran för "Ladoga-2009" är som sagt ännu oklar (se tidigare inlägg). Men att inga större övningar genomförts sedan 1981 har flera ryska medier rapporterat och inte minst har orden uttalats av ryska Östersjömarinens chef.

Oavsett vad man tror/anser om Rysslands motiv för övningarna är enbart storleken på vad som nu säkerhetspolitiskt händer i Sveriges närhet på ett nytt plan. Men få svenska redaktioner har hittills ägnat sig åt vad som nu sker, än mindre försökt få fram en officiell rysk förklaring till skeendet. Låt oss höra den ryska officiella versionen, och den polska, estniska, finska etc. Och sen en rad olika experters (från flera länder) bedömingar.

1 kommentar:

Unknown sa...

Det måste finnas någon djupt rotad bakomliggande orsak till att säkerhetspolitiska frågor som berör vårt närområde närmast anses tabubelagda i Sverige. Vore intressant att få en analys på hur Sverige kunnat hamna i detta törnrosa tillstånd.